ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κοινοποιήθηκε πρόσφατα απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ με την οποία κατανέμεται «πρόσθετη ανταμοιβή» σε υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας Δασών και των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών του Υ.Π.ΕΝ. που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» κατά το έτος 2022 .
Για την έκδοση της απόφασης λήφθηκε υπόψη η παρ. 9 του άρθρου 62 και το άρθρο 24 του ν.4940/2022 «Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (Α’ 112).
Υπενθυμίζουμε ότι οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου συνδέουν την αξιολόγηση στο δημόσιο με τις μισθολογικές απολαβές (υπό μορφή μπόνους) και θεσπίζουν και μισθολογικές απολαβές πάλι υπό μορφή μπόνους, ανάλογα με την υπηρεσία ή το Υπουργείο, εγκαινιάζοντας, όπως φαίνεται, «ειδικά μισθολόγια» στο σημερινό δημόσιο του «ενιαίου μισθολογίου».
Είναι βέβαιο ότι με την πρακτική αυτή της «καθιέρωσης μπόνους» για ορισμένες υπηρεσίες και επιλεκτικά για ορισμένους υπαλλήλους ενισχύεται η λειτουργία του Δημοσίου ?
Πόσο εύκολα (και δίκαια) διασυνδέεται η «αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων» με την «επιλεκτική καταβολή μπόνους» ειδικά στις περιπτώσεις των δασικών υπηρεσιών, που όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση λειτουργίας τους, στις οποίες οι δασικοί υπάλληλοι όλων των κατηγοριών δέχονται τεράστια πίεση σε βάρος της υγείας και της οικογενειακής τους κατάστασης, δουλεύοντας πέρα από κάθε όριο αντοχής τους για τη διεκπεραίωση συνολικά των αρμοδιοτήτων τους ?
Η θέση του Σωματείου μας είναι ότι οι διακρίσεις μεταξύ υπηρεσιών και υπαλλήλων ποτέ δεν οδήγησαν σε αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, αλλά αντίθετα, δημιουργούνn αναστάτωση, δυσαρέσκεια και προβλήματα μεταξύ των υπαλλήλων, δικαιούχων και μη, που είναι βέβαιο ότι επηρεάζουν αρνητικά τη γενικότερη λειτουργία των αποδεκατισμένων Δασικών Υπηρεσιών.
Όταν σε μια σειρά Υπηρεσίες ή/και ομάδες εργαζομένων του Δημοσίου καταβάλλεται μια πρόσθετη αμοιβή για ένα έργο, είναι βέβαιο ότι την ίδια στιγμή, ορισμένοι άλλοι υπάλληλοι, στις ίδιες υπηρεσίες, δυσαρεστούνται και δυσανασχετούν γνωρίζοντας ότι και οι ίδιοι απασχολήθηκαν για να διεκπεραιώσουν το έργο των ίδιων Υπηρεσιών, ασκώντας τις υπόλοιπες αρμοδιότητες τους (και αυτές είναι αρκετές) οι οποίες έτυχε και δεν συμπεριλαμβάνονται στα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
«Ελλάδα 2.0.Το σωματείο μας με αφορμή αυτή τη διαδικασία, που καθιερώνει με τρόπο κατά την άποψή μας
αμφιλεγόμενο, διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων με τα ίδια προσόντα και στον ιδιο εργασιακό χώρο, επαναφέρει το ζήτημα της οριζόντιας μείωσης των μισθών των Δ.Υ., που ξεκίνησε τα μνημονιακά χρόνια και συνεχίζεται σήμερα πλήττοντας την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων (σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ κ.ά.) καθώς και τη δυνατότητά όλων των εργαζομένων να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της καθημερινότητάς εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους ζωής .
Εμείς ζητάμε αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο και σε κάθε περίπτωση, οριζόντια ρυθμιζόμενες καταβολές επιδομάτων στο προσωπικό και θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο δίκαιη και αξιοπρεπής λύση, για να μπορούμε να ζούμε από το μισθό μας, χωρίς να προσδοκούμε την οποιαδήποτε «επιλεκτική καταβολή» μπόνους για την εργασία που είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε.
Τονίζουμε δε ότι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι ο Δασικός Τομέας αποτελεί τη μόνη λύση για την αποτελεσματικότητα των Δασικών Υπηρεσιών και τη διασφάλιση της δυνατότητας να ανταποκριθούν στις αυξημένες προκλήσεις της εποχής, είτε αυτές σχετίζονται με τη δασοπροστασία, είτε με τη διαχείριση των δασών και τα ειδικά προγράμματα όπως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Η προαναφερόμενη απαίτηση για σύγχρονα οργανωμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, συνδέεται άμεσα με την εργασία που παρέχουν όλοι οι δασικοί υπάλληλοι σε ακραίες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, κάτω από αφόρητο καθημερινό άγχος για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της υπηρεσίας στο σύνολο των ασκούμενων αρμοδιοτήτων .
Στη βάση αυτή κανένα σχέδιο, πρόγραμμα ή στόχος που τίθεται αποσπασματικά από την πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο για την ¨μισθολογική¨ διάκριση των συναδέλφων, αλλά, ούτε και να οδηγεί τους συναδέλφους μας να ξεπερνούν τα όρια υγιεινής και ασφάλειας στην καθημερινή τους εργασία και να καταλήγει (όπως είδαμε πρόσφατα) σε αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων, σε βάρος της ατομικής τους
υγείας. Για όλους αυτούς τους λόγους η Π.Ε.Δ.Δ.Υ θα ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων αυτής της ειδικής παροχής και προειδοποιεί για την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού τρόπου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών της.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νικόλαος Μπόκαρης Γιώργος Παπαρουσόπουλος
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας
© ΠΕΔΔΥ-2024 | Κατασκευή ιστοσελίδων Domi Medical
© ΠΕΔΔΥ-2024 | Κατασκευή ιστοσελίδων Domi Medical