Κυρίως ¶ρθρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΔΔΥ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΕΠΙΣΗΣ ΛΗΦΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΜΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2008-2009

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 2 του καταστατικού της Ένωσης, που αναφέρεται στους σκοπούς του Σωματείου και τα μέσα για την εκπλήρωσή τους, προχώρησε στην ιεράρχηση των στόχων της Ένωσης όπως αυτοί έχουν συζητηθεί αναλυτικά και ψηφιστεί μέχρι σήμερα από τις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου.
Η ιεράρχηση των αξόνων δράσης του Δ.Σ και οι ξεκάθαροι συνδικαλιστικοί και κλαδικοί στόχοι πρέπει να διατυπωθούν σαν αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα της Ένωσης, να συσπειρώνονται οι συνάδελφοι και το διεκδικητικό μας πλαίσιο να είναι απολύτως ξεκάθαρο και σεβαστό από όλα τα μέλη μας.
Πέραν τούτου η ιεράρχηση και η εξειδίκευση των στόχων από το Διοικητικό Συμβούλιο, θα καθορίσει και το πλαίσιο δράσης στο οποίο θα κινούνται οι Περιφερειακές Επιτροπές και θα αναδείξει τις θέσεις της Ένωσης είτε στην Περιφέρεια είτε στην Κεντρική Διοίκηση.
Στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε και συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες του Τομέα και ιδιαίτερα τον σύνθετο χαρακτήρα του δασικού αντικειμένου και λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά διαρθρωτικά και διοικητικά μας προβλήματα, διακρίναμε τους άξονες δράσης ως ακολούθως:

Α. ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Παρακολουθούμε εδώ και αρκετά χρόνια τις εξελίξεις στη διοικητική διάρθρωση της Χώρας, τη δημιουργία νέων Υπηρεσιών και Φορέων, την υφαρπαγή αρμοδιοτήτων και τις τριβές ανάμεσα σε Υπουργούς και Φορείς για τις αρμοδιότητες και τη διαχείριση των πόρων για το περιβάλλον, χωρίς ουσιαστικά να έχουμε δυνατότητα παρέμβασης ώστε να αλλάξει κάτι στην πολιτική για το περιβάλλον και τα δάση .
Από την εποχή που η υπηρεσία μας ήταν στο κέντρο των εξελίξεων και συζητούσαμε για την εφαρμογή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα δάση και την αυτόνομη χρηματοδότηση του Τομέα, με ορισμένο ποσοστό επί του προϋπολογισμού του κράτους το οποίο θα διατίθετο για την ανάπτυξη, την προστασία και την αειφορική διαχείριση των δασών, βρεθήκαμε στην σημερινή κατάσταση που όχι μόνο δεν τίθεται θέμα εφαρμογής του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής αλλά ο Τομέας μας, κατακερματίζεται σε ότι αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων, περιθωριοποιείται ως προς την πρόβλεψη χρηματοδότησής του, και την απεμπόληση αρμοδιοτήτων ( Ο.Τ.Α , διάφορους Φορείς ή ακόμη και άλλα υπουργεία (τελευταία και σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικές οργανώσεις), αποδυναμώνεται λόγω της σημαντικής μείωσης του υπηρετούντος υλωρικού προσωπικού και γίνεται βορρά στα μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα που εποφθαλμιούν οφέλη από τα δασικά οικοσυστήματα.
Οι παραπάνω επισημάνσεις διαμορφώνουν και το πλαίσιο των προβλημάτων με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί σε θεσμικό επίπεδο υποχρεωτικά η Ένωση Δασολόγων και να προσπαθήσει να ασκήσει την όποια παρεμβατική της δυνατότητα, για όφελος των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι στόχοι –παρεμβάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα θεσμικά θέματα για την επόμενη χρονιά, θα αφορούν:
1. Τη συνέχιση των επαφών με την πολιτειακή ηγεσία και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη για την αναδιοργάνωση του Τομέα.
2. Την υποστήριξη της θέσης για τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο θα υπαχθεί η Δασική Υπηρεσία , με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, διάρθρωση και σταθερή χρηματοδότηση.
3. Την παρέμβαση μας στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε οι νέοι Οργανισμοί στις Περιφερειακές και τις Κεντρικές Δασικές Υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες δασοπροστασίας και την απαίτηση για σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Δασική Διοίκηση.
4. Την προβολή στα Μ.Μ.Ε της ιδιαιτερότητας του κλάδου , του επιστημονικού έργου και του κοινωνικού μας ρόλου στην ανάπτυξη, την προστασία και τη διαχείριση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
5. Την προώθηση αιτημάτων, για την πρόσληψη μονίμου δασικού προσωπικού, προς το Υπ. Εσωτερικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
6. Την προώθηση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος σύνταξης των δασικών χαρτών μεγάλης ακρίβειας, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .
7. Την ανάθεση μελετών για διάφορα μεγάλα προβλήματα του Τομέα, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ και τα ερευνητικά ιδρύματα.
8. Την αύξηση των πιστώσεων στον Τακτικό Προϋπολογισμό, τις Δημόσιες Επενδύσεις και τον Ειδικό Φορέα Δασών.
9. Την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας .
10. Την προώθηση συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις σε θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.
11. Την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟΓΕΔΥ με ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο, που η ικανοποίησή του θα αφορά τα μέλη μας.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου οφείλουμε να τα επεξεργαστούμε και να τα διεκδικήσουμε ρεαλιστικά στα πλαίσια της δυναμικής του κλάδου, των γενικότερων συνδικαλιστικών δεδομένων και των συνεργασιών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις 2ου και 3ου βαθμού.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωσή μας θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την οικονομική μας αναβάθμιση και παράλληλα θα αγωνίζεται για τη διεκδίκηση των ειδικών κλαδικών οικονομικών αιτημάτων που σχετίζονται με τις ειδικές συνθήκες του έργου που επιτελούμε, τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και την προσφορά στον πρωτογενή τομέα.
Με βάση τα παραπάνω οι στόχοι του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι :
1. Η αύξηση του βασικού μισθού μας.
2. Αύξηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών .
3. Η αύξηση των εισροών στον ειδικό λογαρισμό ¨δικαιώματα Γεωτεχνικών¨με ενέργειες τόσο προς τις υπηρεσίες για τη διασφάλιση της προβλεπόμενης κράτησης του ποσοστού 60/00 όσο και προς την πολιτική ηγεσία για την επέκταση της ρύθμισης στις μελέτες των δασοτεχνικών έργων και σε ιδιωτικά έργα των Γεωτεχνικών.
4. Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την απόδοση στο λογαρισμό ¨δικαιώματα Γεωτεχνικών¨ ποσοστού 7 0/00 (τοις χιλίοις) του άρθρου 8 παρ.2 του Ν.2430/1996, για το μέρος που αφορά τα έργα των Γεωτεχνικών, το οποίο σήμερα αποδίδεται στους μηχανικούς.
5. Η αύξηση των υπερωριών για τη δασοπροστασία διότι το έργο που εκτελούμε και οι δραστηριότητες δασοπροστασίας απαιτούν απασχόληση των δασολόγων όλο το χρόνο.
6. Καθιέρωση αμοιβής για τις επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, αναθέσεως και παραλαβής μελετών και των επιτροπών που ορίζονται για την παραλαβή έργων στα πλαίσια των κανονισμών της Ε.Ε.
7. Εξέταση του θέματος της θέσπισης αμοιβής για τους δασολόγους που παρίστανται για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στις επιτροπές του Εθνικού κτηματολογίου.
8. Η προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τον ΟΓΕΚΑ ¨Δήμητρα¨ με δασικού περιεχομένου εκπαιδευτικά θέματα.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΥΠΕΥΘΥΝΑ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ


Κυρίως ¶ρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr