Κυρίως Άρθρο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Θέμα: Δραστηριότητα Διοικητικού Συμβουλίου

Η Ένωση Δασολόγων στα πλαίσια της θεσμικής της λειτουργίας και με αφορμή τη δημοσίευση άρθρων στα Μ.Μ.Ε που αφορούν την αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας και το ρόλο της στις δασικές πυρκαγιές, συνάντησε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζήτησε διευκρινήσεις για το περιεχόμενο και τους στόχους της Κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δασοπροστασίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την παρουσία του Γενικού Δ/ντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π κ.Σαγρή
Από πλευράς Π.Ε.Δ.Δ.Υ συμμετείχαν Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Μπόκαρης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Καραγεώργος και το μέλος του Δ.Σ κ. Χρήστος Τσακανίκας και από πλευράς της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων ο Πρόεδρος της, κ. Δημήτρης Καψάλης.

Στη συζήτηση που έγινε:
- Ο Υφυπουργός ανέλυσε το σκεπτικό των δηλώσεων του και τα συμπεράσματα που αποκόμισε μετά τις επαφές που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες στις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες και το Πανεπιστήμιο .
- Περιέγραψε τις αντικειμενικές δυσκολίες που διαπίστωσε και σχετίζονται με τη λειτουργία των υπηρεσιών, τη στελέχωση τους και τη δυνατότητα εμπλοκής τους σε διατομεακούς σχεδιασμούς και συνεργασίες.
- Για το θέμα των δασικών χαρτών, για το οποίο η Ένωση είχε απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Πρωθυπουργό, διατύπωσε τη θέση ότι για το τρέχον έτος θα προωθήσει με χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών, ενός πιλοτικού προγράμματος που θα αφορά τις περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής. Το σύνολο του προγράμματος των δασικών χαρτών, θα υποβληθεί για έγκριση και χρηματοδότηση στην ψηφιακή σύγκλιση όπου από ότι μάθαμε είναι επιλέξιμη η σχετική δράση.
- Για τα θέματα της αναδιοργάνωσης και της λειτουργίας του τομέα υπήρξε η δέσμευση ότι θα αποσταλεί επιστολή από τον κ. Υφυπουργό στον πρωθυπουργό όπου θα ζητείται η λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των Υπηρεσιών .
- Οι παρευρισκόμενοι εντόπισαν ειδικότερα προβλήματα στη λειτουργία των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και ξεκαθάρισαν τις θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τα θεσμικά και οργανωτικά θέματα του τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αδυναμία των υπηρεσιών να ανταπεξέλθουν, υπό τις σημερινές διοικητικές και διαρθρωτικές αδυναμίες τους, στο βάρος της εμπλοκής τους στον αντιπυρικό σχεδιασμό.
- Προτάχτηκε το θέμα της αναδιοργάνωσης του Τομέα, ως του μόνου μέτρου που θα βγάλει τον τομέα από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει και θα του δώσει τη δυνατότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες του. Είτε μιλάμε για δασοπροστασία, είτε για αναδασώσεις , είτε για δασικούς χάρτες και τη δημόσια περιουσία, δηλαδή αρμοδιοτήτων που αφορούν όλη την ελληνική κοινωνία, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την υπηρεσία και να προχωρήσει στην άμεση αναδιοργάνωση του Τομέα.
- Τονίστηκε η σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και η ανάγκη να χρηματοδοτούνται επαρκώς τα έργα που θα μειώνουν την καύσιμη ύλη και θα διευκολύνουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
- Συζητήθηκε το θέμα της ελλειμματικής χρηματοδότησης του τομέα, ο αποσπασματικός προγραμματισμός και ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών σήμερα.
Συνάδελφοι,
Όπως προαναφέραμε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κων.Κιλτίδης δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τα θέματα αυτά στον Πρωθυπουργό.
Ασφαλώς όμως ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα ζητήματα που συζητήθηκαν δεν εξαντλείται με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ούτε στη δέσμευση που αναλήφθηκε, ανεξάρτητα από τη θετική διάθεση του Υφυπουργού κ.Κ.Κιλτίδη να στηρίξει τα αιτήματά μας. Οι Ενώσεις μας θέτουν προ των ευθυνών τους τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τους Περιφερειάρχες, για την αδράνεια που δείχνουν που φθάνει σε βαθμό αδιαφορίας, για τα προβλήματα των δασικών υπηρεσιών.
Για την έλλειψη προτάσεων σε ότι αφορά την ενίσχυση με επιστημονικό και υλωρικό προσωπικό των δασικών υπηρεσιών , για την κατάργηση οργανικών θέσεων δασικών υπαλλήλων, για τις προτάσεις σε σχέδια οργανισμών που αφορούν την κατάργηση οργανικών μονάδων , για τις καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος συναδέλφων που αντέδρασαν σε παράνομες εντολές και τελικά για την εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης που εμφανίζουν σήμερα οι δασικές υπηρεσίες.
Η σταθερή μας στάση στα θέματα αυτά και η ανάδειξή τους με τεκμηριωμένο και συστηματικό τρόπο, με τη στήριξη των συναδέλφων της δασικής πράξης, είναι ο μόνος δρόμος να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα και να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία.
Συνάδελφοι,
Η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής είναι ένα ακόμη βήμα στο διάλογο που οι Δασικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις στηρίζουν. Ασφαλώς είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του Τομέα, τα οποία όλοι γνωρίζουμε. Προβλήματα που άπτονται των σχέσεων και της δυναμικής Υπουργείων και Υπουργών, Περιφερειαρχών και Υπηρεσιών, Οργανισμών και Φορέων που βλέπουν τελικά στα δάση μόνο τη δυνατότητα να διαχειριστούν πόρους και κονδύλια, αλλά και πολλές φορές συμπεριφέρνονται με προκατάληψη στις δασικές υπηρεσίες, τις υποβαθμίζουν και αμφισβητούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, το ρόλο και το χαρακτήρα τους.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε να στηρίξετε τη συλλογική μας προσπάθεια, να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του Τομέα και να στηρίξουμε τους συνδικαλιστικούς στόχους της Ένωσης. Οι περιφερειακές επιτροπές της Π.Ε.Δ.Δ.Υ, οι συνάδελφοι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών αλλά και οι συνάδελφοι δασολόγοι, παρακαλούνται να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να μας τα κοινοποιούν ώστε να τεκμηριώνονται οι παρεμβάσεις μας σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νίκος Μπόκαρης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κώστας Δημόπουλος


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr