Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 5266/Β΄) η Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/92126/2333/2024 που αναφέρεται στο νέο Κανονισμό λειτουργίας Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων (Σαμαριάς) Κρήτης.

 

 

 Ασφαλώς η σύνταξη ενός σύγχρονου κανονισμού λειτουργίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση των κανόνων προστασίας και διατήρησης ενός ιδιαίτερα σημαντικού περιβαλλοντικού αλλά και κοινωνικού και οικονομικού πόρου όπως είναι το συγκεκριμένο φαράγγι που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

 

Μην ξεχνάμε ότι η οργάνωση και λειτουργία του Φαραγγιού και η σημερινή θεσμική – περιβαλλοντική θωράκιση με γνώμονα τον ιδιαίτερο χαρακτηρισμό του, ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού, αποτελεί αποκλειστικά  έργο της Δασικής Υπηρεσίας.

 

Στη βάση αυτή νομίζω πώς οι συντάκτες της απόφασης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί  (σε ορισμένα σημεία) στις διατυπώσεις της απόφασης  που αναφέρονται στη δασική Υπηρεσία.  Αυτό το γράφουμε δεδομένου ότι ενώ γενικά γινεται συστηματική αναφορά στην αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Χανίων , παρά ταύτα στο άρθρο 2 παρ.6  μαζί με τις λοιπές απαγορεύσεις (που σωστά τέθηκαν)  αναγράφεται  επί λέξει «Επίσης επιτρέπεται η διανυκτέρευση και διαμονή δασικών υπαλλήλων που τελούν υπηρεσία εντός του Δρυμού» . Νομίζω πώς αυτή η «λεκτική αναφορά» είναι ατυχής όταν αναφέρεται σε υπαλλήλους μιας  υπηρεσίας (της Διεύθυνσης Δασών Χανίων) που διανυκτερεύουν στο Φαράγγι μόνο για υπηρεσιακούς λόγους και  είναι ο οι υπάλληλοι που οι ίδιοι με θυσίες και  εργασία όλες τις εποχές του χρόνου κάτω από αντίξοες και επαχθείς συνθήκες δημιούργησαν και λειτούργησαν επί δεκαετίες  όλες τις υπάρχουσες σήμερα υποδομές.

 

Αν πραγματικά ήταν απαραίτητη η αναφορά κάποιων εξαιρέσεων που θα αφορούσαν υπηρεσίες ή Φορείς  από τις απαγορεύσεις της Υπουργικής Απόφασης αυτή τότε θα έπρεπε να περιοριστεί σε  μια γενική αναφορά εξαίρεσης της Δασικής Υπηρεσίας ή των υπαλλήλων λοιπών Δημόσιων Αρχών από τις τιθέμενες εξαιρέσεις .

 

Με πραγματικό σεβασμό σε όσους δασικούς εργάστηκαν για να υπάρχει και να λειτουργεί το “φαράγγι της Σαμαριάς” σαν πόλος επισκεψιμότητας για χιλιάδες πολίτες από όλο τον κόσμο

 

Νίκος Μ.