ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Συνάδελφοι,
Κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής για την οποία κάνουμε τον απολογισμό της δράσης του Δ.Σ είναι ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν βγήκε από την κρίση, την εποπτεία των θεσμών και τα μνημόνια, αλλά συνεχίζει να υπομένει με το χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα λανθασμένων επιλογών που επέβαλαν και νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Συνεχίζεται η οικονομική και κοινωνική κρίση και όπως φαίνεται, ούτε τα τρία χρόνια «αριστερής διακυβέρνησης» δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις δυσβάσταχτες και απεχθείς επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και την εργασιακή τους ασφάλεια, ούτε και μπόρεσαν να αποφύγουν την καταρράκωση των βασικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η «αριστερή εκδοχή» της δήθεν εξόδου από τρίτο μνημόνιο. Όμως συνάδελφοι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει στρωθεί το χαλί όχι μονο για το 4ο μνημόνιο αλλά, για «μνημόνιο διάρκειας» που περιέχει «αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα» έως το 2060 και διαρκή επιτροπεία από τους θεσμούς.
Οι ελπίδες μας (οι ελπίδες κάθε εργαζόμενου) δεν εστιάζονται όπως αποδείχτηκε στην αλλαγή της όποιας Κυβέρνησης, αλλά στην αλλαγή τελικά αυτής της βάρβαρης και αδιέξοδης πολιτικής και συνεπώς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι πρέπει να αγωνιστούν για να αλλάξει αυτή η πολιτική.
Σε ότι αφορά στον κλάδο μας, ο αγώνας πρέπει να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση – αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας και του ρόλου της και τη διασφάλιση της εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας για όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Συνάδελφοι, για την Ένωσή μας όλα τα παραπάνω έχουν ξεχωριστή σημασία.
Δεν είναι λόγια ευκαιριακού περιεχομένου αλλά συνδέονται με τις πάγιες θεσμικές και συλλογικές μας τοποθετήσεις, είτε στη Βουλή (στο επίπεδο συζήτησης νομοσχεδίων), είτε στο κίνημα όπου και στηρίξαμε και στηρίζουμε κάθε αγώνα των εργαζόμενων και του λαού για την ανατροπή του φαύλου κύκλου της λιτότητας και των εκφραστών της.

 

ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Το ερώτημα που θέτουμε σε κάθε συνάδελφο είναι σε ποιο πλαίσιο πολιτικής, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με τι μέσα εργαστήκαμε συνδικαλιστικά για να ανταποκριθούμε στο συνδικαλιστικό μας καθήκον, κυρίως σε ότι αφορά τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
Ποια είναι η πραγματική συνδικαλιστική δυνατότητα ενός πρωτοβάθμιου Κλαδικού Σωματείου να αλλάξει αυτά τα δεδομένα που ισχύουν για τη χώρα και τους εργαζόμενους συνολικά, όταν όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι το κράτος καταρρέει και κανείς, πολιτικός ή συνδικαλιστικός φορέας, δεν μπόρεσε παρά τις εξαγγελίες ή τις ελπίδες πολλών συναδέλφων, να αλλάξει «με ένα νόμο και ένα άρθρο» αυτά που άλλοι αποφάσισαν για εμάς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΔΥ λειτούργησε κάτω από αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα, που έχουν μόνο πολιτικό χαρακτήρα ο οποίος δεν είναι εύκολα αναστρέψιμος και ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το συνδικαλισμό δυσκολεύοντας τη Σωματειακή λειτουργία.
Συνεπώς, αναλύοντας τον απολογισμό δράσης θα μείνουμε στην θεσμική παρουσία της ΠΕΔΔΥ , είτε στη Βουλή, είτε σε συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε και τοποθετηθήκαμε σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις και το πρόγραμμα δράσης της Ένωσης, όπως ψηφίστηκε στην προηγούμενη Γενική συνέλευση.
Το αποτέλεσμα αυτής της θεσμικής παρουσίας και δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, καλό ή κακό – θα το κρίνει το Σώμα – , μπορεί να αξιολογηθεί μόνο αν συνδεθεί και συγκριθεί με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει με βάση το πρόγραμμα δράσης, δηλαδή με το θεσμικό μας ρόλο και κατά πόσο σε αυτό το ρόλο ανταποκριθήκαμε, επωφελεία των μελών μας, του τομέα και του κλάδου.
Συνάδελφοι, το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να μείνουμε συνδικαλιστικά όρθιοι κάτω από το βάρος σκληρών πολιτικών αποφάσεων και μέτρων λιτότητας που λήφθηκαν με την επίκληση των γνωστών πολιτικών που αυτή τη φορά εμφανίστηκαν με «αριστερό πρόσημο».
Προσπαθήσαμε να ανταπεξέλθουμε αντιμετωπίζοντας και την θεσμική αμφισβήτηση που διατύπωναν διάφοροι κύκλοι πολιτικής όταν το Σωματείο εξέφραζε αντίθετη άποψη από τις δικές τους επιθυμίες.
Και έχουμε πολλά παραδείγματα που θα τα αναλύσουμε περισσότερο στη συνέχεια. Το οργανόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι διαρκείς τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου για τους δασικούς χάρτες, οι προσφυγές που έκανε το Σωματείο στο ΣΤΕ, το νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης, είναι μόνο μερικά παραδείγματα που η Π.Ε.Δ.Δ.Υ αντιμετωπίστηκε αρνητικά αλλά άντεξε!
Επίσης ειδικά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είχαμε να αντιμετωπίσουμε λογικές και συμπεριφορές των Συντονιστών που κινούνταν έξω από κάθε πλαίσιο κυρίως ηθικής νομιμότητας. Λογικές που ενώ έχουν καταδικαστεί στη συνείδησή μας, είδαμε να αναπαράγονται καθημερινά με αποκορύφωμα τις αυθαίρετες μετακινήσεις και μεταθέσεις συνδικαλιστών αλλά και απλών υπαλλήλων και εξωστρακισμούς συναδέλφων από τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την διοίκηση «άλλων εποχών» που δυστυχώς αναβίωσε και όλοι μας καταγγείλαμε και καταδικάσαμε.

Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο λειτούργησε δημοκρατικά και προσπάθησε με τον πιο επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο να καταθέσει τις θέσεις της ΠΕΔΔΥ πραγματοποιώντας και τις απαραίτητες συνεργασίες με άλλους συνδικαλιστικούς και επιμελητηριακούς φορείς.
Ασφαλώς θεωρούμε ότι δεν πετύχαμε όσα είχαμε σχεδιάσει στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, αλλά το ότι σήμερα η Π.Ε.Δ.Δ.Υ αποτελεί το μόνο θεσμικό όργανο για την στήριξη της Υπηρεσίας και την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στα μέλη μας και στην εργασιακή τους υπόσταση, έχοντας καταγράψει συνεχή και αδιάλειπτη δράση, αποτελεί απόδειξη της τεκμηριωμένης παρουσίας μας, της δημοκρατικότητας στις επιλογές μας και της ουσιαστικής συμβολής όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στην υλοποίηση των κοινών στόχων που θέσαμε.
Αναφορικά με τις θέσεις που εκφράσαμε :
1. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ είχε παρουσία στη Βουλή στην Μόνιμη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος. Οι τοποθετήσεις μας στις επιτροπές της Βουλής είχαν επιχειρήματα και προτάσεις και δεν μείναμε στη στείρα άρνηση. 

Ειδικότερα :
– Εκφράσαμε τη σύμφωνη γνώμη μας στο Νομοσχέδιο για τους δασικούς Συνεταιρισμούς (το μόνο που είχε γραφτεί από υπηρεσιακούς παράγοντες).
– Εκφράσαμε επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες.
– Εκφράσαμε τη κάθετη διαφωνία μας κατά την ψήφιση του Νόμου 4519/2018 (Α´ 25) για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών .
2. Συμμετείχε στη συζήτηση για την εθνική στρατηγική τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη καταθέτοντας προτάσεις και κάνοντας αυστηρότατη κριτική για τη διαδικασία.
3. Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και δικαιώθηκε με την απόφαση 1977/2017 με την οποία παραπέμφθηκε το θέμα στην ολομέλεια, λόγω προφανούς αντισυνταγματικότητας.
4. Επίσης προσέφυγε στο ΣΤΕ για το θέμα της εξαγοράς εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων και εχει οριστεί δικάσιμος τον ερχόμενο Νοέμβρη.
5. Συμμετείχε δια εκπροσώπου της στη λειτουργία των επιτροπών για τους οργανισμούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών, συμβάλλοντας στην τελική διαμόρφωση των σχεδίων Π.Δ στη βάση του πορίσματος του 2014 (Πόρισμα Αγγελάκα)
6. Εκπροσωπήθηκε και είχε θεσμική παρέμβαση στον εθνικό διάλογο για τη θήρα.

 

 

ΚΛΑΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

1. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ τοποθετήθηκε για το θέμα του προβαδίσματος των κλάδων για την κάλυψη θέσεων ευθύνης, σε συνεργασία με την Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ αποστέλλοντας επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
2. Έκανε παρέμβαση για τις αναγκαίες προσλήψεις 500 δασολόγων επιστημόνων με αφορμή τους δασικούς χάρτες. Το αίτημα ενώ έγινε αποδεκτό πρωτογενώς από τους θεσμούς, δεν προχώρησε με ευθύνη του ΥΠΕΝ.
3. Έκανε παρεμβάσεις (επιστολές- δελτία τύπου) στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για το θέμα των αυθαίρετων μετακινήσεων και μεταθέσεων συναδέλφων καθώς και για την καρατόμηση προϊσταμένων.
4. Κατέθεσε υπόμνημα για την τεκμηρίωση της πάγιας θέσης της, ότι οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις προσωπικού πρέπει να περνούν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
5. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ δεχόμενη ερεθίσματα από συναδέλφους που ασχολούνται με τους δασικούς χάρτες, απαίτησε θεσμικά οι επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων να λειτουργούν εκτός ωραρίου και οι συνάδελφοι που συμμετέχουν σε αυτές να αμείβονται.
6. Κράτησε υπεύθυνη στάση στο θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων αποφεύγοντας καιροσκοπισμούς, προτάσσοντας πάνω από όλα το συμφέρον των μελών της.
7. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ έκανε παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα του αποκλεισμού των αναθέσεων διδασκαλίας μαθημάτων σε δασολόγους . Υπενθυμίζουμε ότι συνάδελφοι οι οποίοι δίδασκαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση βρέθηκαν ξαφνικά εκτός αναθέσεων ενώ συμπεριλήφθηκαν άλλοι γεωτεχνικοί κλάδοι . Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ ενημερώθηκε άμεσα από τους συναδέλφους και πέρα από τις επιστολές που έγιναν, έδωσε τα στοιχεία για να γίνουν σχετικές αναφορές και ερωτήσεις στη Βουλή.
8. Μια από τις σοβαρές παρεμβάσεις της ήταν επίσης για το θέμα του οργανογράμματος της Γενικής Δ/νσης Δασών του ΥΠΕΝ. Της υπηρεσίας μας που κάποιοι την ήθελαν ενσωματωμένη μέσα στη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος. Αυτό το σχεδιασμό παλιότερα με παρεμβάσεις μας τον σταματήσαμε και διατηρήθηκε το σημερινό σχήμα. Η παρέμβαση μας αφορούσε στη διατήρηση του οργανογράμματος χωρίς τις ανούσιες ή σκόπιμες διατυπώσεις του σημερινού Π.Δ. Αυτό το διατυπώσαμε και προφορικά στον Αναπληρωτή Υπουργό αποτελώντας την αιτία ρήξης των σχέσεων του με την ΠΕΔΔΥ και το Προεδρείο.
9. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ έστειλε συνεχείς επιστολές στον Αναπληρωτή Υπουργό για συναντήσεις θεσμικού χαρακτήρα, προτάσσοντας πάντα τα σοβαρά θέματα του Τομέα. Απάντηση δεν πήραμε και αυτό το εντάσσουμε στη λογική του αποκλεισμού «όποιων δεν μας αρέσουν οι απόψεις τους» που δυστυχώς φαίνεται να κυριαρχεί.
10. Αντίστοιχες επιστολές στείλαμε και στον Υπουργό Εσωτερικών και ζητούσαμε συναντήσεις για το θέμα των οργανογραμμάτων και το θέμα των Συντονιστών που με αυθαίρετες αποφάσεις τους μετακινούσαν συναδέλφους . Επίσης η απάντηση του Υπ. Εσωτερικών αναμένεται …

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

 

1. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ συνέταξε ουσιαστικά την τροπολογία για τις διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο. Η τροπολογία αυτή συντάχθηκε μετά από τρείς συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Με το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνήθηκε να κατατεθεί θεσμικά οποιαδήποτε σχετική διατύπωση από το Υπ. Περιβάλλοντος και στη συνέχεια εφόσον η διατύπωση δεν ήταν επαρκής να την διαμορφώσουμε εμείς. Όπως και ακριβώς έγινε.
2. Αντίστοιχη παρέμβαση πραγματοποιήσαμε και για το θέμα των πληρωμών του έτους 2015 . Σε συνάντηση που είχαμε με όλα τα δασικά σωματεία στην ΕΑΠ, συμφωνήθηκε η διαδικασία και προχώρησαν οι πληρωμές των συναδέλφων σε όλη τη Χώρα αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διεκπεραίωσης.
3. Διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας και στη λύση που δόθηκε νομοτεχνικά για τα έτη 2016 και 2017. Η Π.Ε.Δ.ΔΥ θεωρεί απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο Πράσινο Ταμείο το οποίο δεν μπορεί να εκπληρώσει τις πληρωμές που αναλαμβάνει. Ασφαλώς θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη και πιο άμεση λύση που όμως με ευθύνη της διοίκησης του Πράσινου Ταμείου και του ΥΠΕΝ δε δόθηκε.
4. Κάναμε παρεμβάσεις στο Πράσινο Ταμείο για το θέμα των πληρωμών και των καθυστερήσεων που υπάρχουν (Έργα και προμήθειες που εκθέτουν τη δασική υπηρεσία σε τρίτους).
5. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ έκανε διορθωτικές και άμεσες παρεμβάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις σε ερωτήματα που δυστυχώς πολύ άστοχα έστελναν δικές μας υπηρεσίες, αγνοώντας τη Γνική Δ/νση και φέρνοντας όλες τις υπηρεσίες προ τετελεσμένων.
6. Ενημερώσαμε και συντονίσαμε την προσφυγή όλων των συναδέλφων για την αναδρομική καταβολή στους δασολόγους του επιδόματος 7 τοις χιλίοις που καταβαλλόταν στους μηχανικούς. Σας λέμε ενημερωτικά ότι έγιναν δέκα διαφορετικές δίκες που αφορούσαν η κάθε μια διαφορετικούς συναδέλφους από διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα. Ήδη οι δίκες έγιναν και περιμένουμε την κατάληξή τους.
7. Συνεργαζόμαστε με την ΠΟΓΕΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ για το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος «δικαιώματα Γεωτεχνικών» 6 τοις χιλίοις επί των έργων που εκτελούν οι Γεωτεχνικοί. Για το θέμα αυτό κάναμε συναντήσεις στη Βουλή και αναμένεται συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ.Σπίρτζη για το θέμα αυτό.
8. Διαμορφώσαμε και καταθέσαμε υπόμνημα για τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας . Όπως γνωρίζετε έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που επαναξιολογεί από μηδενική βάση όλα τα σχετικά επιδόματα. Επισημαίνουμε στο Σώμα ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η συνέχιση και για το λόγο αυτό ζητήσαμε και από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να λάβουν υπόψη όσα διεξοδικά αναλύαμε, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση και για να μην λέει διαφορετικά ο ένας από τον άλλο Συντονιστή. Το θέμα αυτό δεν εχει λήξει συνάδελφοι και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.
9. Τέλος η Π.Ε.Δ.Δ.Υ από κοινού με τα υπόλοιπα δασικά σωματεία έχουν προκηρύξει απεργία αποχή από το πρόγραμμα λαθροϋλοτομιών μέχρι να εξοφληθούν οι συνάδελφοι σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις . Η απεργία αποχή για το θέμα αυτό συνεχίζεται συνάδελφοι και αυτό το λέμε γιατί ορισμένοι προσπαθούν να υπεκφύγουν.
10. Αποκαταστήσαμε την αρμονική συνεργασία με την ΟΣΕΑΔΕ, προς όφελος των εργαζομένων στις δασικές Υπηρεσίες, σε πείσμα ορισμένων που υποδαύλιζαν εσκεμμένα τις σχέσεις μας.

Πέραν των ανωτέρω σημείων τα οποία αναλύθηκαν, θέλω να αναφερθώ και στο θέμα των Δασικών Χαρτών όπου η Κυβέρνηση με μια συνεχή διολίσθηση σε βάρος του φυσικού αντικειμένου, μείωσε το αντικείμενο του δασικού χάρτη εξαιρώντας οικιστικές πυκνώσεις και εκχερσωμένα μέχρι το έτος 2007. Κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η ημερομηνία αυτή δεν θα φτάσει μέχρι τις μέρες μας…
Βλέπουμε όλοι να συζητούν πολιτικά για τους δασικούς χάρτες, αλλά κανείς δεν εμβαθύνει και δεν βλέπει πώς και από ποιους υλοποιήθηκε το έργο. Από την άλλη πλευρά η αρμόδια για τη δασική πολιτική ηγεσία, «εν τoις πράγμασι» δεν αναγνώρισε και δεν στήριξε το δίκαιο αίτημα για προσλήψεις δασολόγων και την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής της Δασικής Υπηρεσίας. Η κυβέρνηση συνολικότερα δεν εκτίμησε ούτε το πάγιο αίτημα για κάθετη διάρθρωση του Τομέα, αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στις αμφίθυμες δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών της. Τέλος δεν έγινε καμία θεσμική παρέμβαση για να λυθούν τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθυστερήσεις ετών στην καταβολή δεδουλευμένων και φτάσαμε στο σημείο οι Συνάδελφοι να πληρώνονται δεδουλευμένες αποδοχές τους μετά από τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις της Π.Ε.Δ.Δ.Υ.
Συνάδελφοι,
Προσπαθήσαμε στην Π.Ε.Δ.Δ.Υ να εκφράσουμε την αγωνία των συναδέλφων, σε συνεργασία με τους Γεωτεχνικούς και σε κάθε κοινωνικό ή θεσμικό κλαδικό ή εργασιακό ζήτημα που ανέκυπτε παρεμβαίναμε όχι τυπικά αλλά με αίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στον κλάδο, με πλήρη τεκμηρίωση σε επίπεδο θέσεων και με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των συναδέλφων, όπου και αν υπηρετούσαν.
Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν εύκολο στόχο όχι μόνο για ευκαιριακές επενδύσεις τύπου fast track, αλλά για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη παρανομία ή καταπάτηση. Και αυτό αποδείχτηκε σε όσους νόμους ή όσες αποσπασματικές διατάξεις με «δασικό ενδιαφέρον» είδαμε να κατατίθενται και πρόσφατα στη Βουλή.
Στον αντίποδα αυτών των δεδομένων οι Δασικές Υπηρεσίες, που ήταν οι θεματοφύλακες της δασοπροστασίας, της ανάπτυξης της ορεινής υπαίθρου, και της αειφορίας των δασικών πόρων, δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση για υποχωρήσεις σε βάρος της προστασίας των δασών και της δημόσιας περιουσίας στο όνομα πάντα της ¨ανάπτυξης¨. Για εμάς δεν είναι τυχαία η προσπάθεια υποβάθμισης των Δασικών Υπηρεσιών, σε επίπεδο διοικητικών δομών, αρμοδιοτήτων, προσωπικού και πόρων.
Συνεπώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά να παραμένουμε σε εγρήγορση διότι όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά για την Ένωση, τον Τομέα και τον κλάδο.
Συνάδελφοι, οι Δασικές Υπηρεσίες παρά το ότι αποτελούν ένα ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα της διοίκησης, που θα έπρεπε να είναι η αιτία για τη στήριξη και την ανάδειξη του έργου τους, στοχοποιήθηκαν, υποχρηματοδοτούνται, αντιμετωπίζουν μια απίστευτη γραφειοκρατία που δεν μας επιτρέπει ούτε τα βασικά εφόδια να έχουμε (βλέπετε καύσιμα και λοιπά), έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό, από το Υπουργείο και τέλος ακόμα και για να γίνει συζήτηση για την ανάγκη να αναδιοργανωθούν με πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε διάφορα Υπουργεία-φορείς.
Επομένως συνάδελφοι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων ΣΗΜΕΡΑ αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο θεσμικός – παρεμβατικός – κλαδικός ρόλος του Σωματείου μας (το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη), παρά τα καθημερινά εργασιακά ζητήματα σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων που πολλές φορές δεν φτάνουν καν στην Ένωση. Αν και για όσα θέματα ενημερωθήκαμε (και μπορούμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα) υπήρξαν παρεμβάσεις από την ΠΕΔΔΥ και μάλιστα καίριες.

Συνάδελφοι,
Η Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει τη θεσμική της δράση, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές της παρεμβάσεις επικεντρώνοντας την προσπάθειά της στα εξής:
1. Στο να παραμείνει ενιαίος και αδιαίρετος από άποψη υπηρεσιακών δομών και αρμοδιοτήτων ο τομέας μας
2. Να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του, με κάθετη υπαγωγή, σε ένα Υπουργείο (Διασύνδεση Κεντρικών και Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών)
3. Να επανεξεταστεί το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τη δασοπροστασία
4. Να απλοποιηθεί το σύστημα χρηματοδότησης των δασικών Υπηρεσιών ώστε να χρηματοδοτείται αυτόνομα ο τομέας από πόρους που θα προέρχονται από τις δασικές δραστηριότητες
5. Να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες με επιστημονικό προσωπικό ακόμα και σήμερα που περνάμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και να αξιοποιηθεί το πόρισμα με το οποίο αξιολογήθηκαν οι Δασικές Υπηρεσίες (πόρισμα Αγγελάκα)
6. Να οργανωθεί επιτέλους η ένστολη δασοφυλακή και η απόκτηση υπηρεσιακών ταυτοτήτων.
7. Να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούνται από δημόσιες αρχές στα δάση (Εθνικοί δρυμοί) και τη θήρα (έλεγχος θήρας).
8. Να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης συναδέλφων σε θέματα διαχείρισης δασών, διευθέτησης χειμάρρων και χρήσης λογισμικών για τον έλεγχο των δασικών χαρτών.
9. Να προχωρήσει έγκαιρα το δασολόγιο (εξασφάλιση πόρων και διαδικασιών).

Συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα όσοι συμμετείχαμε με θέσεις ευθύνης στο Προεδρείο δεχόμαστε κάθε καλόπιστη κριτική για τις πράξεις μας και ιδίως για όποιες παραλείψεις εντοπίσει το Σώμα ή ο κάθε ένας από εσάς.
Όμως η γενική του παρουσία και δράση είναι θετική και για τους λόγους αυτούς σας καλώ να υπερψηφίσετε τον απολογισμό της δράσης του Συμβουλίου .

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ