ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δασική ανάπτυξη και Προστασία στην Κρήτη, με κλειστές τις αρμόδιες Υπηρεσίες … δεν γίνεται»

Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί στις Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης και

εκτιμούμε ότι «ξεχείλισε το ποτήρι» της Κυβερνητικής αδιαφορίας για το δασικό τομέα που

έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην οικονομία της ορεινής υπαίθρου και στην πρόληψη,

διαχείριση και προστασία των Δασών.

Ας δούμε πόσοι δασολόγοι θα υπηρετούν μέχρι το τέλος του 2023 στην Κρήτη.

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡ/ΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ / ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩ-ΡΗΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΟ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΥΠΟΣ/ΞΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ 0 0 0 0 0 0

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 1 1

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1 0 0

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 2 2 2

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1 0 0

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ρωτάμε αν θεωρείται επαρκές το διαθέσιμο σήμερα επιστημονικό προσωπικό στην Κρήτη και σε κάθε περίπτωση αν μπορούν οι δασικές Υπηρεσίες να ανταπεξέλθουν στο έργο τους στην περιοχή αυτή, με δεδομένο το ότι μέχρι τέλος το έτους θα υπηρετούν συνολικά 17 δασολόγοι, συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Δασών και του Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής.

Ο αριθμός του προσωπικού (δασικού και διοικητικού) που υπηρετούν στις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης (όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα κανείς θεσμικά αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών .

Μην ξεχνάμε ότι:

Η τελευταία ουσιαστική προκήρυξη για πρόσληψη δασολόγων σε όλες τις Υπηρεσίες της Κρήτης το 2001.

Από το έτος 1985 μέχρι το έτος 2007, έγιναν τέσσερις (4) προκηρύξεις για προσλήψεις δασολόγων και στον αντίποδα είχαμε συνεχείς αποχωρήσεις κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, ενώ προσωπικό που προσλήφθηκε μετατάχθηκε σε άλλες υπηρεσίες, πολλές φορές εκτός Κρήτης.

Από το έτος 2001 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την ανανέωση του

στελεχιακού δυναμικού των δασικών Υπηρεσιών, με τους νεότερους σήμερα να είναι άνω των 50 ετών, ενώ οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης συνεχίζονται.

Προφανώς και το ενδιαφέρον των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών από το έτος 2011 έως το έτος 2022, ήταν αντίστοιχο με το σημερινό (μηδαμινό), καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη για προσλήψεις, αλλά μεγάλος αριθμός δασολόγων μετακινήθηκε σε άλλες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στη Δασική Υπηρεσία μετά την κάθετη υπαγωγή τους στο ΥΠΕΝ.

Η κατάσταση στις υπόλοιπες ειδικότητες δασικών Υπαλλήλων (δασοπόνων και δασοφυλάκων) που υπηρετούν στις Δ.Υ της Κρήτης, είναι επίσης αποκαρδιωτική.

Ακόμα και η ανακοίνωση για την πλήρωση θέσεων, με το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για την κατηγορία ΤΕ Δασοπόνων που για τις υπηρεσίες της Κρήτης προβλέπει 23 θέσεις δυστυχώς δεν θα ενισχύσει το συγκεκριμένο κλάδο. Αυτό γιατί οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού Δασοπόνοι είναι μόλις 72 και οι θέσεις που προκηρύσσονται πάνω από 180 σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης και οι Υπηρετούντες δασοφύλακες που πολλοί προέρχονται από την καταργηθείσα πρώην Αγροφυλακή, έχουν στην πλειοψηφία τους προσληφθεί πριν από 30 χρόνια, με τον νεότερο να είναι άνω των 50 ετών.

Τα προβλήματα στην πράξη των Δ.Υ Κρήτης επιτείνονται ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι δεν έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών στο οποίο υπηρετούν ΜΗΔΕΝ δασολόγοι, ΜΗΔΕΝ δασοπόνοι και ΜΗΔΕΝ υπάλληλοι διοικητικού – οικονομικού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα προβλήματα γενικότερης υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Κρήτης, έχουν οδηγήσει σε ένα πραγματικό οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο τις δασικές υπηρεσίες, τα στελέχη των οποίων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων, καθώς

δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη καθήκοντά των διοικητικών δομών στις οποίες υπηρετούν. Για την Π.Ε.Δ.Δ.Υ αυτά που συμβαίνουν στις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης αλλά και στις Δ.Υ στην υπόλοιπη χώρα, μετά την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποδηλώνουν μια πολιτική αμφιθυμία, για το αν πραγματικά θέλουμε σαν πολιτεία να οργανώσουμε αυτές τις υπηρεσίες που έχουν σαν αρμοδιότητα την προστασία της δημόσιας περιουσίας και τη δασική ανάπτυξη στην ύπαιθρο χώρα ή αν σκόπιμα επιδιώκουμε τη διάλυση τους.

Συνεπώς πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για το αν στηρίζει έμπρακτα τη μεταρρύθμιση στις δασικές Υπηρεσίες που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ή αν την υπονομεύει συνεχίζοντας την πολιτική πρακτική απαξίωσης των δασικών Υπηρεσιών που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Η Πανελλήνια Ένωση των Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, για μια ακόμη φορά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά, έστω και την ύστατη στιγμή να εισακουστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για να βρεθεί λύση στα προβλήματα αυτά, με ενιαίο και βιώσιμο τρόπο για όλες τις Δασικές Υπηρεσίες και με τρόπο που δε θα θίγει την ατομική και οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων.

Αν δεν εισακουστούμε, είμαστε βέβαιοι ότι νομοτελειακά αυτή τη φορά λόγω των ελλείψεων που προαναφέρθηκαν, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της σταδιακής αλλά πλήρους κατάρρευσης της Δασικής Υπηρεσίας, σε αντίθεση με τις δημόσιες εξαγγελίες που διατυπώθηκαν από τα πιο επίσημα Κυβερνητικά χείλη, για την αναδιοργάνωση και σύγχρονη λειτουργίας τους, που τελικά αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στις δασικές Υπηρεσίες, θα αποδειχθεί ότι ήταν λόγια χωρίς κανένα περιεχόμενο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ