Τι και αν όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς μια εποχή που όλο και περισσότερες πυρκαγιές θα καίνε τα δάση μας
Αντιπυρική περίοδος: Συναγερμός για τις βραδυφλεγείς βόμβες στα δάση
Οι άκρως υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες φαίνεται να μην είναι ακόμα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, παρά τη νευραλγική τους σημασία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2022, μετά από δεκαετίες χωρίς προσλήψεις, μοιάζουν σαν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως είναι ελάχιστες – και στις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες δεν φαίνεται ότι θα κάνουν μεγάλη διαφορά.
«Αν δεν πάρουν μόνιμο προσωπικό στις δασικές υπηρεσίες, δεν θα έχουμε σε ποιον να δώσουμε τα κλειδιά φεύγοντας. Εγώ είμαι στα πρόθυρα να φύγω, έχω κουραστεί από αυτή τη δουλειά» μου λέει ένας δασάρχης που, αν και είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης, δεν αποχωρεί γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει κανένας να τον διαδεχθεί. Παρόμοιους προβληματισμούς ακούω από πολλές δασικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης, μου λένε, εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα και δη στην Πελοπόννησο· εκεί μάλιστα υπάρχει το επιπλέον πρόβλημα ότι τα δάση δεν είναι παραγωγικά και επί δεκαετίες έχουν αφεθεί να συσσωρεύουν καύσιμη ύλη, κάτι που τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ενδεικτική είναι και η εικόνα της Κρήτης, όπου υπάρχουν μόλις επτά δασολόγοι για τέσσερις διαφορετικούς νομούς – δηλαδή τουλάχιστον σε έναν νομό υπάρχει μόλις ένας δασολόγος.
Οι τελευταίες μαζικές προσλήψεις για τις δασικές υπηρεσίες έγιναν το 2001. Μέσα στα επόμενα χρόνια, τα μνημόνια και οι συνταξιοδοτήσεις οδήγησαν σταδιακά στη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων. Ήδη από το 2014 οι δασικές υπηρεσίες δούλευαν με πολύ λιγότερο προσωπικό από όσο απαιτούνταν, όπως φαίνεται από πόρισμα ομάδας εργασίας
Πόρισμα ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση των δομών και την αναδιάρθρωση των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας που τις αξιολόγησε. Εκείνη την εποχή, ο ελάχιστος αριθμός δασικών υπαλλήλων που προτεινόταν από το πόρισμα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ήταν 3.756 άτομα, από τους οποίους 926 θα ήταν Δασολόγοι και 660 Δασοπόνοι. Σήμερα υπηρετούν 520 Δασολόγοι και 380 Δασοπόνοι, σχεδόν οι μισοί από όσους προτείνει αυτό το «ξεπερασμένο», για κάποιους, πόρισμα. Κι αν το σκεφτούμε πράγματι είναι κάτι παραπάνω από ξεπερασμένο, αφού οι απαιτήσεις δέκα χρόνια μετά, με την κλιματική κρίση, είναι πολύ μεγαλύτερες. Όσον αφορά τους δασοφύλακες, όπως σημειώνει ο Νίκος Μπόκαρης, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, «αν το 2011 δεν είχαμε ενσωματώσει το προσωπικό της αγροφυλακής, σήμερα δεν θα υπήρχε καν δασοφυλακή».
Όλο το άρθρο μπορείτε να το δείτε στη διεύθυνση:
https://insidestory.gr/article/horis-geri-dasiki-ypiresia-den-tha-epibiosoyn-ta-dasi?token=FxJdZ3utno
Εγγραφείτε για να μαθένετε νέα μας