Στις 13/12/2005 ζητήθηκε απο τον Πρόεδρο της Ένωσης κειμενο για δημοσίευση στο Περιοδικό Κυνηγεσία και Κυνοφιλία .
Το κείμενο της συνέντευξης είναι διαρθρωμένο σε ερωτήσεις που τέθηκαν απο δημοσιογράφο και τις αντίστοιχες απαντήσεις του Προέδρου της Ένωσης.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1. Τι είναι η Ένωση Δασολόγων και πότε ιδρύθηκε; Ποιους Δασολόγους περιλαμβάνει στα μέλη της; Τους Υπαλλήλους των Κεντρικών Δασικών Υπηρεσιών ή και τους Δασολόγους των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών;
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων είναι ένα επαγγελματικό και επιστημονικό σωματείο το οποίο έχει σαν σκοπό να προβάλλει τη δασοπονία, ως τον τομέα της Εθνικής Οικονομίας, που με τον τεχνικό και αναπτυξιακό του χαρακτήρα μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, στην ισόρροπη ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου και στην αναγνώριση από την κοινωνία της σπουδαιότητας και του πολυλειτουργικού χαρακτήρα των δασικών οικοσυστημάτων.
Στα πλαίσια των καταστατικών στόχων της Ένωσης, εμπίπτει επίσης και η έρευνα, η μελέτη και η παρουσίαση προβλημάτων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, η υπόδειξη μέτρων στην πολιτεία για την αποτελεσματικότερη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, η προώθηση και η υλοποίηση ειδικότερων δασοπολιτικών στόχων καθώς και η προαγωγή και εξύψωση του επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου των μελών της καθώς και η προώθηση επαγγελματικών, εργασιακών ή και κοινωνικών αιτημάτων που έχουν οι δασολόγοι.
Η Ένωση Δασολόγων ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950, έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και μέλη της είναι όλοι οι δασολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρώην Γεωργίας) και στις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες. Μέλη μας είναι ακόμη και δασολόγοι που υπηρετούν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις , στους Ο.Τ.Α, στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και στο Πυροσβεστικό Σώμα .
2. Ένωση Δασολόγων και κυνηγετικές οργανώσεις . Κατά τη γνώμη σας υπάρχουν κοινά σημεία επαφής, (κοινά συμφέροντα ή επιδιώξεις); Σε ποιους τομείς υπάρχουν κοινά σημεία επαφής και συνεργασίας;
Η Ένωση Δασολόγων, όπως προαναφέραμε, είναι συνδικαλιστική οργάνωση που εκφράζει κλαδικά τους δασολόγουςγεωτεχνικούς και δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει ή να εκφράσει τη δασική διοίκηση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της ή την εφαρμογή της δασικής πολιτικής. Απεναντίας πολλές φορές κατά το παρελθόν ήρθαμε σε σύγκρουση με την διοίκηση ή και την εκτελεστική εξουσία για θέματα προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων. Ασφαλώς θα σας είναι γνωστή η στάση μας στην αναθεώρηση του Συνταγματικού πλαισίου για την προστασία των δασών, ή ακόμη και τις επιχειρούμενες σχετικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα δάση καθώς και η διαχρονική παρεμβατική μας δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η διαμόρφωση υψηλού επιπέδου ευαισθησίας για το δασικό και το φυσικό γενικά περιβάλλον και η διατυπωμένη σε πολλές περιπτώσεις επιφυλακτικότητα της Ένωσης Δασολόγων, για τις αφανείς κάθε φορά προσδοκίες διαφόρων κύκλων συμφερόντων σε βάρος του δασικού περιβάλλοντος, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συνδικαλιστική μας δράση, τα οποία κρίνονται καθημερινά από την Ελληνική κοινωνία .
Συνεπώς, κατά την άποψή μας είναι άστοχο να αναζητούνται κοινά σημεία επαφής ή όπως διατυπώνεται στην ερώτηση ¨κοινά συμφέροντα ή επιδιώξεις με τις κυνηγετικές οργανώσεις¨, που έχουν σαφώς διαφορετικό θεσμικό ρόλο από την συνδικαλιστική οργάνωση των δασολόγων.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε δεδομένη τη σημασία και το ρόλο των κυνηγητικών οργανώσεων στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων διότι η δραστηριότητα του κυνηγιού προϋποθέτει την δασική ανάπτυξη, την αειφορική διαχείριση των δασικών πόρων και τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων ορεινού δασικού χώρου. Η ανάδειξη και η εξάπλωση των κυνηγητικών δραστηριοτήτων διευκολύνεται ασφαλώς από την εξασφάλιση χρηστής και αποτελεσματικής δασικής διοίκησης η οποία θα πρέπει να αποτελεί ζητούμενο τόσο για τις κυνηγητικές οργανώσεις όσο και για την Ένωσή μας.
3. Ένωση Δασολόγων και Ομοσπονδιακή θηροφυλακή. Υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα; Ποια η θέση της Ένωσης για τη δημιουργία και τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που είναι ένα σώμα εθελοντικής προσφοράς των κυνηγών προς την πολιτεία;
Η Ένωση Δασολόγων βλέπει με ιδιαίτερα θετική αντίληψη τη δράση κοινωνικών εταίρων όπως είναι οι κυνηγετικές οργανώσεις. Η αντίληψη αυτή εκτιμούμε ότι έχει αποτυπωθεί με σαφήνεια στο νομικό πλαίσιο που λειτουργούν οι κυνηγητικές οργανώσεις όλων των επιπέδων, με βάση το οποίο παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτικών φυλάκων θήρας, το οποίο όπως γνωρίζετε αποτελεί μέρος των ισχυόντων διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.
Εκτιμούμε όμως ότι θα πρέπει, στα πλαίσια του καλόπιστου διαλόγου, να αναφερθεί ο ενδοιασμός μας για το πόσο δόκιμος είναι ο χρησιμοποιούμενος σήμερα όρος ¨Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή¨, δεδομένης της δικαστικής απόφασης 3943 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατήργησε διάταξη της υπουργικής απόφασης του Υπ.Γεωργίας, καθόσον μέρος με την απόφαση αυτή δημιουργείτο το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Επίσης, θα πρέπει να αναφερθούν τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα, μετά από 2 και πλέον έτη από την ισχύ του άρθρου 4 παρ.13 του ν.3208/2003 , στην αξιοποίηση των ιδιωτικών φυλάκων θήρας . Με την προαναφερόμενη διάταξη οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας θεωρήθηκαν ανακριτικοί υπάλληλοι αλλά δεν εκδόθηκε η σχετική απόφαση για τα καθήκοντα και τους περιορισμούs, τα προσόντα την ηλικία, κ.λ.π θέματα, που αφορούν την διαδικασία πρόσληψης τους.
Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρότατα τόσο τη δασική διοίκηση όσο και τις κυνηγητικές οργανώσεις που δεν μπόρεσαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις στα πλαίσια της νομοθεσίας να βρουν κοινά σημεία για τη διευθέτηση των προβλημάτων.
Η Πανελλήνια Ένωση δασολόγων έχει διατυπώσει ξεκάθαρη θέση για τα παραπάνω προβλήματα. Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στις Δασικές Υπηρεσίες που ασκούν εποπτικό ρόλο και τις κυνηγετικές οργανώσεις που καλούνται στα πλαίσια των ισχυουσών διατάξεων να οργανώσουν και να προάγουν τις κυνηγητικές δραστηριότητες και να συνδράμουν την πολιτεία στο έργο της ανάπτυξης και της προστασίας του θηραματικού πλούτου της Χώρας.
Ασφαλώς, η επαναπροσέγγιση των σχέσεων της δασικής διοίκησης με τους κοινωνικούς εταίρους (πολίτες και ενώσεις πολιτών) και η ανάπτυξη συμμετοχικών διαδικασιών και διαλόγου με τους μη κρατικούς φορείς αποτελούν στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοηθούν και μπορούν να συμβάλουν δυναμικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης δασικής πολιτικής.
4. Νόσος των πτηνών: Ήταν μια δύσκολή κατάσταση και για τη χώρα μας, που λόγω της διόγκωσης του θέματος από τα Μ.Μ.Ε , επικράτησε ένας πανικός στην κοινή γνώμη. Οι κυνηγετικές οργανώσεις προσέφεραν την εθελοντική συμβολή τους στη συλλογή δειγμάτων. Η Ένωση δασολόγων εξέδωσε μια ανακοίνωση με ενστάσεις για τον τρόπο που έγινε η συλλογή δειγμάτων και προτάσεις για την απαγόρευση κυνηγίου-αν οι εξελίξεις έδειχναν ότι κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο. Η ΚΣΕ απάντησε σε αυτό το δελτίο με διάφορες ενστάσεις . Ακολούθησε ένα ακόμα δελτίο από την Ένωση Δασολόγων , ως απάντηση στο περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου της ΚΣΕ. Τελικά ποιο ήταν το πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση;
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή των κυνηγετικών οργανώσεων και των κυνηγών στην οργάνωση και τη διεκπεραίωση των δειγματοληψιών που έγιναν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ζωονόσου. Αυτό θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε και με την παρούσα ευκαιρία.
Η Ένωσή μας με δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε ζήτησε μεταξύ άλλων την συμβολή των δασολόγων στην πραγματοποίηση των ελέγχων και πρόταξε ως συνδικαλιστική της θέση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ως πρωταρχικού κοινωνικού αγαθού.
Η απαίτηση μας για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των κοινωνικών φορέων και οργανώσεων και η τήρηση των βασικών επιστημονικών αρχών για την εκτέλεση των δειγματοληψιών αποτέλεσαν στοιχεία της συνδικαλιστικής προσέγγισης του θέματος της γρίπης των πτηνών, από την Ένωσή μας.
Στο δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, αναγράφηκαν με εποικοδομητική διάθεση και στόχο, οι απόψεις μας για ένα θέμα που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία.
Επαναλαμβάνουμε ότι, η διαχείριση ανάλογου επιπέδου ζητημάτων, επιβάλει την εφαρμογή σχεδιασμών που καθορίζονται από ένα σύγχρονο πλαίσιο αρχών, σύμφωνα με τις εξής βασικές παραδοχές :
– Ότι η δημόσια υγεία αποτελεί πρωταρχικό κοινωνικό αγαθό.
– Ότι η συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών μεταξύ τους, αλλά και με τις κοινωνικές οργανώσεις, θα βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και τις εξελίξεις και δεν θα εξυπηρετεί κανενός επιπέδου σκοπιμότητες.
Η Ένωσή Δασολόγων διατύπωσε την άποψη ότι ¨η αναστολή της δραστηριότητας υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι υδροβίων πουλιών στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, είναι μέτρο που μπορεί να ληφθεί, μόνο εφόσον οι εξελίξεις το επιβάλλουν (και όχι ασφαλώς η Ένωσή μας).
Η ίδια προσέγγιση έγινε εξάλλου και από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η οποία στο έγγραφο απάντηση που έκανε αναφέρει: ¨ Εάν υπάρχει πραγματικός και τεκμηριωμένος λόγος από μια νέα δυσάρεστη εξέλιξη του θέματος της γρίπης, που όλοι απευχόμαστε, θα συνδράμουμε άμεσα και αποφασιστικά στην λήψη και εφαρμογή των επιβεβλημένων μέτρων.¨
Ουσιαστικά και οι δύο φορείς καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα για το θέμα της γρίπης των πτηνών, χρησιμοποιώντας διαφορετική διατύπωση και συνεπώς για την Ένωσή μας δεν υφίσταται κανένα θέμα.
5. Κατά τη γνώμη σας οι δασικοί υπάλληλοι που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα επαρκούν για την εξασφάλιση της καλής φύλαξης της υπάιθρου; Τα κονδύλια που διατίθενται για τη δασοφύλαξη και τη θηροφύλαξη επαρκούν; Τι πρέπει να γίνει για το ζήτημα αυτό (δασοφύλαξη και θηροφύλαξη)
Οι Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες για πολλά χρόνια έχουν αποδυναμωθεί σε μέσα, προσωπικό και αρμοδιότητες και έχουν οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση.
Η Ένωσή μας έχει επισημάνει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα του Τομέα, τις ελλείψεις προσωπικού, την ελλειμματική χρηματοδότησή του και την ανάγκη αναθεώρησης της ασκούμενης δασικής πολιτικής.
Οι ανάγκες αυτές δεν είναι μόνο διαπιστώσεις της Ένωσής μας αλλά αναδείχθηκαν στα πλαίσια της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής όπου συζητήθηκαν θέματα του δασικού τομέα ενώ συμπεριλήφθηκαν και στην απόφαση του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 1998 για τη δασική ευρωπαϊκή στρατηγική, στην οποία αναγνωρίστηκε σαν κύριος στόχος μιας σύγχρονης δασικής πολιτικής, η μεγιστοποίηση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων και η διεύρυνση της έννοιας της “αειφορικής διαχείρισης”, ώστε να περιληφθούν και άλλες, πέραν της ξυλοπαραγωγής προσφορές και λειτουργίες του δάσους.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τόσο στον τομέα παραγωγής υλικών και περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών, όσο και στους τομείς της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, της αντιδιαβρωτικής προστασίας, της ανάπτυξης της ιδιωτικής δασοπονίας, της προστασίας της δασικής περιουσίας του δημοσίου, των χρήσεων γης στο δασικό χώρο, των αναδασώσεων, της δασικής έρευνας, των εφαρμογών και της εκπαίδευσης .
Οι παραπάνω δράσεις παραμένουν δυστυχώς και σήμερα ανέφικτες, ενώ οι κατά καιρούς δηλώσεις και τα μέτρα που προβάλλονται ως προτεραιότητες, αποτελούν και σήμερα κενό γράμμα.
Από την εποχή του πολυσυζητημένου πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τα δάση και την επιζητούμενη αυτόνομη χρηματοδότηση του Τομέα, με ορισμένο ποσοστό επί του προϋπολογισμού του κράτους το οποίο θα διατίθετο για την ανάπτυξη, την προστασία και την αειφορική διαχείριση των δασών, βρεθήκαμε στην σημερινή κατάσταση που όχι μόνο δεν τίθεται θέμα εφαρμογής του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής αλλά ο δασικός τομέας, κατακερματίζεται σε ότι αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων, περιθωριοποιείται ως προς την πρόβλεψη χρηματοδότησής του από τα επιχειρησιακά προγράμματα σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, αποδυναμώνεται λόγω της σημαντικής μείωσης του υπηρετούντος υλωρικού προσωπικού και γίνεται βορρά στα μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα που εποφθαλμιούν οφέλη από τα δασικά οικοσυστήματα.
6. Πώς κρίνει η Ένωση Δασολόγων τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις (προγράμματα βελτίωσης βιοτόπων, συμμετοχή σε ομάδες πυροπροστασίας δασών, εμπλουτισμός κάποιων κυνηγότοπων κλπ)
Η Ένωσή μας βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες που αναλαμβάνονται από τις κυνηγητικές οργανώσεις που αφορούν είτε προγράμματα βελτίωσης βιοτόπων είτε συμμετοχή σε ομάδες πυροπροστασίας είτε αφορούν τον εμπλουτισμό κυνηγότοπων.
Εκτιμούμε ότι μέσω των δραστηριοτήτων αυτών εκπληρώνεται ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία θεσμικός ρόλος τους, προβάλλονται κοινωνικές και οικολογικές προτεραιότητες που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και ιδιαίτερα για το θηραματικό πλούτο.
7. Κατά τη γνώμη σας υπάρχουν και κάποιες δραστηριότητες που ενώ θα έπρεπε, δεν έχουν ακόμη αναπτύξει οι κυνηγητικές οργανώσεις στο βαθμό που απαιτείται;
Αυτό είναι αντικείμενο διεξοδικότερης ανάλυσης και προσέγγισης που μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος.
8.Υπάρχουν τομείς που σταδιακά « περνάνε» στην αρμοδιότητα ή στην συναρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. ( Προστατευόμενες περιοχές, προστατευόμενα είδη, περιοχές ειδικής πρστασίας για τα πουλιά, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, φορείς διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών κλπ) Τελικά είναι καλύτερο ή χειρότερο που στο κεφάλαιο δάσος, φύση και άγρια ζωή συναποφασίζουν δυο διαφορετικά υπουργεία;
Τα τελευταία χρόνια ο δασικός τομέας όπως προαναφέραμε αποδυναμώνεται και περιθωριοποιείται παραμένοντας φτωχός συγγενής τόσο σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα του Αγροτικού Τομέα όσο και σε σχέση με το υπερανεπτυγμένο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων έργων (με έμφαση περισσότερο στον τίτλο και ουσία στα δημόσια έργα) που διαχειρίστηκε ιδιαίτερα σημαντικούς πόρους στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος ¨Περιβάλλον¨.
Σας καλούμε να αναλογιστείτε δημοσιογραφικά (και όχι μόνο), το επίπεδο χρηματοδότησης των ειδικών δασοτεχνικών έργων από τα επιχειρησιακά προγράμματα και των δύο φορέων. Θα απογοητευτείτε διότι θα διαπιστώσετε το επίπεδο της απόκλισης των βαρύγδουπων δηλώσεων όταν αντιμετωπίζουμε σαν πολιτεία κάποια φυσική καταστροφή (πλημμύρα, δασική πυρκαγιά κ.λ.π) από την επακολουθούσα λήψη μέτρων (διοικητικών και χρηματοοικονομικών) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Η άποψη μας είναι ότι ο Τομέας των Δασών χρειάζεται οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και κάθετη οργάνωση σε επίπεδο χώρας . Επίσης χρειάζεται ακόμη και σήμερα να οριστεί πολιτικά υπεύθυνος για τα δάση τουλάχιστον σε επίπεδο Γεν. Γραμματείας Δασών.
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας