Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε κατόπιν αναφοράς πολίτη σχετικά με την παράνομη διάνοιξη οδών στη νήσο Αμοργό, σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Η Αρχή απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας τον περιβαλλοντικό έλεγχο και ενημέρωση σχετικά με τις τυχόν αδειοδοτήσεις που είχαν ληφθεί για τα προαναφερόμενα έργα. Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι η διάνοιξη και διαπλάτυνση των οδών επιτρέπεται μόνο εφόσον έχει προηγηθεί συνολικός σχεδιασμός του οδικού δικτύου και σε κάθε περίπτωση, η περιβαλλοντική αδειοδότηση κοινοχρήστων οδών, προϋποθέτει την πρόβλεψή τους στο χωροταξικό σχεδιασμό, κάτι το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε διενεργηθεί. Τη θέση αυτή εξέφρασε και η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ με έγγραφό της.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, ο Συνήγορος του Πολίτη πραγματοποίησε στις 21.06.23 σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς στο Δημαρχείο Σύρου. Κατόπιν της διαμεσολάβησης της Αρχής η Δ/νση ΠΕΧΩ Κυκλάδων Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προέβη σε περιβαλλοντικό έλεγχο και διαπίστωσε παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στο πλάνο διορθωτικών ενεργειών έθεσε ως απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες- κατόπιν σύνταξης μελέτης αποκατάστασης των παράνομα διανοιχθέντων οδών από το Δήμο Αμοργού – και τη λήψη μέτρων για τη διακοπή της οδικής πρόσβασης στους εν λόγω δρόμους.

Έγγραφο Συνηγόρου | Παράνομη διάνοιξη οδών στην Αμοργό

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Δάφνη Φιλιππάκη
Ειδική επιστήμονας: Αντωνίνα Παπαθανάσογλου