Κυρίως Άρθρο

ΔΗΛΩΣΗ κ.ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ε.Ε

Αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και περιβαλλοντική
πολιτική της Ε.Ε

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υπέρ της αυστηρής και αμιγούς προστασίας του
Φυσικού περιβάλλοντος, του οποίου τα δάση αποτελούν ένα από τα κυριότερα συστατικά στοιχεία. Κάθε απόπειρα περιορισμού της προστασίας αυτής μας προβληματίζει έντονα. Πριν λίγες εβδομάδες η Επιτροπή έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου σχετικά με τις τραγικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη σε περιοχές όπως αυτή της Μεσογείου . Η συρρίκνωση των δασών λόγω του πολλαπλασιασμού των δασικών πυρκαγιών θα είναι μία από τις συνέπειες που θα απειλήσουν σοβαρά την Ελλάδα. Τα δάση συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσω της κατακράτησης του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, συγκρατούν το νερό και βοηθούν στην διατήρηση των υδροφόρων οριζόντων, που είναι τόσο απαραίτητοι για περιοχές όπως η Ελλάδα . Τέλος η πιθανή αποψίλωσή τους θα επιτείνει τις αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών που αναμένεται να γίνουν πιο έντονες στα επόμενα χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης αλλαγής του κλίματος.
Τα δάση αποτελούν οικολογικά πολύτιμα οικοσυστήματα στα οποία φιλοξενούνται ζωικά και φυτικά είδη μείζονος σπουδαιότητας για την διατήρηση της σπάνιας μεσογειακής βιοποικιλότητας, η προστασία της οποίας αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολλά από τα δάση και δασικές εκτάσεις της Ελλάδας αποτελούν αντικείμενο προστασίας της κοινοτικής νομοθεσίας για τους φυσικούς οικοτόπους και την άγρια πανίδα και χλωρίδα.
Το άρθρο 24 εισήγαγε την προστασία των δασών ως υπέρτατη συνταγματική επιταγή για πρώτη φορά το 1975. Η αναθεώρηση του το 2001 κατοχύρωσε την πολύτιμη αρχή της αειφορίας. Η συνταγματική διάταξη με την ορθή και πλήρη εφαρμογή της, προστατεύει επαρκώς τον δασικό μας πλούτο, ενώ η εφαρμογή της αρχής της αειφορίας καθιστά δυνατή την οικονομική ανάπτυξη που γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Για τους λόγους αυτούς , η αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν είναι αναγκαία.
Σταύρος Δήμας
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Βρυξέλλες


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr