Με αφορμή την επικοινωνία μαζί μας αρμοδίων της  Οικονομικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΝ, αναφορικά με προβλήματα που εντοπίζονται στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται στις μηνιαίες καταστάσεις-δικαιολογητικά που αφορούν στην καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους,  παρακαλούμε να ληφθούν  υπόψη από τους προϊσταμένους των  των Δασικών Υπηρεσιών, τα εξής:

 

Σήμερα το επίδομα καταβάλλεται στα πλαίσια εφαρμογής της υπ’ αριθ. 2/27837/0022/2012 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών, «Καθορισμός δικαιούχων και προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011» (ΦΕΚ 1398/τ.Β΄/30-4-2012).

 

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση,  δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δασικοί υπάλληλοι του άρθρου 38 παρ. 1 και 12 εδ. β’ του Ν. 1845/1989, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3208/2003 και της παρ. 10 του άρθρου 55 του Ν. 4030/2011 και ισχύει, που υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες

 

Το ύψος του επιδόματος (μέχρι να δημοσιευτεί η νέα Κ.Υ.Α που το αναπροσαρμόζει) ανέρχεται σε εκατόν πέντε ευρώ (105,00 ευρώ) μηνιαίως.

 

Το επίδομα αυτό δεν προκαταβάλλεται. Για την καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους υπαλλήλους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενασχόληση τους με τη δασοπροστασία της χώρας όπως αυτή καθορίζεται από τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 36 του Ν. 1845/1989, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει, εξαιρουμένων όσων απασχολούνται με διοικητικής φύσεως καθήκοντα.

 

 Το επίδομα καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην υπηρεσία και στα καθήκοντα που δικαιολογούν την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται και για όσο χρονικό διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές άδειες διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ’ έτος, καθώς και σε άδεια που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικό παραστατικό στοιχείο (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).

 

Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου Προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.

 

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη και διάθεση ή αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης ), από την Υπηρεσία και τα καθήκοντα για τα οποία δικαιολογείται η χορήγηση του επιδόματος, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του, με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου.

 

Επισημαίνεται η προσοχή σας στην προαναφερόμενη προϋπόθεση δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις που οι δικαιούχοι δασικοί δεν απασχολήθηκαν όλο το μήνα στα καθήκοντα που προβλέπεται η καταβολή του επιδόματος, θα έπρεπε οι μηνιαίες βεβαιώσεις των προϊσταμένων να αναφέρουν το ακριβές χρονικό διάστημα για το οποίο καταβάλλεται το επίδομα σε κάθε ένα δικαιούχο και σε περίπτωση απομάκρυνσης για οποιοδήποτε λόγο από τα καθήκοντα ή τη θέση που προβλέπεται η καταβολή του να γίνεται η αντίστοιχη περικοπή. (* κάτι που θα πρέπει να το βλέπουν με προσοχή οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που εκδίδουν τις βεβαιώσεις για να αποφεύγονται προβλήματα κατά τον έλεγχο που διενεργεί η οικονομική διεύθυνση και οι καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος).