ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Διδότου 26 – 10680 Αθήνα
Αθήνα 17-1-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τη συζήτηση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη « διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις », που κατατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Βουλή, η Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Είναι γνωστό σε όλους ότι η χώρα μας είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στη οποία ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης .
Το καθεστώς αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και πιέσεις στα δασικά οικοσυστήματα, σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και κατασπατάληση γεωργικής γης (ακόμα και υψηλής παραγωγικότητας). Η εκτός σχεδίου δόμηση διατηρεί το πλέον άναρχο και αποσπασματικό μοντέλο ανάπτυξης και είναι η σημαντικότερη αιτία για την αλλαγή της χρήσης των δασών και δασικών εκτάσεων (πάντα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας).
Αυτή είναι και η αιτία που οι διάφορες Κυβερνήσεις προώθησαν σχέδια νόμων και αποσπασματικές διατάξεις, με εμφανώς αντιδασικό χαρακτήρα και προσπάθησαν να αλλάξουν και τον επιστημονικό ορισμό του δάσους, με αποκορύφωμα την προσπάθεια τροποποίησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.
Η Ένωση μας θεωρεί ότι η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τα δασικά – φυσικά οικοσυστήματα που είναι και κατά τεκμήριο δημόσια και χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερα σημαντική βιοποικιλότητα ειδών και μορφών του ελληνικού τοπίου. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, που εισάγει το προς συζήτηση νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, είναι ένα πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη προστασία των Ε.Ζ.Δ και των Ζ.Ε.Π.
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για ισχυροποίηση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και ζητάμε παράλληλα ενίσχυση των δημόσιων αρχών που έχουν ως αρμοδιότητα τον έλεγχο και την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ ΘΑΝΟΣ ΖΗΣΗΣ