Τις εργασίες του δασολογικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Πατρα απο 1-4 Νοεμβρίου 2009, χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.
Το κείμενο του χαιρετισμού είναι το εξής:

κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δασολόγων, επιθυμώ και εγώ να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στο 14ο δασολογικό συνέδριο .

Οι εργασίες του συνεδρίου έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ένωση γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, να αφουγκραστούμε τον προβληματισμό της δασολογικής κοινότητας και των μελών μας για τα σημαντικότερα προβλήματα του τομέα.

Φαίνεται ότι και στο συνέδριο αυτό, δε θα περάσει απαρατήρητο το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και οι τεράστιες καταστροφές στην οικονομία των περιοχών που επλήγησαν, στα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον, στη γεωργία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Θέλω λοιπόν να τονίσω και από αυτό το βήμα ότι προβάλλει, ακόμα πιο ξεκάθαρα και πιο επιτακτικά, η ανάγκη αναθεώρησης του ρόλου των δασικών Υπηρεσιών στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Προβάλει επιτακτικότερα η ανάγκη να οργανωθεί ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός μηχανισμός που θα διαχειρίζεται και θα προστατεύει τους δασικούς πόρους , συμμετέχοντας ενεργά εκτός από την πρόληψη και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, με ξεκάθαρο ρόλο και αρμοδιότητα.

Το ζητούμενο είναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αυτό.
Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί και πρέπει να συζητηθεί . Εκτιμώ ότι πολλά θέματα που μέχρι σήμερα τα βλέπαμε με επιφυλακτικότητα, μπορούν και πρέπει πλέον, να αλλάξουν.

Είναι πολύ σημαντικό, να πείσουμε την πολιτεία ότι εκείνη πρέπει να πάρει τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.

Αποφάσεις που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών, (με προσλήψεις επιστημονικού και υλωρικού προσωπικού, ακόμη και μετατάξεις προσωπικού από την αγροφυλακή).
Αποφάσεις για την αυτόνομη χρηματοδότηση του Τομέα με πόρους που αποτελούν έσοδα από τις δραστηριότητες που ασκούνται σε αυτόν, (με τη λειτουργία ταμείου δασών το οποίο θα λειτουργήσει στα πρότυπα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών),
Αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη διάρθρωση και λειτουργία του, με νέο οργανισμό, που θα μπορεί να διαμορφώσει και να στηρίξει μια νέα δασική πολιτική, η οποία θα αντλεί στηρίγματα από τη σύγχρονη κοινωνία.

Όλα όσα προανέφερα είναι στόχοι στους οποίους οδηγούμαστε (είτε σαν πολιτεία είτε σαν τομέας), μονοσήμαντα ή αν θέλετε υποχρεωτικά, μετά τις καταστροφές των τελευταίων ετών στα δάση, όπου όλοι μας νιώσαμε την απόγνωση των συμπολιτών μας, αντιληφθήκαμε το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε και εκτιμώ ότι έγινε κατανοητό το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και οι συνέπειες στο μικροκλίμα (εξαιτίας των πυρκαγιών), δηλαδή προβλημάτων, που δεν επιτρέπουν πλέον σε κανένα πολιτικό ή κοινωνικό παράγοντα, να αποστασιοποιείται από το πρόβλημα αυτά .

Η σημασία του δάσους για την οικονομία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, επιβάλουν τη διαμόρφωση και την υλοποίηση μιας πολιτικής που θα θέτει το δάσος και τις αξίες του υπό νέα θεώρηση.

Ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση και τους ίδιους στόχους εξυπηρετεί, η απόφαση για τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής .

Το Υπουργείο αυτό, στο οποίο θα ενσωματωθούν όλες, οι με κύριο περιβαλλοντικό αντικείμενο υπηρεσίες και από το οποίο θα εκπορεύεται η συνολική περιβαλλοντική πολιτική, αποτελούσε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στόχο και αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, των κοινωνικών εταίρων και των ενεργών πολιτών. Η υλοποίηση του, σήμερα, αναθεωρεί τα δεδομένα και στο δικό μας χώρο, βάζει σε νέα αφετηρία τον τομέα μας και μεταφέρει και σε εμάς μερίδιο της ευθύνης να αποδείξουμε τη δυνατότητα του κλάδου και της επιστήμης .

Στην Ένωση Δασολόγων έχουμε ξεκάθαρη σκέψη για τα επόμενα βήματα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας προϋποθέτει ανάλογο μηχανισμό για την υλοποίηση ενιαίας δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Δηλαδή προϋποθέτει την ύπαρξη καθετοποιημένων υπηρεσιακών μονάδων που με την κατάλληλη οργάνωση, σύγχρονη διάρθρωση, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και μέσα, θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο αυτό ρόλο που συνδέει τα δασικά οικοσυστήματα με το περιβάλλον, με την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών .

Χωρίς ισχυρό και αποτελεσματικό διοικητικό μηχανισμό, κανένα είδος ή σύστημα διαχείρισης των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με επιτυχία.

Συνεπώς θα πρέπει να τεθεί προς πολιτική αξιολόγηση και συζήτηση, η ανάγκη αναδιοργάνωσης της δασικής υπηρεσίας, ως υπηρεσίας περιβάλλοντος, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, είτε ομιλούμε για την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων περιβαλλοντικής και δασικής πολιτικής, είτε ομιλούμε για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Η υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών, η έλλειψη σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης του δασικού τομέα και πολλές φορές η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, σχετίζεται με την παρατηρούμενη, εδώ και αρκετά χρόνια, εικόνα εγκατάλειψης των φυσικών οικοσυστημάτων ( δασών , δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων) και την πρωτοφανή καταστροφή τους από πυρκαγιές ή άλλες αιτίες, με όλες τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής.

Συνάδελφοι

Όλα όσα προαναφέρθηκαν καθορίζουν πιστεύουμε και το πλαίσιο αρχών και αντιλήψεων που πρέπει να αποτελούν για την πολιτεία τους άξονες της πολιτικής για το περιβάλλον .

Το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα η Ένωση μας έχουν ιεραρχήσει ψηλά, την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας και για το λόγο αυτό συχνά βρεθήκαμε σε σύγκρουση με ποικιλώνυμα συμφέροντα ακόμα και με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που έβλεπαν διαχειριστικά ή και μικροπολιτικά το θέμα της δασικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι θα στηρίξουμε πολιτικές που θα βλέπουν τα δάση σα φυσικό πόρο που προστατεύεται από το Σύνταγμα και θα έχουν στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη, την υποστήριξη της οικονομίας της ορεινής υπαίθρου και την ενίσχυση του εισοδήματος του ορεινού πληθυσμού.

Η Ένωση δασολόγων έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο απέναντι στα θέματα αυτά εκτελώντας την καταστατική της υποχρέωση και το θεσμικό και επιστημονικό της ρόλο.

Εκτιμώ λοιπόν ότι αποτελεί υποχρέωση για όλους εμάς, που υπηρετούμε τον Τομέα και σεβόμαστε τη διαχρονική του προσφορά στην Ελληνική Κοινωνία, να οδηγήσουμε τον Τομέα στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και να του προσδώσουμε τη διάσταση που του αρμόζει προς όφελος όχι μόνο του κλάδου αλλά και της Ελληνικής Κοινωνίας.


Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας