ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΔΔΥ (Συνάντηση με Γενικό Γραμματέα Δασών)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/11 μετα από αίτημα της Π.Ε.Δ.Δ.Υ, συνάντηση του Σωματείου μας (πρόεδρος Δ.Σ κ.Νικ.Μπόκαρης, παρουσία του μέλους του Δ.Σ κ.Κ. Μπέση) με το Γενικό Γραμματέα Δασών κ.Ευστ.Σταθόπουλο .

 

Στη συνάντηση με το Γ.Γ.Δασών η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα και
εκκρεμότητες που αφορούν στα μέλη μας και στον κλάδο γενικότερα τα οποία εμπίπτουν στις
θεσμικές αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα Δασών . Ειδικότερα συζητήθηκαν:

 

1.Το θέμα της διαδικασίας καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
για το οποίο αναλύθηκαν από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ τα ειδικά προβλήματα που εντοπίσαμε (Τύπος Βεβαιώσεων, αίτημα προς το Υπ. Οικονομικών για τη συμπλήρωση της ΚΥΑ με κλάδους που αδίκως εξαιρέθηκαν από τους δικαιούχους του επιδόματος, ειδικές περιπτώσεις συναδέλφων κλπ). Μας δέθηκε η διαβεβαίωση ότι έχουν γίνει σχετικά αιτήματα για τη διόρθωση της ΚΥΑ και πως τα λοιπά ζητήματα θα λυθούν.

 

2. Η Καταβολή “Bonus” σε υπαλλήλους για την επίτευξη της στοχοθεσίας και των έργων
(πρόγραμμα ANTINERO κλπ) που  χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης . Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ
ζήτησε την αύξηση των πόρων που θα διατεθούν και τη συμπερίληψη όλων των συναδέλφων . Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι οι πόροι που είναι συγκεκριμένοι και ο σκοπός της χορήγησης του “bonus” δεν αφήνουν περιθώρια για αλλαγές. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ θα συνεχίσει να ζητά την αύξηση των ποσών που διατίθενται καθώς και την ένταξη περισσότερων συναδέλφων και
αντικειμένων στο σχεδιασμό.

 

3. Η επαναφορά της καταβολής του ειδικού αντισταθμίσματος 6 τοις χιλίοις στους
Γεωτεχνικούς κλάδους για την επίβλεψη που επιτελούν στα πάσης φύσεως ‘έργα
γεωτεχνικου”, που σημερα καταλήγει εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί στους μηχανικούς και υπομηχανικούς Για το θέμα αυτό η Π.Ε.Δ.Δ.Υ θα συνεργαστεί με το ΓΕΩΤΕΕ για την πραγματοποίηση συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών
για την επαναφορά της ειδικής τροπολογίας που έχει συνταχθεί και αφορά στην καταβολή του αντισταθμίσματος αυτού στους Γεωτεχνικούς κλάδους .

 

3. Ζητήθηκε ενημέρωση για το θέμα του Οργανισμού του ΥΠΕΝ στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Δασικές Υπηρεσίες (για τον οποίο παρατηρούμε μια ανησυχητική στασιμότητα) και ασφαλώς αναφερθήκαμε στην ανάγκη συμμετοχής μας στις επιτροπές. Ενημερωθήκαμε ότι η επιτροπή έχει να συνεδριάσει εδώ και πολύ καιρό και πώς θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση μας.

 

4 Συζητήθηκε η κατάσταση που δημιουργείται στις Δασικές Υπηρεσίες με τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και η ανάγκη προγραμματισμού νέων. Τονίστηκε ότι η κατάσταση που λειτουργούν οι υπηρεσίες είναι οριακή και πώς θα πρέπει το Υπουργείο να αποστείλει και να υποστηρίξει αίτημα για προσλήψεις με άμεσες διαδικασίες σε συγκεκριμένες δασικές Υπηρεσίες, στη λογική που έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλα νευραλγικά
Υπουργεία στα οποία έγιναν άμεσα προσλήψεις εκτός των διαδικασιών (Διαγωνισμών ) του ΑΣΕΠ.

 

5.Τονίστηκε επίσης ότι οι Δασικές Υπηρεσίες σήμερα υπολειτουργούν λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή η Υπηρεσία μας θα οδηγηθεί σε πλήρες λειτουργικό αδιέξοδο. Η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να παραμένει άλλο απαθής και να θεωρεί ότι όλα λειτουργούν καλώς. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ επιμένει ότι ο Οργανισμός και οι Προσλήψεις είναι θέματα αλληλένδετα τα οποία έχουν καθυστερήσει πολύ και η επίλυση τους που συνδέεται με τη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας θα είναι επωφελής όχι μόνο για τους κλάδους δασικών και την Υπηρεσία αλλά και την Ελληνική Κοινωνία.

 

Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ επιδιώκει να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Υπηρεσιακή και Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πιέζοντας και ζητώντας να  λυθούν τα παραπάνω θέματα. Εχουν γίνει αιτήματα για συνάντηση και  θα ακολουθήσουν συναντήσεις για να υποστηριχθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου και να βρεθούν εφικτές λύσεις ώστε να μπορέσει η υπηρεσία μας να σταθεί με την επιβαλλόμενη επάρκεια στις ανάγκες που δημιουργούν οι αυξανόμενες αρμοδιότητες του Τομέα και ιδίως αυτές που σχετίζονται με την προστασία των φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων και της οικονομίας της ορεινής υπαίθρου.

Για το Δ.Σ 

Ο πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας  

                    ΝΙΚ.ΜΠΟΚΑΡΗΣ                                  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.Δ.Δ.Υ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΗ- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Δελτίο Τύπου

Νομική – ασφαλιστική κάλυψη των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών για την ευθύνη τους, έναντι τρίτων, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους

 

Μια ακόμη προσπάθεια που είχε αναλάβει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) για τα μέλη της, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα  στο ΥΠΕΝ (Γενική Διεύθυνση Δασών) με γνωστή ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες νομικής-ασφαλιστικής κάλυψης στους Υπαλλήλους των Δασικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

 

Το θέμα της νομικής μας κάλυψης είχε τεθεί σαν συνδικαλιστικό αίτημα, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η οποία το είδε θετικά από την πρώτη στιγμή δεδομένου ότι ήταν επαρκώς αιτιολογημένο, λογικό και δίκαιο εξαιτίας των καθηκόντων που ασκούμε, ως δασικοί υπάλληλοι και για το λόγο αυτό αποτελούσε μια κοινή πολιτική και συνδικαλιστική δέσμευση  η οποία είχε ανακοινωθεί δημόσια με δελτίο τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ πριν τη Γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ.Δ.Υ στη Λάρισα.

 

Χρειάστηκε να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και να γίνει ο απαραίτητος διοικητικός προγραμματισμός για να δρομολογηθεί  η ολοκλήρωση της ανάθεσης. Με τη σύμβαση που υπογράφτηκε παρέχεται πλέον σε όλους τους εργαζόμενους στη Δασική Υπηρεσία  νομική- ασφαλιστική κάλυψη ευθύνης των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών, έναντι τρίτων και δημιουργείται  ένα πλαίσιο ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στα δάση ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τα καθήκοντα τους.

 

Η σύμβαση που υπογράφηκε, αφορά όλους τους μονίμους και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου συναδέλφους μας που εργάζονται στη δασική πράξη και πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικά προβλήματα που αφορούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Να θυμηθούμε τις περιπτώσεις πλημμυρών ή δασικών πυρκαγιών ή τις περιπτώσεις δυστυχημάτων που συνέβησαν στο δασικό χώρο που κατέληξαν δυστυχώς στο να κατηγορούνται συνάδελφοί μας οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να υποβληθούν σε δυσβάσταχτα δικαστικά και λοιπά έξοδα για τη μακροχρόνια υπεράσπιση τους.

 

Οι υποθέσεις αυτές και η απίστευτη δικαστική περιπέτεια που υπέστησαν οι συνάδελφοι μας έδωσαν το ερέθισμα στην Π.Ε.Δ.Δ.Υ για να διεκδικήσουμε τη νομική μας κάλυψη. Η επιτυχία αυτή που αποτελεί μια πρωτόγνωρα θετική καινοτομία για υπηρεσία του δημοσίου, με την οποία  τίθενται από το ΥΠΕΝ νέες βάσεις εργασιακής ασφάλειας και δικαίου για όλους μας, κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, δίνει ένα τέλος στην αβεβαιότητα (και κυρίως στα έξοδα) που προκαλούνται στον καθένα μας όταν τα υπηρεσιακά θέματα, είτε λόγω κακής συγκυρίας, είτε λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων και της εξέλιξης τους, καταλήγουν να έχουν δυσχερείς συνέπειες, σε υπηρεσιακό επίπεδο, για εμάς και να μας φέρνουν στην πολύ δύσκολη θέση να χρειαζόμαστε νομική υπεράσπιση με ότι αυτό σημαίνει για τα έξοδα υπεράσπισης μας.

 

Παράλληλα όμως με την επίλυση του θέματος της νομικής κάλυψης των δασικών υπαλλήλων δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία του Τομέα.

 

Η εκκρεμότητα με το νέο οργανισμό των Δασικών Υπηρεσιών και οι στασιμότητα στις προσλήψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών, είναι θέματα για τα οποία  η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πρέπει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις και να τα στηρίξει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να είναι εφικτή όχι μόνο η επανασύνδεση των Δασικών Υπηρεσιών, σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, με την  προστασία, τη διαχείριση και την ανάπτυξη των δασικών πόρων αλλά και η πραγματική προσφορά τους στην κοινωνία και την οικονομία της υπαίθρου  και η λειτουργία τους  σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και την Κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τις Δασικές Υπηρεσίες και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τις αναγκαίες τομές στη νομοθεσία για μια πιο αποτελεσματική προστασία των δασών.

 

                  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ   Ακριβές Αντίγραφο   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νομική – ασφαλιστική κάλυψη των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών για την ευθύνη τους έναντι τρίτων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Δελτίο Τύπου

Νομική – ασφαλιστική κάλυψη των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών για την ευθύνη τους έναντι τρίτων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Υπογράφτηκε στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ, μεταξύ του κ. Δημητρίου Τσεκούρα, CEO ARAG SE Υποκατάστημα Ελλάδος και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Δασών και Δ.Π. κ. Ευαγγέλου Γκουντούφα,  παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, Sales Director ARAG SE Υποκατάστημα Ελλάδος και του προέδρου της Π.Ε.Δ.Δ.Υ κ. Νικολάου Μπόκαρη, η Σύμβαση ανάμεσα στους δύο φορείς για την παροχή νομικής ασφαλιστικής κάλυψης ευθύνης των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

 

Το θέμα της νομικής κάλυψης των δασικών υπαλλήλων έναντι τρίτων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είχε τεθεί σαν αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, σε συζήτηση με την πολιτική ηγεσία και είχε συνδεθεί με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν ατυχήματα πολιτών στο χώρο αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών αλλά και λόγω φυσικών καταστροφών.  Το αίτημα για την νομική κάλυψη ήταν πλήρως αιτιολογημένο, απόλυτα λογικό και δίκαιο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων που ασκούν οι δασικοί υπάλληλοι και για το λόγο αυτό, έχοντας την αμέριστη στήριξη της υπηρεσιακής ιεραρχίας, έγινε αποδεκτό από την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αποτελώντας πολιτική δέσμευση, η οποία όπως είναι γνωστό είχε ανακοινωθεί δημόσια με δελτίο τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στη Γενική Συνέλευση των δασολόγων στη Λάρισα.

 

Η σύμβαση που υπογράφτηκε αφορά στην παροχή νομικής ασφαλιστικής κάλυψης ευθύνης όλων των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών, έναντι τρίτων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πλαίσιο νομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στα δάση ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τα καθήκοντα τους. Αφορά όλους τους μονίμους και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους στις Δασικές Υπηρεσίες, που πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικά προβλήματα που συνδέονται και αφορούν στην  εκτέλεση των καθηκόντων τους.

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις  πλημμυρών ή  δασικών πυρκαγιών ή οι περιπτώσεις ατυχημάτων που συνέβησαν στο δασικό χώρο και κατέληξαν στο να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες,  οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να υποβληθούν σε δυσβάσταχτα δικαστικά και λοιπά έξοδα για τη μακροχρόνια υπεράσπιση τους.

Οι σοβαρές αυτές υποθέσεις και οι δικαστικές περιπέτειες πολλών κλάδων εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της ΠΕΔΔΥ από κοινού με τον Γενικό Διευθυντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, αποτέλεσαν το έναυσμα  για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ώστε να ξεκινήσει η θετική συζήτηση και να καταλήξουμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης που αποτελεί μια πρωτόγνωρα θετική καινοτομία για υπηρεσία του δημοσίου (και μάλιστα τόσο νευραλγική). Με την υπογραφή του συμβολαίου νομικής κάλυψης για τους εργαζόμενους στα δάση τίθενται νέες βάσεις ασφάλειας δικαίου και τελειώνει η αβεβαιότητα για τους υπαλλήλους στις Δασικές Υπηρεσίες.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Απαντήσεις σε ερωτήματα συναδέλφων για τις διαφορετικές κρατήσεις που γίνονται στους δικαιούχους.

Πολλοί συνάδελφοι μας τηλεφωνούν στην Π.Ε.Δ.Δ.Υ και ρωτούν για τη διαφοροποίηση που υπάρχει στις κρατήσεις που γίνονται από την οικονομική υπηρεσία στο ακαθάριστο ποσό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Διερωτώνται οι συνάδελφοι πώς το ποσό του επιδόματος αυτού που μέχρι πρόσφατα ανερχόταν στα 105 ευρώ μηνιαίως ΔΕΝ  καταβάλλεται ισόποσα στο ύψος αυτό σε όλους τους δικαιούχους αλλά έχουμε διαφορετικές κατηγορίες (και διαφορετικά ποσά κρατήσεων) με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να λαμβάνουν καθαρό ποσό πολύ κάτω του ακαθάριστου (ονομαστικού) ποσού των 105 ευρώ.

 

Ασφαλώς το ίδιο «πρόβλημα» με τις διαφορετικές κρατήσεις θα επηρεάσει και το ύψος του ποσού που θα καταβάλλεται με το νέο αυξημένο επίδομα των εργαζόμενων στις δασικές υπηρεσίες σύμφωνα με την ΚΥΑ  υπ.αριθ. 2/50375/ΔΕΠ/11-9-2024 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Υγείας – Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Εργασίας και Κοινωνικής  Ασφάλισης περί «Καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

 

Ας δούμε την απάντηση που δόθηκε για το θέμα των κρατήσεων:

 

Το ύψος της εισφοράς για τις κρατήσεις των λοιπών αποδοχών διαφέρει ανάλογα με το ασφαλιστικό καθεστώς του καθενός υπαλλήλου. Άλλα πακέτα κρατήσεων έχουν οι ΙΔΑΧ, και άλλα οι μόνιμοι υπάλληλοι.

 

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι τα ποσοστά των κρατήσεων των λοιπών αποδοχών διαφέρουν ανάλογα με το αν κάποιος συνάδελφος είναι “παλαιός ασφαλισμένος” (ένσημα μέχρι το 1992) ή αν ο εκάστοτε συνάδελφος είναι  “νέος” (δηλαδή έχει ένσημα από το 1993).

 

Για να γίνει κατανοητή η παραπάνω διάκριση θέτουμε υπόψη σας την σχετική  με τις κρατήσεις εγκύκλιο  10/2022 του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία :

 

  1. ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ – ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

 

16.1.2.ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

 

η εισφορά για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται :

  • επί των συντάξιμων αποδοχών για τους έως 31/12/1992 ασφαλισμένους και
  • επί των τακτικά καταβαλλόμενων αποδοχών για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους

 

(σχετικά επίσης έγραφα είναι : Η υπ’αριθμ.2/24112/ΔΕΠ/31-3-2017 ΑΔΑ 7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ και η αριθμ.Φ10042/οικ.13567/329/8-62018 –ΑΔΑ 7ΑΛ2465/Θ1Ω-Α46 καθώς και το υπ’ αριθμ.Φ10042/11457/294/13-3-2020 έγγραφο της ΓΓΚΑ).

 

Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω ορθώς γίνεται κράτηση υπέρ σύνταξης στο δασικό επίδομα νέου ασφαλισμένου μονίμου υπαλλήλου, ενώ δεν υφίσταται αντίστοιχη κράτηση για τους παλαιούς προ του έτους 1993 ασφαλισμένους .

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 

Νέος Ασφαλισμένος (για ποσό 105 ευρώ)

Υγ. Περίθαλψη εισφορές εργοδότη  

4,78

ΤΕΑΔΥ εργοδότη  

3,15

Κρατήσεις ΥΠΕΡ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

14

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ  

21,63

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΗΣ  

126,93

ΤΕΑΔΥ ασφαλισμένου

3,15

ΤΠΔΥ

4,20

Υγ. Περίθαλψη  ΑΣΦΑΛΙΣΜΈΝΟΥ

2,69

ΜΤΠΥ

4,73

ΥΠΕΡ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

7

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

2,10

Φόρος * (διαφοροποιείται ανά υπάλληλο ανάλογα με το εισόδημα)

24,34

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ  

70,13

ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ

56,80

Το καθαρό πληρωτέο προκύπτει από την αφαίρεση από την εντελλόμενη δαπάνη των 126,93 ευρώ του γενικού συνόλου των κρατήσεων εργοδότη και ασφαλισμένου, δηλαδή του ποσού των 70,13 ευρώ.

 Παλαιός ασφαλισμένος  (για ποσό 105 ευρώ)

Υγ. Περίθαλψη εισφορές εργοδότη  

4,78

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ  

4,78

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΗΣ  

109,78

 

 

Υγ. Περίθαλψη εργαζομένου   

2,68

ΜΤΠΥ

1,05

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

2,10

Φόρος * (διαφοροποιείται ανά υπάλληλο ανάλογα με το εισόδημα)

23,80

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ  

34,41

ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ

75,37

Το καθαρό πληρωτέο προκύπτει από την αφαίρεση από την εντελλόμενη δαπάνη των 109,78 ευρώ του γενικού συνόλου των κρατήσεων εργοδότη και ασφαλισμένου, δηλαδή του ποσού των 34,41 ευρώ.

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Κρίσιμα ζητήματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εφαρμογή του Προγράμματος Antinero στα ελληνικά δάση (Εισήγηση σε ημερίδα της κ. Σ.Παυλάκη που δημοσιεύτηκε στο Δασαρχείο)

Άρθρο του Δρ. Γ.Καρέτσου που δημοσιεύτηκε στο Δασαρχείο

Βασικές σκέψεις για τη διαχείριση των μεσογειακών μας δασών και το πρόγραμμα AntiNero

Εισήγηση στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Πρόγραμμα ANTINERO στα ελληνικά δάση: Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από την εφαρμογή του», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 (ώρα 12:00-14:00), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

 

Η μεσογειακή βλάστηση του θερμότερου μεσογειακού ορόφου, αποτελείται κυρίως από δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης, μεικτά δάση τραχείας και κυπαρισσιού, σημαντικά δάση φοινικικής αρκεύθου, δάση κουκουναριάς στην κεντροβορειοδυτική Πελοπόννησο κυρίως, δάση αειφύλλων πλατυφύλλων ειδών αποτελούμενα από αριές, πρίνους, σχίνα, κουμαριές, αγριελιές, χαρουπιές, ράμνους κ.λπ. συναφή είδη, με μικρότερη ή μεγαλύτερη κατά περίπτωση συμμετοχή, σε δενδρώδη ή θαμνώδη συνήθως μορφή, αμιγή ή μεικτά σε μια ποικιλία εδαφικών στρωμάτων και τοπογραφικού αναγλύφου. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και όλες οι φρυγανικές μορφές των νησιωτικών περιοχών και των θαλασσόκεδρων, όσων ακόμη αντιστέκονται στην τουριστική πίεση. Οι διαπλάσεις αυτές προέκυψαν από την καταστροφή των αρχέγονων δασών παράλληλα με την εμφάνιση του ανθρώπου στην περιοχή της μεσογείου και με ενέργειες που σχετιζόταν με τη γεωργική καλλιέργεια, την παντός είδους ξύλευση, τις πυρκαγιές και τη βόσκηση.

 

Τα αρχέγονα δάση θα πρέπει να τα φανταζόμαστε τελείως διαφορετικά σε μορφές και συνθέσεις που εικόνες τους μπορεί να ανασυνθέσει η φυτοκοινωνιολογική έρευνα και η δασική οικολογία. Θα έπρεπε να φανταστεί κανείς ότι οι μεγάλες πεδιάδες της χώρας μας συνίσταντο από εκτεταμένα δρυοδάση κυρίως της βασιλικής λεγόμενης δρυός, οι λοφώδεις περιοχές από δάση αριάς και αειφύλλων πλατυφύλλων σε δενδρώδη μορφή και οι εκβολές των ποταμών από εκτεταμένα υδροχαρή δάση σκλήθρου και νερόφραξου.

 

Η χαλέπιος και η τραχεία πεύκη που κυριαρχούν σήμερα υπήρχαν εντός του χώρου των αειφύλλων πλατυφύλλων δασών ως μεμονωμένα δένδρα ή συδενδρίες αλλά όχι σε κυριαρχία ή σε κυριαρχία κατά περίπτωση. Οι μορφές αυτές παραμένουν ως ακριβή φυσική μνήμη (μικρά κατά βάσει φυσικά αποθέματα) σε απομονωμένες δυσπρόσιτες περιοχές, ως σχετικά αντιπροσωπευτικές συνθέσεις, εφόσον η ανθρωπογενής σφραγίδα υφίσταται και οφείλονται στην άοκνη προσπάθεια της φύσης στην επανασύνθεση της οικολογικής κλίμακας. Κάθε αντίσταση ή ανάσχεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι κατά βάσει ανθρωπογενής.

 

Η κυριαρχία των δασών της χαλεπίου και τραχείας πεύκης οφείλεται στις συνεχείς πυρκαγιές του παραλιακού και ενδότερου χώρου και εμφανίζονται ως επικαθήμενες δευτερογενείς διαπλάσεις, που επικρατούν λόγω της φύσης τους (ευχέρεια σποράς, ισχυρή επικράτηση στον ανταγωνισμό, αντοχή σε ακραία ξηροθερμικά περιβάλλοντα και περιορισμένη διαθεσιμότητα ύδατος).

 

Οι μορφές αυτών των δασών, πλην εξαιρέσεων, ήταν εκτός διαχείρισης από τη Δασική Υπηρεσία. Από ότι προσωπικά γνωρίζω μόνον στη Ρόδο και στη Σάμο διαχειρίζονταν για ξυλοπονία τα δάση της τραχείας και του κυπαρισσιού για την κάλυψη των αναγκών της ναυπήγησης κυρίως. Θα προσθέσουμε και τα δάση χαλεπίου της βόρειας Εύβοιας για παραγωγή τεχνικής ξυλείας, λόγω της άριστης μορφής των δένδρων. Στις υπόλοιπες περιοχές η ξυλοπονία ήταν περιορισμένη ή περιστασιακή και η Δασική Υπηρεσία ασκούσε κυρίως προστατευτικό ρόλο, εφήρμοζε αναδασώσεις μετά από πυρκαγιές, πολλές φορές εκτεταμένες και ανατρεπτικές ως προς τη φυσική βλάστηση και υποβοηθούσε τεχνικά και ερευνητικά την παραγωγή ρητίνης, τους κατά τόπους συνεταιρισμούς ρητινοπαραγωγών.

 

 Με τον όρο ανατρεπτικές, εννοούμε ότι εφαρμόστηκε πρόγραμμα αναδασώσεων με είδη ακτινωτής και θαλασσίας πεύκης, ευκαλύπτων και κυανόφυλλης ακακίας επίσης (εισαγόμενων δηλαδή ειδών) σε αρκετές περιοχές της χώρας και ευρεία χρήση της τραχείας πεύκης σε αναδασώσεις εκτός του φυσικού γεωγραφικού χώρου εξάπλωσής της. Οι θαμνώνες των αειφύλλων πλατυφύλλων ειδών αφηνόταν τελείως εκτός διαχείρισης και στην ουσία αποτελούσαν τα λεγόμενα θαμνολίβαδα, όπου ασκούνταν η εκτατική κτηνοτροφία κατά παράδοση, χωρίς κανέναν έλεγχο κατά χώρο και χρόνο. Στον νησιωτικό χώρο ασκείται ακόμα και μάλιστα αδέσποτη. Ως εξαίρεση, μπορεί να αναφερθούν οι αποψιλωτικές υλοτομίες κατά τετράγωνα στη δυτική κυρίως Ελλάδα, των σύμπυκνων θαμνώνων αριάς και των συνοδών ειδών για παραγωγή κάρβουνου και συλλογές ριζών ερείκης, όπου συντάσσονταν συνήθως πίνακες υλοτομίας.

 

Εκ των αναφερθέντων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην ουσία οι περιοχές της παράκτιας ξηροθερμικής ζώνης στην πλειονότητά τους ήταν εκτός διαχείρισης και οι περισσότερες πρακτικές συνέτειναν στην ξυλοπονία χωρίς εξειδικευμένες διαχειριστικές μελέτες. Εκτός αυτού τα περισσότερα δασαρχεία είχαν στην εποπτεία τους παραγωγικά δάση και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρωνόταν σ’ αυτά.

 

Από τη δεκαετία του 1980, άρχισαν να συζητούνται τα ζητήματα της διατήρησης της βιοποικιλότητας και η χώρα μας, ως μέλος της ΕΕ, υιοθέτησε νόμους κανονισμούς και οδηγίες που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς αυτούς. Παράλληλα όμως, άρχισε και ο ίδιος ο μαρασμός της Δασικής Υπηρεσίας και η υποκατάσταση του διαχειριστικού της ρόλου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η Δασική Υπηρεσία κατέστη στη συνέχεια ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός και τα επίμαχα Δασαρχεία των ευαίσθητων στις πυρκαγιές περιοχών ασχολήθηκαν κυρίως με πράξεις χαρακτηρισμού και περιόρισαν εκ των πραγμάτων τον όποιο δασικό διαχειριστικό ρόλο ασκούσαν εκεί. Κατασυκοφαντημένη ότι δρα ως τροχοπέδη στην «ανάπτυξη και στις επενδύσεις», που εδώ μεταφράζεται ως τροχοπέδη στην εκτός σχεδίου δόμηση και στις καταπατήσεις εκτάσεων του δημοσίου, της αφαιρέθηκε και η δασοπυρόσβεση, το απαραίτητο προσωπικό και οι υποδομές, με αποτέλεσμα την ουσιαστική της κατάρρευση και τη βάναυση κυριαρχία των καταπατητών, οι οποίοι συνεχίζουν να δρουν και να καθορίζουν τις τύχες της υπαίθρου.

Μετά και την αποτυχία του Δασικού Κτηματολογίου και την αδυναμία να αναρτηθεί έστω και ένας χάρτης, υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να ολοκληρώσει το Εθνικό Κτηματολόγιο βεβιασμένα, παράλληλα με την δημιουργία των Δασικών Χαρτών. Απ’ ότι φαίνεται μόνο το Ελληνικό κράτος σε στενό εναγκαλισμό με τα πάσης φύσεως συμφέροντα μπορεί να δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην ολοκλήρωσή τους. Όλες οι παλινωδίες αναβάλλουν συνεχώς την τελική τους ανάρτηση και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται στο προσεχές μέλλον να έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Οι συνεχείς εκπτώσεις που υπεισέρχονται, σίγουρα θα δημιουργήσουν μια τεράστια απογοήτευση. Οι περισσότεροι, όπως και ο υποφαινόμενος, πίστεψαν ότι με την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, θα πάψουν οι Δασικές Υπηρεσίες να είναι γραφειοκρατικοί οργανισμοί.

 

Εξ’ άλλου, μόλις πρόσφατα (Ιούνιος του 2024) βελτιώθηκαν οι προδιαγραφές σύνταξης διαχειριστικών μελετών του 1965 και προκηρύχθηκαν οι πρώτες 19, οι οποίες δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα παραδοθούν. Τις λεπτομέρειες των προδιαγραφών δεν γνωρίζουμε ούτε έχουν κοινοποιηθεί αλλά εδράζονται σε 17 άξονες σε σωστή κατεύθυνση στη γενικότητά τους. Ελπίζουμε ότι θα έχουν λάβει υπόψη τις προσπάθειες επιστημονικών ομάδων που είχαν συσταθεί στο παρελθόν και πρότειναν λεπτομερείς προδιαγραφές και όχι άξονες. Ας μη ξεχνούμε ότι έχει εκπονηθεί και η Στρατηγική για τα Δάση καταχωνιασμένη σε κάποια συρτάρια ή σκληρούς δίσκους. Παραμένουμε περίεργοι.

 

Πως συνδέονται όμως όλα αυτά με το πρόγραμμα AntiNero; Από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είχε προβλεφθεί ένα μεγάλο ποσό για ευρείες αναδασώσεις στη χώρα, χωρίς καμία εκτίμηση της εν λόγω ανάγκης. Η προχειρότητα σχεδιασμού είναι διαβόητη άλλωστε. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν ικανές διαθέσιμες εκτάσεις για το σκοπό αυτό, ούτε και διαθέσιμο φυτευτικό υλικό. Παράλληλα συνέβησαν και μεγάλα καταστροφικά γεγονότα με τις πυρκαγιές στο Μάτι, στην Πάρνηθα, στο Σχίνο, στον Έβρο και στη βόρεια Εύβοια. Είχε εκπονηθεί και το περίφημο πόρισμα Γκολντάμερ, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, το επικαλούνταν οι περισσότεροι εκ των πολιτικών αλλά κανείς δεν εφάρμοσε το παραμικρό. Δημιουργήθηκε παράλληλα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που πέρα από το βόλεμα ημετέρων γκρινιάρηδων που δεν είχαν υπουργικό θώκο, αμειβόμενες θέσεις γραμματέων, διευθυντών, συμβούλων και τα συμπαραμαρτούντα, μας προέκυψαν κατά το ρηθέν και άλλοι «μπαρμπέρηδες στου κασίδι το κεφάλι». Το σημαντικότερο στοιχείο του πορίσματος Γκολντάμερ ήταν ότι, για τον περιορισμό των πυρκαγιών, έπρεπε να ενισχυθεί το σκέλος της πρόληψης και κατ’ επέκταση η διαχείριση των ευάλωτων δασών. Η μετάφραση για τους κυβερνώντες που αγνοούν τη σημαίνει «διαχείριση δάσους», αποδόθηκε ως καθαρισμοί δασών και αφαίρεση βιομάζας, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει και κέρδη.

 

Μεταφέρθηκαν λοιπόν κονδύλια ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ των αναδασώσεων στους καθαρισμούς των δασών και το πρόγραμμα ονομάστηκε “AntiNero”.  Αντιλαμβάνεται κανείς τη σκωπτική ονομασία της λέξης, αλλά ας το προσπεράσουμε, εφόσον το αντίθετο συμβαίνει στην πράξη. Το πρόγραμμα βασίστηκε σε κάποια μελέτη για το σύνολο της χώρας, που φαντάζομαι να έθεσε κάποια ζητήματα ορθής δασικής πρακτικής αλλά δεν γνωρίζω το περιεχόμενό της. Ανέφερε όμως κατά πληροφορίες, ότι κάθε περίπτωση δάσους παρουσιάζει εξ αντικειμένου ιδιαιτερότητες και έπρεπε πριν την επέμβαση, να προηγείται κάποια μελέτη περισσότερο εξειδικευμένη. Αυτές οι κατά περίπτωση μελέτες αντιγράφονται στην πλειονότητά τους και πολλά ευτράπελα μπορούν οι συνάδελφοι των δασαρχείων να επιβεβαιώσουν στο copy paste. Το θέμα ήταν να μοιραστούν τα χρήματα γρήγορα γιατί η απορρόφηση ακολουθούσε χαμηλούς ρυθμούς. Βρέθηκε και κάποιος τρόπος διαμοιρασμού του χρήματος με απ’ ευθείας αναθέσεις και κάτω από τα μεγάλα γραφεία αναπτύχθηκε ένας στρατός μικρών εργολάβων, που εγείρει αρκετές σκέψεις νομιμότητας της διαδικασίας.

 

Και ας προχωρήσουμε στην ουσία του θέματος. Η μελέτη κατά πληροφορίες προέβλεπε τρεις ζώνες καθαρισμού συνολικού πλάτους 50 μέτρων εκατέρωθεν των δασικών οδών. Η πρώτη με πλήρη αφαίρεση της βλάστησης των κρασπέδων, η δεύτερη με πλήρη αφαίρεση του υπωρόφου και κλάδεμα των δένδρων σε κάποιο ύψος και η τρίτη κλάδεμα των δένδρων και περιποίηση της υποβλάστησης. Θα ακολουθούσε στη συνέχεια φύτευση δενδροστοιχιών με πλατύφυλλα είδη, δήθεν ανθεκτικά στη φωτιά. Η αφαιρούμενη βιομάζα, θα διατίθετο προς αξιοποίηση στην εταιρεία ALFA WOOD, η οποία δεν παρέλαβε τίποτε, λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς.

 

Η ταχύτητα εφαρμογής είναι τόσο ραγδαία, που δεν προλαβαίνεις να διαπιστώσεις τι ακριβώς έχει συμβεί και πολλοί συνάδελφοι των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να ασκήσουν ουσιαστική επίβλεψη και συνεργασία με τον υπεργολάβο. Μοναδική προϋπόθεση για κάθε υπεργολάβο είναι να έχει εκτελέσει ένα τουλάχιστον δασοτεχνικό έργο. Δεν συζητούμε λοιπόν για εμπειρία αλλά ούτε για ουσιαστικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων απογοητευτικά. Ελάχιστες θετικές επεμβάσεις εκφράζουν τις αποκλίσεις από τον κανόνα της βίαιης και αυθαίρετης επέμβασης και φυσικά την ευαισθησία κάποιων συναδέλφων εργολάβων και εποπτών που προσέγγισαν το θέμα με περίσκεψη και επαρκή συντηρητισμό. Εν ολίγοις, θεωρώ ότι τέτοιες επεμβάσεις δεν αποτελούν συνήθη δασική πρακτική και εγείρουν ερωτήματα νομιμότητας των επεμβάσεων. Εφόσον επιπλέον, δεν υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες ποιον στόχο εξυπηρετούν οι καθαρισμοί αυτού του τύπου;

 

Καταλήγοντας, οφείλω να επισημάνω ότι αυτές οι δυναμικές επεμβάσεις μπορεί να δημιουργήσουν πλείστα προβλήματα γιατί ξεφεύγουν από κάθε επιστημονικό σχεδιασμό. Τα αποκαλυμμένα εδάφη θα καθίστανται περισσότερο ξηροθερμικά και περισσότερο ευδιάβρωτα. Η αφαίρεση του υπωρόφου των αειφύλλων πλατυφύλλων είναι ματαιοπονία, εφόσον γνωρίζουμε ότι αμέσως μετά την επέμβαση θα αναβλαστήσουν, όπως και η ποώδης βλάστηση. Τα αείφυλλα πλατύφυλλα αποτελούν το διάδοχο και τελικό ίσως στάδιο της οικολογικής κλίμακας και πρέπει να κρατηθούν. Τα μεσογειακά δάση εμφανίζουν τεράστια ετερογένεια στις μορφές και τη σύνθεση. Πρέπει κάθε μέτρο να εξειδικεύεται από τα τοπικά δασαρχεία βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με μεγάλη περίσκεψη στις επεμβάσεις και φυσικά ισχυρή και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η βλάστηση αλλά και οι άλλες μορφές ζωής που συναποτελούν τη δασοβιοκοινότητα. Τα δάση δεν είναι κήπος και τίποτε σ’ αυτά δεν αποτελεί ζιζάνιο για να αφαιρεθεί. Ας αποφύγουμε τα ολισθήματα γνωστού δημοσιογράφου που θεωρεί ότι τα παρθένα δάση δεν τα χρειαζόμαστε. Το ότι η ύπαιθρος χώρα έχει ερημώσει από τους κατοίκους της, δεν τον απασχολεί. Μας θλίβει βαθύτατα και απορώ που η Δασική Υπηρεσία δεν έβγαλε μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας, ακόμη και το συνδικαλιστικό μας όργανο.

 

Τέλος, επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων δασών, προτείνω να γίνει ένα διεθνές συνέδριο από όλες τις μεσογειακές χώρες, όπου θα αναπτυχθούν επιστημονικές απόψεις σύγχρονης διαχείρισης και καλές πρακτικές εφικτές στην εφαρμογή και στην ιδιομορφία που παρουσιάζει η χώρα μας και το μέτρο να αποσυρθεί προς το παρόν. Η σπουδή της εφαρμογής γεννά πλήθος άλλων ερωτηματικών εκτός της προχειρότητας. Από το να αφήνονται ερωτήματα διασπάθισης δημοσίου χρήματος είναι προτιμότερο να υπάρξει ορθολογικός σχεδιασμός.

Οκτώβριος, 2024

Θα καιγόμαστε και το φθινόπωρο ( Άρθρο του Στρατή Ηλιάκη. Δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΕΠΟΧΗ  και αναδημοσιεύτηκε στο Δασαρχείο)

Άρθρο του Στρατή Ηλιάκη
Δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΕΠΟΧΗ και στο epohi.gr

Τα επιστημονικά δεδομένα προμηνύουν πως το άμεσο μέλλον στη Μεσόγειο θα είναι περισσότερο άνυδρο, θερμό, με παρατεταμένους καύσωνες και ξηρότερες συνθήκες που ευνοούν το ξέσπασμα mega πυρκαγιών. Βιώνουμε ήδη υψηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και πέρα των καλοκαιρινών μηνών. Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2024, σε πολλές πόλεις της χώρας το θερμόμετρο άγγιζε τους 30 βαθμούς Κελσίου. Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και το 2024 πρόκειται να σπάσει αυτό το ρεκόρ, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.

Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν επείγουσα ανάγκη την αλλαγή του δόγματος δασοπυρόσβεσης που ακολουθείται ανεπιτυχώς έως σήμερα. Οι επενδύσεις κυρίως στην καταστολή και τα εναέρια μέσα δεν αρκούν. Το ανάγλυφο των ορεινών εδαφών της χώρας καθιστά δύσκολη και αναποτελεσματική συχνά την παρέμβαση αεροσκαφών. Η απουσία αντιπυρικών ζωνών και δασολόγων που θα εργάζονται μέσα στο δάσος δημιουργούν περιοχές «απροσπέλαστες», δαιδαλώδεις, επικίνδυνες την κρίσιμη ώρα για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Το περίφημο δόγμα «εκκενώστε» του επιτελικού κράτους προκαλεί επιστημονικές αντιδράσεις, καθώς οι κάτοικοι συχνά αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικοί βοηθοί των πυροσβεστών. Στη φετινή μεγάλη φωτιά της βορειοανατολικής Αττικής είδαμε πολίτες σε live τηλεοπτικές μεταδόσεις που δεν «εκκένωσαν», όπως τους παρότρυνε το «112», και έσωσαν τελικά περιουσίες που απειλήθηκαν.

Off season… πυρκαγιές

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, στη δυτική Κορινθία (στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης) κάηκαν περισσότερα από 70.000 στρέμματα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Μια φωτιά που αρχικώς υποτιμήθηκε, αλλά γρήγορα φούντωσε, επεκτάθηκε προς το βουνό και ήταν αδύνατο να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο για τρία 24ωρα. Πέρα από την οικολογική καταστροφή, η πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, για την προσπάθεια κατάσβεσης της «off season» πυρκαγιάς εργάστηκαν 570 πυροσβέστες με 28 ομάδες δασοκομάντος, 160 οχήματα, εθελοντές και 24 εναέρια μέσα! Εάν η φωτιά αυτή είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο, παράλληλα με άλλες πυρκαγιές που απασχολούσαν καθημερινά την πυροσβεστική, η αντίδραση των αρχών δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι το ίδιο μεγάλη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξή της. Όμως, παρά την εντυπωσιακή αριθμητικά διαθεσιμότητα δυνάμεων, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και οι καταστροφές τεράστιες.

Μεγάλες οικολογικές καταστροφές

Αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, κάτοικοι από την Κορινθία προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς και δημοτικούς χειρισμούς. Περιγράφουν πως ενώ είχαν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή, οι πυροσβέστες δεν γνώριζαν τον δρόμο για να φτάσουν στο μέτωπο και ήταν αναγκαία η συμβολή των κατοίκων. «Το δασαρχείο δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, εφόσον κάθε χρόνο τους στερούσαν ευθύνες, για τις ακαθάριστες δασικές εκτάσεις, για την παντελή έλλειψη πυροπροστασίας και μέριμνα», προσθέτουν στο ψήφισμα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, από το 2010, οι πυρκαγιές στην Κορινθία έχουν κάψει συνολικά περισσότερα από 180.000 στρέμματα, επιφάνεια η οποία αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής έκτασης της Π.Ε. Κορινθίας.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τον Αύγουστο 2024, η φωτιά στην βορειοανατολική Αττική έκαψε 100.000 στρέμματα. Από το 2017 μέχρι και τον Αύγουστο 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα γης μόνο στην Αττική (στοιχεία Copernicus). Συνολικά, η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων της Αττικής είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί τα 450.000 εξ αυτών, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των αττικών δασών (στοιχεία meteo).

Αναφερόμενοι στις πρόσφατες, μεγάλες οικολογικές καταστροφές δεν γίνεται να αγνοήσουμε το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ της δασικής πυρκαγιάς του Έβρου, το 2023 (στάχτη 723.000 στρέμματα), αλλά και την τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή της Εύβοιας, το 2021 (κάηκαν περισσότερα από 500.000 στρέμματα).

Δομικό ζήτημα

Η επιλογή της κυβέρνησης Σημίτη (1998) να μεταφέρει την αρμοδιότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Πολιτική Προστασία, ήταν η αρχή τους τέλους για τις δασικές υπηρεσίες. Έκτοτε, δημιουργήθηκε ένα γραφειοκρατικό μοντέλο περίπλοκων αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, η δασοπυρόσβεση έγινε περισσότερο κατασταλτική και λιγότερο προληπτική, ενώ το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της οικονομίας απαξίωνε ταχύτατα το φυσικό περιβάλλον, μετατρέποντας «πνεύμονες πρασίνου» σε «φιλέτα» και «ευκαιρίες ανάπτυξης». Η οικονομική χρεοκοπία του 2010 ήταν το τελειωτικό χτύπημα, καθώς «πάγωσαν» οι νέες προσλήψεις για τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Αδειοδοτήθηκαν επενδύσεις εξόρυξης χρυσού -τα μνημονιακά «σύμβολα ανάπτυξης»- αλλά οι υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος ήταν θύματα των δημοσιονομικών περικοπών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μοιάζει να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα ή τουλάχιστον δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει το μοντέλο που ακολουθείται. Η απόφαση για προσλήψεις fast track στα δασαρχεία της χώρας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Αύγουστο 2024 και αφορά την αντιπυρική περίοδο του… 2024 με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Δεν αρκεί απλώς η ριζική αλλαγή του μοντέλου δασοπυρόσβεσης, της «ατομικής ευθύνης» καθαρισμού των οικοπέδων, του «εκκενώστε» και της καταστολής με δανεικά εναέρια μέσα. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να βασίζεται στη βιομηχανική καταπάτηση περιοχών που αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές οικολογικές καταστροφές. Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης πρέπει να εκπονηθεί από τους επιστήμονες του δάσους, τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Κάθε χρόνο μετράμε καμένες εκτάσεις και νέα αρνητικά ρεκόρ. Όμως υπάρχουν περιοχές που είναι ήδη αβίωτες και η κλιματική αλλαγή έχει θέσει βασικά «υπαρξιακά ερωτήματα» που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε.

Διοικητικό Συμβούλιο Π.Ε.Δ.Δ.Υ (Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024)

  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΔΔΥ

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ της Π.Ε.Δ.Δ.Υ σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου με τηλεδιάσκεψη (μέσω skype).

 

Στην έναρξη της  συνεδρίασης ενημερώθηκε  το ΔΣ από τον πρόεδρο του ΔΣ για τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΔΔΥ  με τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του ΥΠΕΝ. 

Στη  συνέχεια το Δ.Σ προχώρησε στη συζήτηση των θεμάτων της  ημερήσιας διάταξης  ώς ακολούθως:

1. Δικαστικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν και αφορούν προσφυγές συναδέλφων. Έγινε εκτενής συζήτηση  με αφορμή τις Δικαστικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν και αφορούν προσφυγές συναδέλφων κατά της απόφασης του Υπουργού για τις  τοποθετήσεις Προϊσταμένων. 

Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού παρουσιάστηκε και  αναλύθηκε το περιεχόμενο των δικαστικών  αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και συζητήθηκε η υποχρέωση της διοίκησης να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.  Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό επειδή αφορά το σύνολο των τοποθετήσεων  (και συνεπώς αποτελεί πρόβλημα για τον κλάδο μας).  Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί περαιτέρω ενημέρωση της Π.Ε.Δ.Δ.Υ για το πλαίσιο των οφειλόμενων ενεργειών που θα πρέπει να κάνει η Διοίκηση.

2. Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (Διαδικασία καταβολής προβλήματα, καθυστερήσεις κλπ).

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διαδικασία καταβολής του επιδόματος καθώς και θέματα που έχουν ανακύψει με τις εξαιρέσεις από τους κλάδους δικαιούχων ορισμένων ειδικοτήτων δασικών υπαλλήλων .

Επίσης συζητήθηκε εκτενώς το περιεχόμενο της εγκυκλίου που εκδόθηκε. Θα ζητηθεί συνάντηση με το Γ.Γ Δασών ώστε να δοθούν διευκρινήσεις για το περιεχόμενο της εγκυκλίου που εξέδωσε και όπου απαιτείται να ακολουθήσουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.

3. Συναντήσεις με πολιτική ηγεσία (επιστολές – προγραμματισμός – θέματα ) .

ο Πρόεδρος του ΔΣ ενημέρωσε ότι ήδη έχει απευθύνει επιστολή στον Υπουργό για συνάντηση, στην οποία θα συζητηθούν τα βασικά αιτήματα του κλάδου (Οργανισμός, προσλήψεις διαδικασία προσλήψεων, κινητικότητα κλπ) 

4. Οργανισμός Δασικών Υπηρεσιών (Ενημέρωση)

Έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Δ,Σ  και ακολούθησε εκτενής συζήτηση. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για το λόγο αυτό  θα ζητηθεί υπεύθυνη ενημέρωση της ΠΕΔΔΥ από τον Υπουργό.

5. Ομάδες εργασίας Π.Ε.Δ.Δ.Υ (αιτήματα για συμμετοχή- συντονισμός).

Γίνεται επεξεργασία των προτάσεων για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (Εγκύκλιος ενιαίας εφαρμογής Κοινής Υπουργικής Απόφασης)

Εκδόθηκε η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την ενιαία εφαρμογή  της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών.

Η εν λόγω εγκύκλιος αναμενόταν να εκδοθεί και είχε ξεκινήσει η επεξεργασία της από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Γενική Διεύθυνση Δασών, Οικονομικές Υπηρεσίες ΥΠΕΝ ) . Με την έκδοση της εγκυκλίου δίνεται το πράσινο φως για να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους και επιπλέον να τηρούνται ενιαίοι κανόνες από όλες τις υπηρεσίες αναφορικά με τις μηνιαίες καταστάσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής του .

Αναλυτικά η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/113541/5639/18.10.2024 εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος ενιαίας εφαρμογής Κοινής Υπουργικής Απόφασης

ΣΧΕΤ.: Η αριθ. 2/50375/ΔΕΠ/11.09.2024 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Υγείας – Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περί «Καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Σε συνέχεια της έκδοσης της ανωτέρω σχετικής Κ.Υ.Α. περί Καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», κατόπιν συνεργασίας μας με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, σας ενημερώνουμε για τα εξής, για τα οποία παρακαλείστε για την πιστή και ενιαία εφαρμογή τους:

  1. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας διακρίνεται σε δύο κατηγορίες ποσού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της ανωτέρω σχετικής ΚΥΑ και το δικαιούνται οι υπάλληλοι κατά κατηγορία εκπαίδευσης και κλάδο/ειδικότητα του άρθρου 2 της εν λόγω ΚΥΑ.
  2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 αυτής, το επίδομα καταβάλλεται στους υπαλλήλους που ασκούν καθήκοντα, καταλαμβάνουν θέσεις και εργάζονται σε συνθήκες που δικαιολογούν τη χορήγησή του. Κατά συνέπεια το εν λόγω επίδομα είναι απόλυτα συνυφασμένο με τα εν τοις πράγματι ασκούμενα καθήκοντα των μνημονευόμενων κατηγοριών και κλάδων/ειδικοτήτων και αυτό τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση καταβολής του, αποκλειομένης της καταβολής του σε προσωπικό που ασκεί αποκλειστικά διοικητικά καθήκοντα. Εξάλλου και σε κάθε περίπτωση, ως αιτιολογική βάση σε όλα τα υπομνήματά μας για την καταβολή του επιδόματος στις Δασικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δασών, τέθηκε και περιγράφηκε εκτενώς η άσκηση των καθηκόντων δασοπροστασίας στο πεδίο όλο το έτος και όλες τις ώρες (επισυνάπτονται όλα τα σχετικά έγγραφα). Συμπερασματικά αυτό σημαίνει ότι καταβάλλεται σε όσους υπαλλήλους ανήκουν στις κατηγορίες και κλάδους/ειδικότητες του άρθρου 2 της ΚΥΑ και συγχρόνως εκτελούν υπηρεσία στην ύπαιθρο ασκώντας τα καθήκοντα της δασοπροστασίας, όπως αυτή προσδιορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 1845/1989 (Α’ 102).
  3. Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν είναι πλέον συνυφασμένη με τη στενή έννοια του όρου και της έννοιας των «δασικών υπαλλήλων», όπως προσδιορίζονται αυτοί βάσει των διατάξεων των άρθρων 38 και 39 του ν. 1845/1989 (Α’ 102), όπως ισχύουν σήμερα. Η χορήγηση αυτού στις προσδιοριζόμενες κατηγορίες εκπαίδευσης, κλάδους και ειδικότητες της εν λόγω ΚΥΑ, εξαρτάται αποκλειστικά από την παρουσία τους στην ύπαιθρο και την άσκηση καθηκόντων δασοπροστασίας κατ’ άρθρο 36 του ν. 1845/1989. Σε ότι αφορά τα «προανακριτικά καθήκοντα των δασικών υπαλλήλων», η υπηρεσία μας για λόγους ασφάλειας δικαίου αλλά και ισότητας των υπάλληλων που ασκούν δασοπροστασία στην ύπαιθρο, πρόκειται να εισηγηθεί άμεσα τη συμπερίληψη στην έννοια του «δασικού υπαλλήλου» των κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων του άρθρου 2 της ανωτέρω σχετικής ΚΥΑ που είναι δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς του άρθρου 39 του ν. 1845/1989 (Α΄102).
  4. Ευνόητη εξαίρεση για την υποχρεωτική άσκηση των καθηκόντων στην ύπαιθρο αποτελεί η κατηγορία ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, στους υπαλλήλους της οποίας καταβάλλεται ακριβώς λόγω της φύσης των καθηκόντων τους στον εσωτερικό χώρο.
  5. Κατά συνέπεια όλων των ανωτέρω το επίδομα θα καταβάλλεται στο προσωπικό που υπάγεται στις κατηγορίες του άρθρου 2, λαμβάνοντας συνεχώς και αδιαλείπτως υπόψη τις «Γενικές Ρυθμίσεις» του άρθρου 3 της εν λόγω ΚΥΑ, με απαρέγκλιτη προϋπόθεση την άσκηση των καθηκόντων δασοπροστασίας στην ύπαιθρο, γεγονός το οποίο θα βεβαιώνεται κάθε μήνα από τον οικείο Προϊστάμενο της Δασικής Υπηρεσίας. Η βεβαίωση αυτή θα συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση. Επομένως η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιείται σε δεδουλευμένη βάση. Ειδικότερα για την καταβολή του επιδόματος, ο οικείος Προϊστάμενος θα εκδίδει βεβαίωση με τη λήξη εκάστου μηνός, την οποία θα αποστέλλει στις Διευθύνσεις Συντονισμού για την έκδοση και υπολογισμό της μισθοδοσίας. Στις βεβαιώσεις αυτές αναφέρονται ως ημέρες εργασίας οι ημέρες που δικαιούται ο υπάλληλος το επίδομα, 30 για πλήρη απασχόληση. Για κάθε μέρα περικοπής θα αφαιρείται μια μέρα πχ 30-1=29 και ο λόγος περικοπής (πχ αναρρωτική άνω των προβλεπομένων, άδεια άνευ αποδοχών, κλπ).
  6. Oι Διευθύνσεις Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των κλάδων και ειδικοτήτων των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δασών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφ. Β΄ του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων (όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα μισθοδοσίας).
  7. Οι Διευθύνσεις Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών θα εκδίδουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις στήλες με τους κλάδους και ειδικότητες, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι οι δικαιούχοι απασχολούνται στους κλάδους και ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του σύμφωνα με το άρθρο 2 της ανωτέρω Κ.Υ.Α. και τα παραπάνω περιγραφόμενα. Οι εν λόγω μισθοδοτικές καταστάσεις θα αποστέλλονται με διαβιβαστικό, με το xml, με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις και με τον πίνακα περικοπών από τις Διευθύνσεις Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, ώστε να γίνει η υποβολή της μισθοδοσίας στην ΕΑΠ σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προθεσμίες υποβολής για μισθοδοσία δεδουλευμένων αποδοχών.
  8. Η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δικαιούχους υπαλλήλους της ΓΓΔ, θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω σχετικής ΚΥΑ από 01.01.2024, με υποχρέωση καταβολής της προκύπτουσας διαφοράς.
  9. Στους υπαλλήλους ΙΔΟΧ των δασικών υπηρεσιών δεν ανατίθεται η άσκηση καθηκόντων δασοπροστασίας στην ύπαιθρο και κατά συνέπεια δεν εκπληρώνεται η απαρέγκλιτη προϋπόθεση που να δικαιολογεί την καταβολή του. Επίσης οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ που προσλήφθηκαν ή θα προσλαμβάνονται με κατ’ αποκοπή μισθοδοσία δεν ανήκουν στους δικαιούχους.

Κλείνοντας και για την πλήρη ενημέρωσή σας, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ, με το αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/11357/638/7-2- 2022 έγγραφό της αλλά και με τα μεταγενέστερα αυτού αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/9775/494/29-1-2024, 15401/791/13-2-2024 και 56047/2806/24-5-2024 έγγραφά της, παρείχε επανειλημμένως διευκρινήσεις στο ΓΛΚ για τα καθήκοντα των δασικών υπαλλήλων όπως αυτά ορίζονται από τις διατάξεις του ν. 1845/1989 που τους καθιστά προανακριτικούς υπαλλήλους και ότι με αυτή την ιδιότητα εργάζονται καθημερινά στην ύπαιθρο υλοποιώντας το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προστατεύοντας τα δασικά οικοσυστήματα από καταπατήσεις, λαθροϋλοτομίες, εκχερσώσεις και λαθροθηρία, προβαίνουν επιτόπου σε όλες τις απαραίτητες αποτυπώσεις, αυτοψίες και ελέγχους. Ευνόητα προκύπτει ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων δασοπροστασίας, είναι πολλοί οι κίνδυνοι που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των δασικών υπαλλήλων, δεδομένου ότι η εργασία που παρέχουν και οι ενέργειές τους για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας, τους φέρνουν σε άμεση επαφή και αντιπαράθεση, ιδίως κατά τη διενέργεια ελέγχων, με ενόπλους πολίτες. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά άσκησης άμεσης σωματικής βίας ή απειλών κατά της ζωής των δασικών υπαλλήλων. Σε συνέχεια όλων των παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το ΓΛΚ, προκειμένου όλες οι κατηγορίες, κλάδοι και ειδικότητες που έχουν ενταχθεί στην έννοια του «δασικού υπαλλήλου» και ασκούν καθημερινά τα ως άνω περιγραφόμενα καθήκοντα δασοπροστασίας να ενταχθούν στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος.

Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση όλων των ανωτέρω, παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση απαιτηθεί.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΑΣΩΝ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ»