17 /4/2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ένωσή μας μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και θεωρώντας ότι η νωπή λαϊκή εντολή αφορούσε εκτός των άλλων και τα θέματα της δασικής πολιτικής, κρατούσε στάση αναμονής, παρέχοντας τον απαραίτητο εύλογο χρόνο για την συνήθη στις περιπτώσεις αυτές επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία, για συζήτηση που θα έδινε το στίγμα των προθέσεων της απέναντι στον Τομέα.
Εκτιμούμε ότι μετά την παρέλευση δυόμιση μηνών από τις εκλογές και τις προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου για τη Δασική Πολιτική Αναπληρωτή Υπουργού, στη Βουλή, ο χρόνος αυτός παρήλθε, χωρίς δυστυχώς να έχουμε, πέρα από τις αρχικές προγραμματικές εξαγγελίες, κάποιο δείγμα των προθέσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας.
Η Ένωσή μας είχε θέσει από την πρώτη στιγμή στην πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, τα θέματα της διάρθρωσης και λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών, της αλλαγής συγκεκριμένων διατάξεων του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη δασοπροστασία, το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών και του δασολογίου καθώς και το θέμα της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας και της λειτουργίας του Πράσινου Ταμείου.
Απαντήσεις για τα θέματα αυτά δεν πήραμε. Ούτε από το ένα Υπουργείο, το οποίο αναλώνεται στη συζήτηση υποκατάστασης του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αγνοώντας το βασικό θέμα για την Ένωσή μας που είναι η αναδιοργάνωση του Δασικού Τομέα, ούτε από το άλλο Υπουργείο, το οποίο αναλώνεται σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας αγνοώντας ή παρακάμπτοντας τις υφιστάμενες διοικητικές δομές (σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο) αφού μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει τις προβλεπόμενες διοικητικές εξουσιοδοτήσεις για την άσκηση αρμοδιοτήτων.
Ελπίζουμε αυτή ανησυχητική στασιμότητα και η κατά περίσταση διοικητική επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις Δασικές Υπηρεσίες να μη σηματοδοτεί την απαξίωση (επί της ουσίας) της Γενικής Δ/νσης Δασών, αλλά και των αντίστοιχων δομών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και να μην έχει στόχο τη γενικότερη υποβάθμιση του Δασικού Τομέα .
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο Τομέας είναι κατακερματισμένος ανάμεσα σε διαφορετικά Υπουργεία και τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις και λειτουργεί υπό το βάρος πολλών εξωγενών γραφειοκρατικών προβλημάτων και δημοσιονομικών δυσκολιών, που δεν επιτρέπουν την ενιαία και άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων δασικής πολιτικής στην πράξη, έχει ιδιαίτερη σημασία η θεσμική και συστηματική επικοινωνία του αρμόδιου για τη δασική πολιτική Υπουργείου με την διοικητική ιεραρχία, τόσο στο Υπουργείο όσο και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για τη διευθέτηση τρεχουσών υποθέσεων που αφορούν στην ανάπτυξη, διαχείριση και προστασία των δασών, κάτι που κατά την άποψή μας, συνεχίζει να υστερεί σημαντικά.
Υπενθυμίζουμε επίσης, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ (με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού για τις προστατευόμενες περιοχές- και τους Φορείς Διαχείρισης) ότι στο σύνολο των εν γένει φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων της χώρας μας, είτε αποτελούν περιοχές του δικτύου Natura 2000, είτε όχι, η δασοπολιτική επιτήρηση των δημοσίων και μη δασών και η προστασία της δημόσιας περιουσίας, είναι ευθύνη και αρμοδιότητα αυτής της Υπηρεσίας, η οποία σε επίπεδο πολιτικής υπάγεται στο χαρτοφυλάκιο του ΥΠΑΠΕΝ και είναι υποχρεωμένη παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης της και την ολοένα και πιο περιορισμένη χρηματοδότηση της, να ανταποκρίνεται σαν δημόσια αρχή στο συνταγματικό της καθήκον και αυτό δεν μπορεί να αγνοείται ή να παραβλέπεται για κανένα λόγο από την πολιτική ηγεσία.
Για την Ένωσή μας, η αιτία που το καθεστώς προστασίας των δασών διολισθαίνει και υποβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη λογική της με κάθε τρόπο αξιοποίησης των δημοσίων αγαθών (είτε πρόκειται για δάση, είτε για αιγιαλούς και παραλίες) αντίληψη που καλλιεργήθηκε και επιβλήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις κυριολεκτικά σαν αξίωμα, με πρόσχημα την εντός εισαγωγικών οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να ληφθεί υπόψη καμιά αντίθετη άποψη, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται μικρά ή μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα, σε βάρος δυστυχώς πάντα, της δημόσιας περιουσίας.
Για την υποστήριξη του δημοσίου συμφέροντος, απαιτείται η λειτουργία ενός αποτελεσματικού και σύγχρονου διοικητικού μηχανισμού, που στην περίπτωση της χώρας μας λόγω του δημόσιου χαρακτήρα των δασών, θα πρέπει να είναι μια δημόσια αρχή. Επισημαίνουμε δε ότι οι δασικές υπηρεσίες έχουν ήδη αξιολογηθεί και μάλιστα πρόσφατα από το πρώην ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΕΣ και η υπάρχουσα αξιολόγηση, είναι η βάση συζήτησης για την περαιτέρω οργάνωση και λειτουργία τους.
Αντί λοιπόν να γίνονται αμφίσημες δηλώσεις για τη «στήριξη δομών ιδιωτικού δικαίου» και να δημιουργούνται αρνητικές σε βάρος μας εντυπώσεις και τελικά παρεξηγήσεις, ζητάμε και περιμένουμε να ανοίξει ο διάλογος με την Ένωση μας για τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθήσουν τα συναρμόδια Υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και κυρίως :
1. Για την κάθετη διάρθρωση και λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015
2. Για την αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και των ασκούμενων αρμοδιοτήτων. Μοναδικό κριτήριο θα πρέπει να είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών δασών και η υποχρέωση του ίδιου του κράτους να προστατεύει αποτελεσματικά τα δημόσια δάση, έχοντας παράλληλα σημαντικά δημόσια έσοδα από τη δασική διαχείριση.
3. Για την αλλαγή στο πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των δασών ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας δημοσίων εσόδων αλλά και αποτελεσματικότερης προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων
4. Για την άμεση συγκρότηση επιστημονικής ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση των υφιστάμενων μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, που αφορούν στα δάση και πρέπει να καταργηθούν.
5. Για τη διασφάλιση της ανταποδοτικής χρηματοδότησης των δασικών δραστηριοτήτων μέσω του πράσινου Ταμείου.
6. Για το θέμα των δασικών χαρτών και τον τρόπο περαιτέρω ολοκλήρωσης του έργου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νικόλαος Μπόκαρης
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεωργ. Παπαρουσόπουλος
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας