ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 7/11/05
Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γ. Σουφλιάς σε δήλωσή του για το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως καταγράφηκε στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 6-10-2005 από το παραπάνω Υπουργείο, αναφέρεται στη δημιουργία σοβαρού προβλήματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ¨από τις «κρυμμένες» ιδιοκτησιακές αξιώσεις του Δημοσίου, οι οποίες δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένους και σαφείς τίτλους κυριότητας, ασκούνται για πρώτη φορά με αφορμή τη διαδικασία του κτηματολογίου και προκαλούν ανεπίτρεπτη κοινωνική αναστάτωση και θεμελιώνονται σε διατάξεις απαρχαιωμένες και ασαφείς, οι οποίες χρήζουν αναθεώρησης¨.
Προφανώς με τον όρο ¨«κρυμένες» ιδιοκτησιακές αξιώσεις του Δημοσίου¨, εννοεί αυτές που βασίζονται στο μαχητό υπέρ του Δημοσίου Τεκμήριο Κυριότητας, που ισχύει για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις στη χώρα μας και καθιερώθηκε από το 1836 σε εφαρμογή των διεθνών Συνθηκών με βάση τις οποίες απελευθερώθηκε η χώρα. μας.
Δυστυχώς και με τις δηλώσεις αυτές αποδίδεται η πρόθεση της σημερινής Κυβέρνησης να καταργήσει το Τεκμήριο του Δημοσίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
Όμως η προσπάθεια αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη. Τα τελευταία χρόνια εξυφαίνεται ένας ιστός που έχει στόχο την κατάργηση του Τεκμηρίου του Δημοσίου, άλλοτε με την ¨αξιοποίηση¨ επιφανών προσωπικοτήτων του πολιτικού κόσμου (Κων/νος Μητσοτάκης, Βάσω Παπανδρέου, πρόσφατα ο Γιώργος Σουφλιάς κ.α.) και άλλοτε με τη συμμετοχή μικρότερης εμβέλειας στελεχών αλλά και όσων κατά καιρούς επιβουλεύονται να καταπατήσουν και να αρπάξουν τη Δημόσια περιουσία.
Πρώτο αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, ήταν η σταδιακή μετατροπή του Εθνικού Κτηματολογίου, από εργαλείο αποκάλυψης και προστασίας της Δημόσιας περιουσίας σε μηχανισμό νομιμοποίησης αυθαίρετων καταλήψεων και βιομηχανία παραγωγής ιδιοκτησιών μέσα σ αυτή, οι οποίες βασίζονται σε πλαστούς και σε κάθε περίπτωση μη έγκυρους τίτλους.
Έγκαιρα, η Δασική Υπηρεσία από το 2003 επισήμανε ότι κατά τις διαδικασίες Κτηματογράφησης στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου, γίνεται αντιστροφή του Τεκμηρίου και αντί να λειτουργεί υπέρ του Δημοσίου μετατρέπεται σε τεκμήριο υπέρ των ιδιωτών ανεξάρτητα από την εγκυρότητα των επικαλούμενων τίτλων.
Αντί η Πολιτεία να φροντίσει για την προστασία των πολιτών κατά τις δικαιοπραξίες σε ακίνητα, καταγράφοντας έγκαιρα και έγκυρα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις στις οποίες ισχύει το Τεκμήριο του Δημοσίου (Δασικοί Χάρτες, Δασολόγιο), άφησε ελεύθερους, δεκαετίες ολόκληρες, τους επιτήδειους να λεηλατούν τη Δημόσια περιουσία και να εξαπατούν τους απλούς πολίτες πουλώντας την ως δικιά τους και σήμερα «ευαισθητοποιείται» από το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που η ίδια υπέθαλψε για να κάνει ένα βήμα παραπάνω να προχωρήσει δηλαδή και στην τυπική κατάργηση του Τεκμηρίου. Επιπροσθέτως φρόντισε με την κατάλληλη τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2001 να επιτρέψει την αλλαγή χρήσης και των ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων και στη συνέχεια να ολοκληρώσει το περιβαλλοντικό έγκλημα με τη ψήφιση του Ν. 3208/2003 με τον οποίο εκτός του ότι μειώνεται δραματικά η έκταση των δασικών οικοσυστημάτων, νομιμοποιείται αδιακρίτως η λεηλασία τους.
Η σημερινή Κυβέρνηση παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες όταν ψηφιζόταν ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003, συνεχίζει να τον έχει σε ισχύ, και παράλληλα με αντικρουόμενες εγκυκλίους επιτείνει την σύγχυση και τα προβλήματα εφαρμογής του.
Αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης συνειδητής (πιστεύουμε) σύγχυσης, η οποία χρονολογείται δυστυχώς από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, είναι να συσσωρεύονται τα προβλήματα και να στρέφονται οι πολίτες κατά των δασικών υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί ¨πιεζόμενοι¨ από τεχνητά ή μη προβλήματα, προωθούν νέες ψηφοθηρικές προτάσεις για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου προς ¨άλλη κατεύθυνση¨, δηλαδή την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας που δυστυχώς για το φυσικό περιβάλλον, υιοθετείται σαν πολιτική προτεραιότητα και από τα δύο μεγάλα κόμματα..
Στα πλαίσια αυτά κινείται και η μεθόδευση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. να σταματήσει ουσιαστικά την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών με πόρους του Εθνικού Κτηματολογίου, εντάσσοντας αντί αυτών στο Γ΄ Κ.Π.Σ. το έργο της «οριοθέτησης των δασών και δασικών εκτάσεων», το οποίο προβλέπει καταγραφή των εκτάσεων αυτών με 30% σφάλμα, γεγονός που μόνο καταστροφή μπορεί να προκαλέσει, ενώ επιπροσθέτως θα αποκλείσει μελλοντικά κάθε προσπάθεια χρηματοδότησης του έργου κατάρτισης των Δασικών Χαρτών από κοινοτικούς πόρους.
Με δεδομένο επίσης ότι :
· Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προγραμμάτισε, δεν προώθησε και δεν ενέκρινε μέχρι σήμερα, δαπάνες για τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου, παρά το γεγονός ότι από το 1998 υπάρχει καταδικαστική σε βάρος του Απόφαση του Σ.τ.Ε. για το θέμα αυτό .
· Οι υπηρεσίες αντίστοιχα που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση των δασικών χαρτών έχουν αποψιλωθεί από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα μπορούσε να υποστηρίξει το έργο αυτό.
Διαφαίνεται ότι η κατάργηση του Τεκμηρίου του Δημοσίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις θα σημάνει έμμεσα και ματαίωση της κατάρτισης των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου, αφού θα πάψει πλέον το έργο αυτό να χρηματοδοτείται από πόρους του Εθνικού Κτηματολογίου, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν για την ίδια την ύπαρξη των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για τη δημόσια περιουσία γενικότερα.
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και το μέγεθος των επιδιώξεων ¨αφανών κύκλων συμφερόντων¨ σε βάρος της δημόσιας περιουσίας,
ΚΑΛΕΙ
όλους τους φορείς (πολιτικούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, επιμελητήρια, οικολογικούς περιβαλλοντικούς κ.α.) να συστρατευθούμε ώστε:
1.- Να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης για κατάργηση του υπέρ του Δημοσίου Τεκμηρίου Κυριότητας και να προστατευθεί η Δημόσια περιουσία.
2.- Να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατάρτισης των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου ώστε να υπάρχουν κυρωμένοι Δασικοί Χάρτες πριν από τις διαδικασίες Κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου, για να προστατευθούν τα δάση και η Δημόσια περιουσία, αλλά και οι απλοί πολίτες κατά τη διενέργεια δικαιοπραξιών σε ακίνητα.
3.- Να στελεχωθούν οι Δασικές Υπηρεσίες για να είναι σε θέση να προστατέψουν αποτελεσματικά τα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον.
ΓΙΑΤΙ
«Το περιβάλλον δεν μας ανήκει, το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.»
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Νικόλαος Μπόκαρης
Τηλ: 6937883012
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γιάννης Στάμου
Τηλ: 6944587887
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας