Με αφορμή τον εορτασμό της ¨Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας¨ στις 21 Μαρτίου και τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη Χώρα, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΔΥ ανακοινώνει τα εξής:
Συνηθίζεται κάθε χρόνο ο εορτασμός της «Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας» να αναφέρεται σε μία ή περισσότερες ωφέλειες του δάσους προς την κοινωνία, την ορεινή οικονομία ή το κλίμα.
Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα «Δάση και τρόφιμα» και αυτός είναι ένας τρόπος για να αναγνωριστεί ο πολυσήμαντα ευεργετικός και κρίσιμος ρόλος των δασών στην επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και τα μέσα διαβίωσης των κοινωνιών. Η εξασφάλιση τροφίμων, πρώτων υλών και καυσίμων, η προσπόριση, μικρού αλλά σημαντικού εισοδήματος και κυρίως απασχόλησης, στους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών είναι χαρακτηριστικά που συνδέουν άμεσα τα δασικά οικοσυστήματα με τις τοπικές κοινωνίες και προσδίδουν στα δάση αυτό το ρυθμιστικό ρόλο.
Τα δάση αποτελούν ρυθμιστές της γονιμότητας του εδάφους, συγκρατούν το έδαφος και προστατεύουν τους υδάτινους πόρους δημιουργώντας σύνθετα ενδιαιτήματα για τη βιοποικιλότητα που αξιοποιούνται από όλους τους ζωικούς οργανισμούς και κυρίως τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα δάση και τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα για τροφή, φάρμακα και βιοπορισμό. Τα δάση και τα δέντρα αποτελούν πλούσια πηγή ξηρών καρπών, φρούτων, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, σπόρων, ριζών, φύλλων, μανιταριών, μελιού, άγριου κρέατος και εντόμων, παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά για τη διατροφή των ανθρώπων.
Για την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων κάθε συλλογική δράση και κάθε πρωτοβουλία που αφορά στα δάση της Χώρας μας, είτε αυτή αφορά στη συντεταγμένη πολιτεία, είτε στην κοινωνία, θα πρέπει να συνδέεται με τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ανθεκτικών και ασφαλών οικοσυστημάτων και την αειφορία των δασικών πόρων, που στη χώρα μας έχουν κυρίως δημόσιο χαρακτήρα.
Απαιτείται να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο δασικής πολιτικής που θα δεν θα αντιμετωπίζουν τα δάση αποκλειστικά σαν οικονομικό πόρο (παραγωγή ξύλου, απόληψη βιομάζας κλπ), αλλά θα λαμβάνουν υπόψη το δημόσιο χαρακτήρα και την οικοσυστημική διάσταση των δασών, τη συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών και του τοπίου και στη σταθερότητα του κλίματος.
Ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο που έχουν προηγηθεί μεγάλες καταστροφές στο φυσικό πλούτο της χώρας, συνεχίζουμε σαν Πολιτεία να επιμένουμε στα ίδια οργανωτικά λάθη και να υποτιμάμε την ανάγκη για την άσκηση μιας επιστημονικά οργανωμένης και αειφόρου δασοπονίας πολλαπλών σκοπών.
Επισημαίνουμε ότι η δασοπονία πρακτικά καθορίζει και οριοθετεί την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο δάσος ως «φυσικό πόρο» και τον άνθρωπο ως «διαχειριστή του οικοσυστήματος». Ιδιαίτερα στη χώρα μας που το μεγαλύτερο ποσοστό των δασών έχει δημόσιο χαρακτήρα, η έννοια της «δασοπονίας» ταυτίζεται ουσιαστικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας.
Για το λόγο αυτό η Ένωσή μας συνεχίζει, σε όλα τα επίπεδα, να συζητά για την οργάνωση και τη σύγχρονη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας. Αυτή είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών (δημόσιων ή ιδιωτικών), είτε μιλάμε για εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη, είτε μιλάμε για τη δασική έρευνα, είτε μιλάμε για μελέτες και έργα ανάπτυξης της οικονομίας και την παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών από τα δάση, είτε για τη δασολογική επιστήμη γενικότερα.
Συνεπώς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της δασοπονίας, ζητάμε από την Πολιτεία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη σύγχρονη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας, εξασφαλίζοντας τη στελέχωσή της και τη λειτουργία της με νέο οργανόγραμμα, με επαρκή χρηματοδότηση και ξεκάθαρο δασοπολιτικό ρόλο. Μην ξεχνάμε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες ασκούν την κρατική αρμοδιότητα προστασίας των δασών στη Χώρα μας, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος που ρητά ορίζει ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός».
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνδέσουμε με δίκαιο και συστηματικό τρόπο τα δάση, που στη χώρα μας αποτελούν δημόσιο αγαθό, με τις άλλες χρήσεις της γης (γεωργία, κτηνοτροφία, κλπ) που συνθέτουν την οικονομία της υπαίθρου, αλλά και για να μπορέσουμε να στηρίξουμε, με βιώσιμο τρόπο τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που εξαρτούν και συνδέουν τη ζωή τους από τους διαθέσιμους δασικούς πόρους.
Καλούμε την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ, να δώσουν λύσεις στα διαχρονικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Τομέα, που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών και ειδικότερα:
Η Ένωσή μας με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» απευθύνει ένα θερμό συναδελφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό, σε όλους τους συναδέλφους της δασικής πράξης, που μοχθούν για την προστασία των δασών, υπερβαίνοντας τους εαυτούς τους και δηλώνει ότι είναι πάντα έτοιμη και διατεθειμένη να καταθέσει γόνιμες προτάσεις και παρεμβάσεις στο ΥΠΕΝ, με σκοπό τη λειτουργία μιας σύγχρονης, καλά οργανωμένης και αποτελεσματικής Δασικής Υπηρεσίας στα πρότυπα ευρωπαϊκών αντίστοιχων Υπηρεσιών που έχουν σαν αρμοδιότητα την προστασία και ανάπτυξη των δασών μας.
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας
© ΠΕΔΔΥ-2024 | Κατασκευή ιστοσελίδων Domi Medical
© ΠΕΔΔΥ-2024 | Κατασκευή ιστοσελίδων Domi Medical