Αθήνα 20-12-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) εκπροσωπεί του Δασολόγους Δημ.Υπαλλήλους που εργάζονται στο Δημόσιο (Υπουργεία Περιφέρειες Κράτους- Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ο.Τ.Α ) .
Είναι γνωστό ότι τα Δασικά Οικοσυστήματα (δάση και δασικές εκτάσεις) θεωρούνται κατά τεκμήριο δημόσια περιουσία και κοινό αγαθό . Αυτό επιβάλει στο ίδιο το κράτος να θωρακίσει νομικά την ίδια του την περιουσία αλλά και να οργανώσει με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο τις δημόσιες αρχές που έχουν την αρμοδιότητα προστασίας τους .
Δυστυχώς στη Χώρα μας από το έτος 1997 και μετά παρατηρείται το φαινόμενο άλλο Υπουργείο (Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) να ασκεί τη δασική πολιτική και άλλο (Εσωτερικών Αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) να έχει την αρμοδιότητα για τους Οργανισμούς των Δασικών Υπηρεσιών και να ρυθμίζει τα θέματα προσωπικού και λειτουργίας τους.
Αυτό έχει οδηγήσει ουσιαστικά την Κεντρική Δασική Υπηρεσία (που σήμερα λειτουργεί σαν Ειδική Γραμματεία Δασών) σε πλήρη απομόνωση από τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες και στην έλλειψη κάθε μορφής ελέγχου και συντονισμού τους, ενώ τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες που εφαρμόζουν αποσπασματικά και κατακερματισμένα τη δασική πολιτική, στην ανυποληψία και στην περιθωριοποίηση .
Αυτό το κατάλαβε όλη η Ελληνική κοινωνία στις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, όταν όλοι είδαμε τα δάση να καταστρέφονται και τις δασικές υπηρεσίες να είναι απούσες.
Ελπίζαμε να το έχει κατανοήσει και η πολιτεία όταν βρέθηκε απέναντι στην υποχρέωση να αναδασώσει τις καμένες εκτάσεις ή όταν έπρεπε να προχωρήσει στη σύνταξη των δασικών χαρτών και εν συνεχεία του δασολογίου και συνάντησε ανυπέρβλητες δυσκολίες, τόσο στον προγραμματισμό όσο και στην υλοποίηση των έργων αυτών, λόγω της ουσιαστικά πλήρους διάλυσης των δασικών υπηρεσιών.
Για την Ένωση μας είναι δεδομένο ότι, κανείς και στην παρούσα Κυβέρνηση, δεν ασχολείται σοβαρά με τις Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες έχουν από το Σύνταγμα την αρμοδιότητα διαχείρισης και προστασίας των ελληνικών δασών.
Ενώ θα περίμενε κανείς ακόμη και στα πλαίσια του Σχεδίου ¨Καλλικράτης¨ και τη λειτουργία της αποκεντρωμένης διοίκησης (στην οποία υπήχθησαν οι Δασικές Υπηρεσίες) να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που θα έθετε σε νέα βάση τη λειτουργία των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, με νέο και σύγχρονο οργανισμό και διασύνδεσή τους με την Κεντρική Υπηρεσία (ενόψει μάλιστα και της ενσωμάτωσης και του προσωπικού της Αγροφυλακής), είδαμε να συντάσσονται και να προωθούνται εν κρυπτώ, διάφορα Προεδρικά Διατάγματα (σχέδια οργανισμών), με τραγικές ελλείψεις, που μειώνουν δραστικά τις οργανικές θέσεις των δασικών υπαλλήλων, συγχωνεύουν νευραλγικά τμήματα και εμπλέκουν ή και εφευρίσκουν κλάδους και επαγγελματικά δικαιώματα με τρόπο που ουσιαστικά οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας δασικής Υπηρεσίας .
Η ευθύνη είναι κυρίαρχα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της καμία πρόταση, αλλά αρνείται να συζητήσει, όχι μόνο με τις συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις του Τομέα, αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία.
Ευθύνη αναλογεί σε μεγάλο βαθμό και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που ουσιαστικά δεν ασχολείται με το θέμα και θεωρεί ξένο σώμα τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες, ¨εξαντλώντας¨ τις αρμοδιότητες Δασικής Πολιτικής που ασκεί , στα στενά όρια της Ειδικής Γραμματείας Δασών και των Υπουργικών γραφείων.
Εμείς ζητάμε έστω και σήμερα :
– να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία υπόψη τους το αντικείμενο της δασοπροστασίας όπως ορίζεται από τους νόμους του κράτους, (νδ.86/69, Ν.998/79, Ν 1845/1989. Ν.3208/2003),
– να λάβουν υπόψη τους τα επαγγελματικά δικαιώματα των Δασολόγων Γεωτεχνικών Επιστημόνων, μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, (ΠΔ 344/2000) .
– Να λάβουν υπόψη τους τα προγράμματα σπουδών των σχολών Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος .
– Να συζητήσουν για το θέμα της οργάνωσης και της λειτουργίας των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών .
– Να κοινοποιήσουν στην ειδική Γραμματεία Δασών τα σχέδια οργανισμών για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις από τους φορείς που εμπλέκονται με τη διαχείριση και προστασία των δασών .
– Να εξετάσουν (ακόμα και στοιχειωδώς) όλες τις προτάσεις που τους καταθέσαμε.
Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα με την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας θα διογκώνονται καθημερινά και έργα όπως αυτά των δασικών χαρτών και του δασολογίου και της αποκατάστασης των δασών που καταστρέφονται, τα δεν θα μπορούν να ολοκληρωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωσή μας έχει καταθέσει σε όλα τα επίπεδα, προτάσεις για την κάθετη διάρθρωση των Περιφερειακών Δασικών και την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόταση την οποία και επαναφέρουμε, θεωρώντας ότι συμβάλει στην άσκηση ενιαίας δασικής πολιτικής σε όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οικονομία κλίμακας (για τον περιορισμό των διοικητικών αρχών), έλεγχο του δασοδιοικητικού συστήματος και αποτελεσματικότητα, κάτι που είναι ζητούμενο και από την Ελληνική Κοινωνία, αλλά από ότι φαίνεται αγνοείται από τα Αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νικόλαος Μπόκαρης Γιάννης Γρίβας
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας