ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ
Τα αντιλαϊκά μέτρα, το μνημόνιο και ότι περιέχει, δεν επιβάλλονται για το χρέος, για τα ελλείμματα, πολύ περισσότερο για «τη σωτηρία της χώρας» που πλασάρει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, αλλά για να γίνουν ακόμα πιο φτηνοί οι εργαζόμενοι, να πτωχεύσει ο λαός, να σωθεί το κεφάλαιο.
Η ζωή του λαού κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω. Παίρνουν πίσω όχι μόνο δικαιώματα που κατακτήθηκαν βήμα-βήμα με αδιάκοπους αγώνες και αίμα αλλά μας γυρνούν στην εποχή του μαστίγιου, στην ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο. Στο 2012 συζητούν για κατάργηση του πενθημέρου 13 ώρες δουλειάς την ημέρα για ζωή-σκλαβιά. Ο «νέος αέρας» που δήθεν φυσούσε στην Ευρώπη μας φέρνει αγκαλιά με την πιο σκληρή δέσμη μέτρων. Πρόκειται για μέτρα ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ.
Τα συνδικάτα οι εργαζόμενοι να πάρουν την ευθύνη της οργάνωσης της πάλης, της αντίστασης αξιοποιώντας όλες τις μορφές, διαφορετικά δεν θα υπάρχει τέλος στην επίθεση. Να πάρουν αποφάσεις απόρριψης των μέτρων.
Οργανώνουμε τη μάχη Με κεντρικά συνθήματα:
Τέρμα οι θυσίες για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Κάτω η φοροληστεία, τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις, οι αντεργατικοί νόμοι.
Κανένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την βαρβαρότητα που ζει, την φτώχεια, την ανεργία, τα νέα χαράτσια. Σε κάθε τόπο δουλειάς να γίνει συζήτηση και να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να καταδικαστούν τα μέτρα, να συζητηθούν τρόποι αντίστασης στον τόπο δουλειάς, στον κλάδο, τη γειτονιά.
Να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας, το μέλλον μας, το μέλλον του τόπου. Εμείς είμαστε η Ελλάδα. Όλοι στον αγώνα με μια φωνή, σε συνεργασία με άλλα σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικαλιστικές συσπειρώσεις που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση να απαιτήσουμε:
• Καμιά μείωση μισθών. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν. Πάλη για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων.
• Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια.
• Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
• Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα ταμεία.
• Γενικό όριο συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες.
• Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με όσα ίσχυαν πριν το νόμο 3863 του 2010.
• Επιστροφή όλων των κλεμμένων από το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο.
• Κάλυψη στο ακέραιο από το κράτος και το κεφάλαιο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δις ευρώ.
• Πάλη για τη διασφάλιση της παροχής συντάξεων και παροχών, ανεξάρτητα από την ταμειακή ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
• Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεά παιδεία και υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς.

ΔΑΣΙΚΑ
Από τον ορυμαγδό που περιγράφουμε παραπάνω δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο τομέας των δασών.
Είναι γνωστό σε όλους ότι από τη δεκαετία του 1970 και μετά η κύρια κατεύθυνση στη χάραξη της δασικής πολιτικής ήταν η διευκόλυνση της αλλαγής χρήσης των δασών και η εμπορευματοποίηση της δασικής γης. Μια σειρά από νόμους (998/1979, 1734/1987, 3147/2003, 3208/2003, 3818/2010, 3889/2010) άλλαζαν κάθε φορά προς το χειρότερο τους όρους προστασίας των δασών και της δημόσιας περιουσίας. Την τελευταία διετία μάλιστα πέρασε σε άσχετους νόμους διαφόρων υπουργείων ένας καταιγισμός αντιδασικών ρυθμίσεων, με τις οποίες επιχειρείται μια τεράστιας σημασίας παρέμβαση στον προορισμό των δασών και της δημόσιας περιουσίας. Αφού άνοιξαν το δρόμο για την ανεξέλεγκτη αλλαγή χρήσης των δασών αλλά και των αναδασωτέων εκτάσεων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο όνομα δήθεν της ενίσχυσης της ανάπτυξης επιτρέπουν κάθε είδους επέμβαση και καταργούν κάθε είδους έλεγχο της δασικής υπηρεσίας. Δεν ήταν τυχαίος ο κατατεμαχισμός της δασικής υπηρεσίας με τις Περιφέρειες αρχικά και με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αργότερα, δεν ήταν τυχαία η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010. (Στόχος ήταν η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την «δύστροπη Δασική Υπηρεσία» και η μεταφορά τους σε ιδιώτες). Δεν είναι τυχαίο ότι στον οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προωθείται σε συνεργασία με την task force (ομάδα Ράιχενμπαχ), ο δασικός τομέας συρρικνώνεται δραματικά (υπάρχει φήμη για κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και περιορισμός του τομέα σε δύο Διευθύνσεις). Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι από την πολιτική ηγεσία του τομέα των δασών προωθείται θεσμικά η δυνατότητα παραχώρησης της εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών σε εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο τέλος ότι ο τομέας ο οποίος καθημερινά ενδυναμώνεται στη δασική υπηρεσία και φαίνεται ότι θα αποτελέσει το μέλλον της είναι αυτός της αγροτικής ασφάλειας.
Συναδέλφισσα–συνάδελφε, δεν είναι τυχαίο ότι η μοίρα των εργαζόμενων ακολουθεί πιστά αυτή της υπηρεσίας. Σκεφτείτε το ρόλο σας σε μια υπηρεσία που θα έχει κύρια αποστολή την αγροτική ασφάλεια.
Όλοι μαζί, καλλιεργώντας συμμαχίες με τους άλλους εργαζόμενους στο δασικό τομέα, με κάθε συλλογικότητα που ενδιαφέρεται πραγματικά για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, που είναι αντίθετη στην εμπορευματοποίηση της δασικής γης και του φυσικού περιβάλλοντος, που παλεύει ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που υποστηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των δασών και της δασικής υπηρεσίας θα παλέψουμε:
– Για την κατάργηση του αντιδασικού νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία στο σύνολο του και κυρίως των ν. 3208/2003, 3147/2003, 3044/2002 (φορείς διαχείρισης), 3818/2010 και 3889/2010 (για τους δασικούς χάρτες), καθώς και όλων των αντιδασικών διατάξεων που με καταιγιστικό ρυθμό ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».
– Για την κατάργηση των διατάξεων που αφαιρούν την αρμοδιότητα κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη δασική υπηρεσία (ν.3818/2010 και ν.3889/2010) και καθιερώνουν αντεργατικές και αυθαίρετες διαδικασίες «διάθεσης» υπαλλήλων από και προς οποιαδήποτε υπηρεσία οπουδήποτε στην Ελλάδα. Ζητάμε τη χρηματοδότηση ενός πλήρους προγράμματος κατάρτισης δασικών χαρτών από τη δασική υπηρεσία.
– Για την κατάργηση διατάξεων που αναθέτουν τη διαχείριση και έλεγχο της θήρας σε άλλους φορείς και οργανώσεις, πέραν της δασικής υπηρεσίας. Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη θήρα.
– Για την αποτροπή των προσπαθειών που γίνονται τελευταία να επιβληθεί νομοθετικά η παραχώρηση της διαχείρισης-εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών σε εμπόρους και εταιρείες.
– Ενάντια στην πολιτική που αποβλέπει στη διάλυση της δασικής υπηρεσίας (με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς) αλλά και για την πλήρη αναδιοργάνωση της με κάθετη διάρθρωση, τη στελέχωσή της και τον εξοπλισμό της, με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Όχι στην ουσιαστική διάλυση της δημόσιας δασικής υπηρεσίας μέσα από τη δήθεν αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα που επιβάλλει η τρόικα με την καθοδήγηση της task-force του Ράιχενμπαχ.
– Για την ίδρυση δημόσιου ενιαίου φορέα δασοπροστασίας όπως προέβλεπε και το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής.
– Για την ενσωμάτωση του προσωπικού της καταργηθείσας αγροφυλακής στη δασική Υπηρεσία σε κλάδους δασικού προσωπικού και όχι στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που μετατρέπουν τη δασική υπηρεσία σε υπηρεσία ασφαλείας της υπαίθρου.
– Για την αύξηση των πόρων για τη δασική ανάπτυξη και προστασία με στόχο το 1% του ΑΕΠ.