Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Δασικών Υπαλλήλων απέστειλαν ανοιχτή επιστολή σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες,τα πολιτικά κόμματα, τους Βουλευτές και τα Μ.Μ.Ε. Στην επιστολή τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη δασική πολιτική που ασκείται και τα προβλήματα που σχετίζονται με τις πυρκαγιές, την προστασία της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το κείμενο της ανοιχτής επιστολής ακολουθεί.

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2007.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες.

Θεωρούμε δεδομένη την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τα θέματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα για το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, το οποίο απασχολεί πλέον, όχι μόνο τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και στο σύνολό της την παγκόσμια κοινότητα.
Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα αυτό είναι περίπλοκο, όπως και διαπιστωμένη η ευρύτατη συναίνεση στην επιστημονική κοινοτητα, για τις αιτίες που το δημιουργούν. Η διαπίστωση και ο εντοπισμός του αλλά και οι αξιοσημείωτες οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί υποχρέωσαν τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και την Ευρωπαική Επιτροπή να προχωρήσουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την πολιτική για τις κλιματικές αλλαγές.
Οι συνέπειες του προβλήματος έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές και η επιστήμη προβλέπει ότι αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα επείγοντα και δραστικά μέτρα, για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι κλιματικές αλλαγές θα μεταβάλουν τη ζωή στον πλανήτη μας.
Ασφαλώς η υιοθέτηση από τη Χώρα μας σχεδίων για τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, η λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και οι πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συστηματική ανακύκλωση απορριμμάτων, αποτελούν τη βάση για τον σύγχρονο πολιτικό σχεδιασμό, στη λογική της παραγωγής ¨καθαρής¨ ενέργειας .
Παράλληλα όμως, δεν μπορεί να παραβλέπουμε τη σημασία των δασικών πόρων και κυρίως των δασών, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο υδάτινο ισοζύγιο, στη συγκράτηση του εδάφους, στον περιορισμό της απερήμωσης αλλά και στη βιοποικιλότητα των ειδών. Συνεπώς η προστασία των δασικών πόρων, που στη χώρα μας είναι σχεδόν στο σύνολό τους και δημόσια περιουσία , αποτελεί πρωταρχικό στόχο της πολιτικής, που πρέπει να συζητήσουμε και να εφαρμόσουμε στη χώρα μας.
Η οργάνωση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού, με κύριο και θεμελιώδες έργο την αειφορική διαχείριση των δασών θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξη για την ελληνική κοινωνία.
Όμως η παραδοχή αυτή συνδέεται άμεσα με την ανάγκη να οργανώσουμε τη δασική διοίκηση, χωρίς την οποία κανένα είδος ή σύστημα διαχείρισης των δασών είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με επιτυχία. Συνεπώς θα πρέπει να τεθεί προς πολιτική αξιολόγηση και συζήτηση, η ανάγκη αναδιοργάνωσης της δασικής υπηρεσίας, πρίν από κάθε άλλη ενέργεια, είτε ομιλούμε για την υλοποίηση στόχων δασικής πολιτικής στο δάσος που διαχειριζόμαστε, είτε ομιλούμε για την δασοπονία γενικότερα.
Το γεγονός της υποβάθμισης των δασικών υπηρεσιών, η έλλειψη σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης του δασικού τομέα και πολλές φορές η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, σχετίζεται με την παρατηρούμενη, εδώ και αρκετά χρόνια, εικόνα εγκατάληψης των δασών, των δασικών και των χορτολιβαδικών εκτάσεων και την κατ επέκταση, πρωτοφανή καταστροφή τους από πυρκαγιές ή άλλες αιτίες, με όλες τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, ιδιαίτερα σημαντικά δασικά οικοσυστήματα όπως αυτό του Ταύγετου, του Πάρνωνα, του Μαίναλου, της Χαλκιδικής, της Πάρνηθας, του Πηλίου και άλλων περιοχών της Χώρας, καταστράφηκαν τα τελευταία έτη από πυρκαγιές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Ήδη η ελληνική κοινωνία, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, αξιολόγησε αρνητικά την πολιτική που εφαρμόζεται στα δάσικά οικοσυστήματα, την ουσιαστική εγκατάληψή τους, από την Πολιτεία και θορυβούμενη από την επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών της Χώρας μας, εξ αιτίας αυτών των καταστροφών αλλά και των ανεξέλεγκτων επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον, ζητά τη λήψη μέτρων σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο για τη δασική προστασία, την ανάπτυξη της ορεινής υπάιθρου και την ποιότητα ζωής .
Ολοι εμείς που υπηρετούμε σε επιστημονικό, τεχνολογικό και υλωρικό επίπεδο τον τομέα αυτό, ουσιαστικά ως οι φυσικοί διαχειριστές των δασικών οικοσυστημάτων, ζητάμε από την Πολιτεία να προσεγγίσει με ενδιαφέρον το θέμα της δασικής υπηρεσίας, με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότητα και την προσφορά της στην Ελληνική κοινωνία.
Προτείνουμε:
1. Τη ανάληψη από ένα μόνο φορέα, της πολιτικής ευθύνης για την ανάπτυξη, την προστασία και τη διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος, στον οποίο θα συμμετέχει και η δασική υπηρεσία με σαφή και διακεκριμένο ρόλο. Ο ενιαίος αυτός φορέας, θα συμπεριλάβει τη Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλοντος (την ανασύσταση της οποίας και προτείνουμε) και κάθετη διάρθρωση στις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες.
Προυπόθεση για τη ρύθμιση αυτή είναι η αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας, ως Υπηρεσίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, με επενεξέταση των αρμοδιοτήτων της, όπως και των σχετικών αρμοδιοτήτων της αγροφυλακής αλλά και της λειτουργίας των φορέων διαχείρισης που θεσμοθετήθηκαν αλλά ουσιαστικά παραμένουν ανενεργοί, προκαλώντας σύγχυση στην άσκηση αρμοδιοτήτων και διασπώντας τη δασική προστασία, στο βαθμό που οι αρμοδιότητες τους σχετίζονται με δασικά οικοσυστήματα.
2. ’μεση κάλυψη των οργανικών θέσεων, Δασολόγων, Δασοπόνων και Δασοφυλάκων, αλλά και πρόσληψη ειδικών επιστημόνων ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του βασικού διοικητικού μηχανισμού, των δασαρχείων, που αποτελούν την αιχμή της ανάπτυξης, της διαχείρισης και της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και να επιτευχθεί ο δασοπολιτικός στόχος της αποτελεσματικής επιτήρησης των δασών, της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών καθώς και των άλλων δασικών παραβάσεων που καταστρέφουν το δασικό και φυσικό περιβάλλον της Χώρας μας.
3. Την άμεση έναρξη κατάρτισης των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας, για να σταματήσει η αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων εκτάσεων, αλλά και η περιβόητη διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεων που από προσωρινή που ξεκίνησε το 1979, έγινε πλέον μόνιμη διαδικασία που ταλαιπωρεί πολίτες και Διοίκηση.
Ιδιαίτερα επισημαίνεται η ανάγκη προώθησης της σύνταξης των δασικών χαρτών ενόψει του 4ου Κ.Π.Σ, έργο που μπορεί να ολοκληρωθεί από τις δασικές υπηρεσίες υπο την προυπόθεση της ενίσχυσης τους με προσωπικό και σύγχρονα τεχνικά μέσα.
4. Τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης της Πολιτείας να προβαίνει άμεσα στην χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αναδασωτικών προγραμμάτων κυρίως σε περιοχές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Το μέτρο αυτό να συμπεριλάβει και τεχνητές αναδασώσεις σε περιοχές που κυρήσσονται αναδασωτέες, γιατί η σημερινή πρακτική να εκδίδονται μόνον αποφάσεις κήρυξης αναδάσωσης, χωρίς ποτέ να υλοποιούνται στην πράξη, είναι υποκριτική και το μόνον που πετυχαίνει είναι να παράγεται απλώς ύλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Την χρηματοδότηση δασικών έργων και εργασιών από εθνικούς πόρους, είτε του Π.Δ.Ε είτε του Τακτικού προυπολογισμού, καθώς και την ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 8 του Ν.3208/2003, για τον ειδικό φορέα δασών, μέσω του οποίου μπορεί να διατεθούν πόροι από το Κ.Τ.Γ.Κ & Δασών για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων και δραστηριοτήτων για την προστασία των δασών.
6. Τη προώθηση προγράμματος με συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και Δημόσιας Τάξης για τη σύνταξη σχεδίων αντιπυρικής προστασίας, με μονάδα αναφοράς το δασαρχείο, στο οποίο εκτός από τα δασικά οικοσυστήματα, τα προληπτικά και προκατασταλτικά μέτρα (δρόμους, ζώνες, πυροφυλάκεια, δεξαμενες κλπ) και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό (διασπορά μέσων, συντονισμός) θα αποτυπώνεται η διαθεσιμότητα και ο ρόλος των δυνάμεων πολιτικής προστασίας (συνεταιρισμών, Ο.Τ.Α, εθελοντών) στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και θα αναλαμβάνεται η υποχρέωση ανάληψης συγκεκριμένου για κάθε φορέα, έργου και ευθυνών, στη βάση της οργάνωσης των δυνάμεων πολιτικής προστασίας της Χώρας.
7. Την αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, με βαρύτητα στην άμεση επέμβαση πριν η φωτιά πάρει διαστάσεις, με διασπορά των πυροσβεστικών μέσων μέσα στα δασικά οικοσυστήματα, με ανάπτυξη των δυνάμεων και των μέσων πολιτικής προστασίας, στα δάση που κινδυνεύουν και με συνεργασία όλων των φορέων σε ισότιμη βάση, με βάση τα σχέδια αντιπυρικής προστασίας που θα συντάσσονται για κάθε δασαρχείο.
8. Ενίσχυση όλων των Υπηρεσιών Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, με τεχνικά μέσα, όπως π.χ. με οχήματα περιπολιών, μηχανήματα, εξοπλισμό για την αποτύπωση των εκτάσεων, κλπ και προώθηση προγραμμάτων εκμαπίδευσης όλων των βαθμίδων δασικού προσωπικού στα θέματα δασοπροστασίας.
9. Την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων εντός των δασών και δασικών εκτάσεων, αφού η μη υλοποίηση αμετάκλητων διοικητικών πράξεων κατεδάφισης ισοδυναμεί με παράνομη κατάργησή τους, πράγμα που συνιστά ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα των υπευθύνων και θεσμοθέτηση της υποχρέωσης προσάρτησης, στα συμβόλαια μεταβίβασης εκτάσεων εκτός σχεδίου, πιστοποιητικού ότι δεν είναι δασικού χαρακτήρα και δεν διεκδικούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, προς αποτροπή εξαπάτησης αθώων πολιτών και μερική εξουδετέρωση της καταπάτησης δημόσιας γης.
10. Την κωδικοποίηση της υφιστάμενης Δασικής και Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, με σύνταξη και ψήφιση ενός εύχρηστου ενιαίου Δασικού και Περιβαλλοντικού Κώδικα.
11. Τη θέσπιση υπηρεσίας εσωτερικού εσωτερικού ελέγχου των δασικών υπηρεσιών.
Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που, αν υλοποιηθούν, εκτιμούμε ότι θα αναπτερώσουν τις ελπίδες μας, να σταματήσει η οικολογική καταστροφή της Χώρας μας, να σταθεροποιηθούν οι κλιματικοί παράγοντες , να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, τα πλημμυρικά φαινόμενα και η απώλεια εδαφών και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος, η οποία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πλήττεται συστηματικά, με τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.
Καλούμε την Πολιτεία και τους υπεύθυνους φορείς, ακόμα και σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρότερα απο κάθε αλλη φορά, να καταθέσουν προτάσεις και απόψεις για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των συντελεστών δασοπροστασίας και την αξιοποίηση των δυνάμεων πολιτικής προστασίας της Χώρας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αποτελεσματική προστασία της δημόσιας περιουσίας, στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και το κοινωνικό όφελος.
Οι Δασικοί Υπάλληλοι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας, προς την κατεύθυνση αυτή.-

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Της Π.Ε.Δ.Δ.Υ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

 

Νικόλαος Μπόκαρης Κων/νος Δημόπουλος
Τηλ.6937883012 τηλ.6947820880

Της Ε.Ε.Δ.Δ.Υ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

 

Δημήτρης Καψάλης Αθανάσιος Μιχαήλ
Τηλ.6932747378

Της Π.Ο.Δ.Δ.Υ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

 

Γεώργιος Παπαδιάς Αλέξανδρος Φλώτσιος
Τηλ. 6977285460