ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Η 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, λόγω της σημασίας των δασών στην οικονομία της υπαίθρου και την περιβαλλοντική σταθερότητα, αλλά και την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου.
Πόσο όμως ανταποκρινόμαστε σαν κοινωνία και σαν Πολιτεία σε αυτό ;
Πόσο λαμβάνουμε υπόψη μας τα παραπάνω χαρακτηριστικά των δασών, ιδιαίτερα σήμερα, που οι πιέσεις για την αλλαγή χρήσης τους αυξάνονται και οδηγούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην καταστροφή τους ;
Η επιστημονική κοινότητα, η ίδια η κοινωνία και οι εργαζόμενοι στα δάση ζητούν να μπεί ένα τέλος στην αδιέξοδη πολιτική που αποδυναμωσε τη δασική προστασία και θα οδηγήσει, αν δε ληφθούν μέτρα, στην προοδευτική αποδάσωση και την απερήμωση μεγάλων περιοχών της Χώρας μας.
Ζητάμε να σταματήσει η «πολιτική λογική» της καταστροφής των δασών που βλέπουμε κάθε τόσο να αποτυπώνεται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες για να αλλάξει η δασική νομοθεσία «δυστυχώς» σε βάρος της δασοπροστασίας .
Ζητάμε μια συγχρονη δασική πολιτική για τα φυσικα χερσαία οικοσυστήματα
Το όφελος από μια τέτοια σύγχρονη πολιτική δεν θα αφορά μόνο την παρούσα, αλλά και τις επόμενες γενεές και είναι υποχρέωση μας να αναδείξουμε τη σημασία και την αναγκαιότητά της στη συνταταγμένη πολιτεία.
Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής θα πρέπει να είναι:
– Η αναδειξη του πολυλειτουργικού ρόλου των δασών και κυρίως της σημασίας τους στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία του εδάφους, στον κύκλο του ύδατος και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας .
– Η στήριξη του παραγωγικού και οικονομικού τους ρόλου ιδιαίτερα στις οικονομίες του ευρωπαικού νότου.
– Η σύγχρονη, πιστοποιημένη και αειφορική παραγωγή προιόντων ξύλου.
– Η στηριξη των οικοσυστημικών αλλα και λοιπών προιόντων, όπως, μανιτάρια, φρούτα, φελλός, φαρμακευτικά φυτά, ρητίνη.
– Η αναδειξη της συνεισφοράς τους στις τοπικές οικονομίες με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη συγκράτηση του πληθυσμού και την ανάπτυξη της υπάιθρου.
– Η προστασία τους από βιωτικούς και αβιωτικούς παράγοντες .
Οι παραπάνω άξονες δασικής πολιτικής θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες όχι μόνο για την Κυβέρνηση αλλά και για τη διαμόρφωση μιας κοινής δασικής στρατηγικής σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης .
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων καλεί την Ελληνική Πολιτεία :
– Να υιοθετήσει και να εφαρμόσει αυτό το πλαίσιο πολιτικής .
– Να στηρίξει και να ενισχύσει τις δημόσιες δασικές Υπηρεσίες, ως τις κατεξοχήν αποκεντρωμένες δημόσιες διοικητικές δομές με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην Εθνική οικονομία αλλά και τη διατήρηση των δασικών πόρων
– Να σταματήσει να «βλέπει» τα δάση σαν οικόπεδα προς αξιοποίηση, με νομοθετήματα που προκαλούν όχι μόνο τους ειδικούς επιστήμονες αλλά όλη την Κοινωνία.
– Να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των δασικών Υπηρεσιών με κριτήριο τη στήριξη και όχι την αποδυνάμωση των υφιστάμενων δομών. Το πλαίσιο υπάρχει και είναι τα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα δάση και της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος.
– Να ληφθεί επιτέλους η πολιτική απόφαση για την ουσιαστική αναγωγή της Δασικής υπηρεσίας σε κύριο φορέα προστασίας, διοίκησης και διαχείρισης των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων
– Να καταργηθούν οι αποσπασματικές διατάξεις και νόμοι που αφαιρούσαν αρμοδιότητες από τη δασική Υπηρεσία και οδήγησαν σε χειρότερα αδιέξοδα και υπέρμετρα υψηλό κόστος.
– Η έκταση των αρμοδιοτήτων στο 95% της επικράτειας, επιβάλει την διεπιστημονική στελέχωση τους και την κάθετη διάρθρωση και υπαγωγή σε ένα υπουργείο αντί του σημερινού κατακερματισμού της .
– Να προχωρήσει η εκπαίδευση και η αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εργαζόμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία, ζητούν να ληφθούν από την Πολιτεία μέτρα για το μέλλον των δασών και το ρόλο των εργαζομένων στο δημόσιο στην προστασία και ανάπτυξη των Δασών.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡ. ΠΑΠΑΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας