Κυρίως ¶ρθρο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

παρατιθεται απαντηση του υφυπουργου κ.κιλτιδη σε επικαιρη ερωτηση στη βουλη για το θεμα των δασικων χαρτων .

ΒΟΥΛΗ 22/11/2007

Θα συζητήσουμε τώρα την με αριθμό 228/19-11-2007 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου κατάρτισης των δασικών χαρτών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η απόσυρση από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του προγράμματος κατάρτισης των δασικών χαρτών που έγινε από την Κυβέρνηση ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την πρόφαση ότι είναι ενταγμένο στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης παρεμφερές έργο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», με θέμα «oριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων», παραπέμπει στις καλένδες τη σύνταξη των δασικών χαρτών που είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία του δασολογίου και αποκαλύπτει την υποκρισία της Κυβέρνησης για την προστασία των δασών.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη είναι τεράστιες επειδή αποδέχθηκε την πρόφαση της Ε.E ότι η σύνταξη των δασικών χαρτών είναι παρεμφερές έργο με την «οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων» του Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ στην 658-40/12-6-2007 ερώτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας διαβεβαίωνε ότι δεν έχουν καμία σχέση.
Έχει επίσης μεγάλες ευθύνες η Κυβέρνηση επειδή η δασική υπηρεσία με έγγραφό της από το 2005 είχε προειδοποιήσει ότι το αντιεπιστημονικό έργο που έκανε η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου σύνταξης των δασικών χαρτών από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Ταυτόχρονα με τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, σοβαρά προβλήματα στην κύρωση των δασικών χαρτών που έχουν ήδη καταρτιστεί δημιουργεί ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003 της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο η σημερινή Κυβέρνηση δεν τον κατήργησε όπως υποσχόταν προεκλογικά.
Επειδή οι δασικοί χάρτες αποτελούν τη βάση για τη σύνταξη του δασολογίου και την ολοκληρωμένη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, ερωτάται η Κυβέρνηση:
Τι ενέργειες θα κάνει για να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την κατάρτιση των δασικών χαρτών;
Τι ενέργειες θα κάνει για να άρει τα εμπόδια του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 για να ανοίξει ο δρόμος κύρωσης των δασικών χαρτών που έχουν ήδη καταρτιστεί;».
Ο Υφυπουργός κ. Κιλτίδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ευχαριστώ το συνάδελφο κ. Χαλβατζή που με αυτή την επίκαιρη ερώτηση δίνεται η ευκαιρία στο Σώμα και εις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και το συναρμόδιο και αναφερόμενο και εμπλεκόμενο στην επίκαιρη ερώτηση Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, να δοθούν εκείνες οι διευκρινίσεις και απαντήσεις, όπου είναι εφικτό και δυνατό, για να είναι ενημερωμένη η ελληνική κοινωνία κατά το καλύτερο δυνατό.
Η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κυριολεξία υπέβαλε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη Δ΄ Προγραμματική Περίοδο, όσον αφορά τη σύνταξη των δασικών χαρτών, ένα έργο πνοής, ένα έργο σημαντικό σαν όλα αυτά, όπως και η προσπάθεια του Κτηματολογίου που είναι απαραίτητα για την πατρίδα μας, έστω και με υστέρηση πολλών δεκαετιών.
Τα αναφερόμενα εις την επίκαιρη ερώτηση και τα έχοντα σχέση με την Κτηματολόγιο Α.Ε. και με τη σύγχυση που προκαλείται –πιστεύω άνευ δόλου από όλους- δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία ως έργο υλοποιεί η Κτηματολόγιο Α.Ε. –και αυτό είναι διαβεβαίωση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.- όσον αφορά δηλαδή την οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, των χορτολιβαδικών, είναι μια τεκμηριωμένη συστηματική και αντικειμενική απεικόνιση των παλαιών δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων με ψηφιακή μορφή και τίποτα άλλο.
Αυτή είναι και η επίσημη θέση, η οποία και κατατέθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Σουφλιά πριν από λίγες ημέρες σε αυτήν την Αίθουσα.
Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει γνωστό είναι ότι επεβλήθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την απόφαση στις 4.10.2006 αυτό το έργο στην Κτηματολόγιο Α.Ε. με την απειλή, αν το θέλετε, μη χρηματοδότησης της περαιτέρω διαδικασίας του Κτηματολογίου. Και έγιναν εκεί που έπρεπε, σε μικρή έκταση, οι δασικοί χάρτες.
Οφείλω να τονίσω εδώ και να ενημερώσω ότι οι δασικοί χάρτες γίνονται ή επικυρώνονται εν τέλει μόνο από τις δασικές υπηρεσίες, πράγμα που γίνεται σε κάθε διαδικασία, η οποία είναι πολύ μικρή από την Κτηματολόγιο Α.Ε. και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Εμείς είμαστε έτοιμοι και τα 100.000.000 ευρώ, τα οποία για πρώτη φορά είχαν προταθεί και δεν στάθηκε δυνατόν να δοθούν για υλοποίηση αυτού του έργου των δασικών χαρτών, τα κρατούμε πάλι στο κομμάτι της αγροτικής πολιτικής και συγκεκριμένα της δασικής πολιτικής. Πρέπει να πω ότι για πρώτη φορά σ’ αυτόν τον τόπο 650.000.000 ευρώ είναι σε μια προγραμματική περίοδο και είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε για την εκτέλεση των δασικών χαρτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Χαλβατζής για δύο λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λίγο πολύ αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός είναι γνωστά. Όμως, έχει μια ιδιαίτερη αξία να τονίσουμε ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει χρεωθεί εδώ και δέκα χρόνια περίπου να διαμορφώσει το Κτηματολόγιο.
Ως Κ.Κ.Ε. υποστηρίζαμε την ανάγκη της ταυτόχρονης διαμόρφωσης και του Δασικού Κτηματολογίου, για να αποφευχθεί η νομιμοποίηση καταπατημένων εδαφών, δασικών εκτάσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σίγουρο ότι θα έβαζε εμπόδια οικονομικά και άλλα.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ανατρέψουμε αυτά τα εμπόδια. Οι δασικοί χάρτες είναι ένα κομμάτι μόνο του Δασικού Κτηματολογίου. Οι χάρτες που γίνονται υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να έχουν ακρίβεια μέτρου. Και η ιστορία αυτή ξεκινά από το 1976, από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν προωθήθηκε, δεν ολοκληρώθηκε.
Λόγου χάρη, εδώ στην Αττική υπάρχουν δασικοί χάρτες. Δεν έγιναν οριστικοί γιατί μπλέκεται το ιδιοκτησιακό. Όλες οι κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν προχώρησαν σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί εμποδίζονταν από μεγάλα συμφέροντα.

Άποψή μας είναι ότι η εμπορευματοποίηση της γης είναι το κύριο εμπόδιο που δεν προχωράει αυτή τη διαδικασία, επειδή -λέει- έχει υψηλό κόστος. Κατά την «Κτηματολόγιο Α.Ε.», αυτοί οι δασικοί χάρτες που γίνονται έχουν αποκλίσεις που, όπως λένε οι επιστήμονες, φθάνει και το 25%, ενώ υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα, με βάση το επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στις δασικές υπηρεσίες, αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί με απόκλιση λάθους ποσοστού 2%. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μη χρησιμοποίηση αυτού του επιστημονικού δυναμικού. Και όσο καθυστερεί αυτή η διαδικασία…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρία Πρόεδρε, θέλω 30 δευτερόλεπτα ακόμα για να ολοκληρώσω.
Όλη αυτή η διαδικασία και η καθυστέρησή της οδηγεί σε καινούργιες καταπατήσεις. Είχαμε τις φωτιές το καλοκαίρι, είχαμε τις καταστροφές των δασών. Επειδή δεν έχουν κηρυχθεί όλες οι καμένες περιοχές ως αναδασωτέες, υπάρχουν νέοι κίνδυνοι να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα. Υπάρχει κίνδυνος οι καταπατητές, είτε με τη μορφή τουριστικών επιχειρήσεων, είτε με αγροτουρισμό, είτε με κιτάπια και φιρμάνια που θα φέρουν από τους Οθωμανούς, να διεκδικήσουν νέες εκτάσεις.
Θεωρούμε ότι είναι ανάγκη άμεσα να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στις δασικές υπηρεσίες, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δασικών χαρτών, για να αποκλειστεί μία νέα λεηλασία δασικού πλούτου, δασικών εκτάσεων. Και υπάρχουν, σήμερα, οι δυνατότητες για πραγματικούς δασικούς χάρτες και πρέπει αυτοί να γίνουν.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε πολύ.
Ο κ. Κιλτίδης έχει το λόγο να δευτερολογήσει για δύο λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, δηλώνω ευθαρσώς ότι, κατά τη δική μου εκτίμηση, ορθώς ομίλησε ο συνάδελφος και μάλιστα, ορθώς αναφέρθηκαν και τα συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα.
Εκείνο το οποίο θέλω να δηλώσω κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι με εντολή του Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, το αρμόδιο Υπουργείο και, στην προκειμένη περίπτωση, ο αρμόδιος εντεταλμένος για να ασκήσει τις αρμοδιότητες της άσκησης της δασικής πολιτικής Υφυπουργός, δηλώνουμε κατηγορηματικότατα ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι είμαστε αποφασισμένοι, κύριε συνάδελφε και κηρύξαμε την έναρξη μιας νέας δασικής πολιτικής. Μετά από δεκαπέντε χρόνια -στην κυριολεξία- οπισθοδρόμησης, όταν η υποχρηματοδότηση για δασικά έργα στην πατρίδα μας που δοκιμαζόταν δεινά από πυρκαγιές και τότε, με πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα περίπου καμένα και με δυνατότητα αναδάσωσης μόνο τα σαράντα χιλιάδες, είμαστε αποφασισμένοι πάση θυσία να τηρήσουμε τη συνταγματική επιταγή.
Και δεν είναι αληθές ότι δεν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Κηρύσσονται όλες οι περιοχές αναδασωτέες, ελαχιστότατες αν απέμειναν εντός του συνταγματικού χρονικού ορίου του τριμήνου και με τη δυνατότητα τη δίμηνη, όπου υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.
Είμαστε δε αποφασισμένοι με εθνικούς πόρους -γι’ αυτό και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο Ειδικός Φορέας Δασών, που προβλέπει συγκεκριμένα κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό και μάλιστα, από το Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών του Υπουργείου- να ξεκινήσουμε, εφόσον λυθεί το πρόβλημα στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η ερμηνεία του ν. 3208, του πρώτου άρθρου περί της έννοιας του δάσους.
Είμαστε αποφασισμένοι -είναι μια διαβεβαίωση, την οποία θέλω να την κρατήσετε και εσείς και η ελληνική κοινωνία- ότι τουλάχιστον για τις περιοχές αυτές, οι οποίες έχουν προβλήματα -και αναφέρθηκαν πρωτίστως η Αττική, η Χαλκιδική- στον πρώτο και δεύτερο χρόνο από σήμερα που συζητούμε αυτή την επίκαιρη ερώτηση, ότι θα υλοποιηθεί το έργο των δασικών χαρτών, αφού ούτως ή άλλως η πατρίδα μας έχει δυνατότητα πλέον να αναπτύξει αγροτικές δραστηριότητες και δασικές πολιτικές, με το μεγάλο κονδύλιο, που ήδη χθες κατοχυρώθηκε για την πατρίδα μας, των 650.000.000 ευρώ για δασική πολιτική και 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά στην Δ’ Περίοδο για αγροτικές δραστηριότητες.
Είμαστε αποφασισμένοι. Η συνταγματική επιταγή θα υλοποιηθεί. Η νέα δασική πολιτική θα ασκηθεί, κύριε συνάδελφε.


Κυρίως ¶ρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr