ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΑ 28-2-2007
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργάνωσαν ημερίδα,στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή την κατατεθείσα πρόταση για αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που αφορούν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση είχε θέμα:
¨ΔΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ¨
Στόχος της ημερίδας ήταν να αναπτυχθεί με επικοδομητικό και συστηματικό τρόπο ο διάλογος αναμεσα στους ειδικούς με το θέμα της συνταγματικής προστασίας των δασών επιστήμονες, συνταγματολόγους, νομικούς, δασολόγους και χωροτάκτες. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν απόψεις από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις και πολίτες που ενδιαφέρονται για το θέμα και αναδείχτηκε ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίζουν στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο τα δασικά οικοσυστήματα αλλά και η ανάγκη αυτούσιας σημασίας τους ως στοιχείων του χωροταξικού σχεδιασμού.
Κύριοι ομιλητές ήταν οι κ.κ Παπαδημητρίου Γεώργιος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, συνταγματολόγος, Νικόλαος Στάμου καθηγητής δασολογίας Α.Π.Θ, Αίθρα Μαριά, επίκουρος καθηγήτρια πολυτεχνείου Κρήτης, δικηγόρος, Μάρω Ευαγγελίδου, χωροτάκτης-πολεοδόμος, Κώστας Διάκος, νομικός περιβάλλοντος και Μιχάλης Σκαρβέλης Δρ.δασολόγος, ΕΘΙΑΓΕ.
Στην εκδήλωση έγιναν πολιτικές τοποθετήσεις από τους βουλευτές κ.κ Ξενοφώντα Βεργίνη της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Μπένο του ΠΑΣΟΚ, Ασημίνα Ξηροτύρη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Αντώνη Σκυλάκο του Κ.Κ.Ε. Με τις παρεμβάσεις των βουλευτών αναπτύχθηκε ο ζητούμενος δημόσιος διάλογος και πολιτικός προβληματισμός ώστε να καταδειχθεί η αναγκαιότητα και οι πραγματικοί στόχοι της πρότασης αναθεώρησης των, σχετικών με τα δάση, διατάξεων του Συντάγματος.
Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε κος Σταύρος Δήμας. Η δήλωση του κ. Επιτρόπου αφορούσε την πολιτική της Ευρωπαικής Επιτροπής που εχει ως χαρακτηριστικά την αυστηρή και αμιγή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του οποίου τα δάση αποτελούν ένα από τα κυριότερα συστατικά του. Κάθε απόπειρα περιορισμού της προστασίας αυτής προβληματίζει έντονα την Ευρωπαική επιτροπή η οποία και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στις μεσογειακές περιοχές και τις συνέπειες που θα απειλήσουν σοβαρά και τη χώρα μας.
Στη δήλωσή του ο κ. Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο ρόλο και το χαρακτήρα των δασικών οικοσυστημάτων και στη συμβολή τους στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο τονίζοντας ιδιαίτερα και τη σημασία που έχει για την προστασία τους, το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Η συνταγματική διάταξη, κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Δήμας, με την ορθή και πλήρη εφαρμογή της, προστατεύει επαρκώς το δασικό μας πλούτο ενώ η αρχή της αειφορίας καθιστά δυνατή την οικονομική ανάπτυξη που γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς η αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν είναι αναγκαία.
Η βαρύτητα της θέσης του κ. Επιτρόπου, ο επιστημονικός διάλογος και τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν βαρύνουν τη θέση και τον αγώνα των κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και αναδεικνύουν την κοινωνική ανάγκη για την εδραίωση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων, την ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας ζωής , την προστασία και την αειφορία των φυσικών πόρων.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αποτελούσε συνέχεια αντίστοιχων εκδηλώσεων που έγιναν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις με την υποστήριξη κοινωνικών, επιστημονικών, συνδικαλιστικών και οικολογικών φορέων και συνετέλεσαν στη δημιουργία ευρύτατου μετώπου, κατά της πρότασης αναθεώρησης. (Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, ΚΕΔΚΕ, ΓΕΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, Π.Ε.Δ.Δ.Υ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΟΤΟΕ, ΟΛΜΕ, ΙΝΚΑ/Γεν.Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, Δικηγοριοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιώς, Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων επαρχιακών Εφημερίδων , περισσότερες από 200 οικολογικές οργανώσεις σε όλη τη Χώρα. κλπ)
Οι δασολόγοι ως οι φυσικοί διαχειριστές των δασικών οικοσυστημάτων θα συνεχίσουν τον αγώνα αυτό ώστε να καταδείξουν στην πολιτεία την ανάγκη σταθερότητας των συνταγματικών διατάξεων για τα δασικά οικοσυστήματα
Θεωρούμε ότι τα δάση είναι οι ελάχιστοι εναπομείναντες ζωτικοί πνεύμονες στη χώρα μας, σε μια περίοδο σοβαρής παγκόσμιας οικολογικής κρίσης και εντεινόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να σταθμίζονται όλα τα δεδομένα που αφορούν στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 να μην είμαστε απαθείς θεατές αλλά να πάρουμε ενεργό θέση στην πρόταση αναθεώρησης. Να διαμορφώσουμε μαζί το κίνημα εκείνο που θα αποτρέψει τις δασοκτόνες πολιτικές και θα προστατέψει ουσιαστικά το περιβάλλον.
Επί της αρχής της συνταγματικής αναθεώρησης, θεωρούμε ότι αυτή έχει αποστερηθεί της ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, την οποία εξ ορισμού δεν διαθέτει πλέον και, ως εκ τούτου, έχει απωλέσει το συνταγματικό, κοινωνικό και πολιτικό της έρεισμα.
Σας καλούμε να αναδείξετε την προσπάθεια μας για την υπεράσπιση της συνταγματικής προστασίας των δασών και να συμβάλετε με την προβολή του θέματος και την αναδειξη του στην κοινωνία , στην περιβαλλοντική σταθερότητα και την ποιότητα ζωής, που αποτελούν κυρίαρχα δικαιώματα των πολιτών .
Σας καλούμε την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, οδός Τσιμισκή 29, ώρα 09:45), στη διημερίδα που διοργανώνουμε με το Γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος, το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Επιστημονική Εταιρεία Διοικητικής Δικαιοσύνης, με θέμα ¨ Το άρθρο 24 του Συντάγματος και το ενδεχόμενο αναθεώρησής του¨
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νικόλαος Μπόκαρης Κώστας Δημόπουλος
τηλ. 6937883012
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας