Το δελτίο τύπου που ακολουθεί εκδόθηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου απο τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Με αφορμή την κοινοποίηση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και την αναφορά που γίνεται στην υποχρέωση σύνταξης δασολογίου μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, στη διαχείριση των υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων και τους αναπτυξιακούς στόχους που προβάλλονται σε αυτό, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημ.Υπαλλήλων εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο και τη λογική που προσεγγίζει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που εκτός από τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια περιουσία.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρή την αδυναμία του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού σε ότι αφορά την ακριβή αποτύπωση των δασών και δασικών εκτάσεων, σε χάρτες μεγάλης ακρίβειας και την ουσιαστική προστασία τους.
Ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός των χρήσεων γης, προϋποθέτει πρωτίστως τη σύνταξη δασικών χαρτών προκειμένου να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα δασικά οικοσυστήματα και να έχουμε τη δυνατότητα (με βάση τη διάκρισή τους) να σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο το πλαίσιο προστασίας τους, να εκτονώσουμε τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτά από χρονίζοντα προβλήματα αλλά και να διαμορφώσουμε το μέτρο αξιοποίησης και τις μελλοντικές χρήσεις τους.
Σχετικά με τη σύνταξη των δασικών χαρτών, τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να πάρει τέλος η συνεχιζόμενη πολιτική υποκρισία. Η ευθύνη για το ότι ακόμη και σήμερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους, οι δασικοί χάρτες δεν προωθούνται, είναι μόνο πολιτική.
Αυτό φαίνεται από την αλληλογραφία και τις τριβές ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε προτείνει την ένταξη σχετικού προγράμματος στο Δ’ ΚΠΣ, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, το οποίο την τελευταία στιγμή αναιτιολόγητα δεν εντάχθηκε. Παράλληλα προωθήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ (μέσω της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ) το έργο της «Οριοθέτησης Δασών και Δασικών Εκτάσεων» με προδιαγραφές διαφορετικές από αυτές της σύνταξης των Δασικών Χαρτών και συνέπεια το προϊόν που θα παραχθεί να είναι μια χονδροειδής οριοθέτηση των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας, χωρίς επαληθεύσεις στο έδαφος και με επιτρεπτό σφάλμα της τάξης του 30%. Το έργο αυτό, , ¨σερβίρεται¨ στα πλαίσια του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή, ως ¨Δασικοί Χάρτες¨ και ¨Δασολόγιο¨, που δήθεν θα προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα. Ασφαλώς η ενέργεια αυτή δεν συμβαδίζει με τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στη Βουλή.
Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ εκτιμά τη σημασία του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συμμετοχικής διαδικασίας προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει για πρώτη φορά ένα αξιόπιστο καταστατικό χάρτη αρχών και ανάπτυξης
Όμως από τη θεωρητική αυτή προσέγγιση ως την πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στείρα, αντιδασική και αντιπεριβαλλοντική πολιτική, των προηγούμενων, που σαν κύριο χαρακτηριστικό είχε την αλλαγή χρήσης και την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, το χάρισμα της δημόσιας περιουσίας στους μεγαλοκαταπατητές και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μόνο μέχρι το σημείο που αυτή δεν εμποδίζει την οικονομική αξιοποίηση και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
– Για τους παραπάνω λόγους η Κυβέρνηση και ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε εμμένουν στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, με τρόπο που να περιορίζει την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και να τη συνδέει με τη χωροταξία .
– Για τους ίδιους λόγους μιλούν για τον ορισμό τού έτους 1975 ως χρόνου αναφοράς για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής.
– Τέλος τους ίδιους στόχους εξυπηρετεί η προσπάθεια των τελευταίων Κυβερνήσεων να σταματήσει η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών και η αντικατάστασή τους από ένα έργο δήθεν ¨οριοθέτησης δασών¨, το οποίο όμως ουσιαστικά θα επιτρέψει την μείωση των δασών (λόγω του απαράδεκτα μεγάλου ανεκτού σφάλματος) με την χρησιμοποίηση αντιεπιστημονικών μεθόδων αποτύπωσης.
Για την Π.Ε.Δ.Δ.Υ συνιστά αρνητική πολιτική στάση και ευθύνη η επιμονή του κ. Σουφλιά (στα πλαίσια του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου) να οριστεί ως χρόνος αναφοράς για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής, το έτος 1975 (για το οποίο δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη της χώρας με αεροφωτογραφίες), με το δικαιοφανές επιχείρημα, ότι είναι παράλογο να θέλουμε ως πολιτεία να ξανακάνουμε δάση, εκτάσεις που ήταν δάση το έτος 1945 και σήμερα έχουν αλλάξει χρήση (π.χ. έγιναν σπίτια, ξενοδοχεία, εργοστάσια, χωράφια κλπ.)
Βέβαια αποκρύπτεται το γεγονός ότι με τη χρήση των παλαιότερων αεροφωτογραφιών του έτους 1945, εκτός από τα δάση προστατεύεται και η δημόσια περιουσία, μέσω του υπέρ δημοσίου τεκμηρίου κυριότητας, το οποίο έχει καθιερωθεί με τις συνθήκες απελευθέρωσης και με νόμους του Ελληνικού Κράτους από το 1836.
Με τις πολιτικές και διοικητικές πρακτικές που ακολουθούνται, επιχειρείται η με πλάγιο τρόπο κατάργηση του υπέρ του Δημοσίου Τεκμηρίου Κυριότητας, η καταστρατήγηση του Συντάγματος και η ακύρωση της νομολογίας του Σ.τ.Ε για τα δάση, με αποτέλεσμα, δημόσια περιουσία, ανυπολόγιστης οικονομικής και περιβαλλοντικής αξίας να βρεθεί έρμαιο στα χέρια επιτήδειων οι οποίοι θα θησαυρίσουν.
Οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες μεγάλης ακρίβειας είναι το μόνο αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας για να προστατευθούν τα δάση και η δημόσια περιουσία, να γίνει ορθός χωροταξικός σχεδιασμός, αλλά και για να καταγραφούν και αναδειχτούν αξιόπιστα, όλες οι παρανομίες που έχουν γίνει στο δασικό χώρο προκειμένου να ρυθμιστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά και με δίκαια κοινωνικά κριτήρια.
Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. συντασσόμενη με τους υπόλοιπους κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς και το Γεωτεχνικό επιμελητήριο, ζητά την απόσυρση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και την σύνταξη νέου, με συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, που θα θεωρούν τα δάση ως φυσικό πόρο, που πρέπει να διατηρηθεί, να αναπτυχθεί και να προστατευτεί αποτελεσματικά, ώστε να μπορεί να επιτελέσει τον αναπτυξιακό κοινωνικό και περιβαλλοντικό του ρόλο, για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νικόλαος Μπόκαρης
O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κων/νος Δημόπουλος
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας