Κυρίως Άρθρο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Στις 21 Μαρτίου κάθε έτους, πρώτη μέρα της ’νοιξης για το Βόρειο Ημισφαίριο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας. Ειδικά φέτος, τα Ηνωμένα ΄Εθνη, αναγνωρίζοντας την αξία των δασών, ανακήρυξαν το 2011, ως Διεθνές ΄Ετος Δασών.

Με την ευκαιρία αυτή, η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας συνδιοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις, την Κυριακή 20 Μαρτίου και τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 και ώρα 11.00, θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή 300 φοιτητών εθελοντών, δενδροφύτευση στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Κεδρηνός Λόφος) στην περιοχή του Ξενοδοχείου «ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ» .

Να σημειωθεί ότι, το 1931, στον Κεδρηνό Λόφο της Θεσσαλονίκης έγινε η πρώτη συστηματική δενδροφύτευση από τους καθηγητές και τους φοιτητές της Σχολής Δασολογίας του Α.Π.Θ., καθώς και από φορείς της πόλης. ΄Ετσι δημιουργήθηκε το Περιαστικό Δάσος της Θεσσαλονίκης που είναι και ο μοναδικός πνεύμονάς της.

Το 1997, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, χάθηκε το 60% του δάσους. Από τότε η Δασική Υπηρεσία εκτελώντας αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, παράλληλα με πετυχημένες αναδασώσεις και με τη βοήθεια της φυσικής αναγέννησης, κατάφερε να προστατεύσει και να αναζωογονήσει το Δάσος, ώστε αυτό σήμερα να προσφέρει στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μια ανάσα ζωής και έναν τόπο άθλησης και ψυχαγωγίας.

Φέτος το 2011, οι φοιτητές της Δασολογίας, προσπαθούν πάλι να στείλουν το μήνυμα «ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ» κάνοντας δενδροφύτευση στον ίδιο χώρο.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρες 10.00 με 12.00, θα γίνει διανομή φυταρίων στο κοινό, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Καμάρα.

Την ίδια μέρα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Εκδήλωση, με θέμα: «ΔΑΣΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δασολόγος, Τακτικός Ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Δρ. Παύλος Κωνσταντινίδης, με θέμα: «Ο ρόλος των Δασών υπό τη σημερινή οικονομική και οικολογική κρίση».

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ¨ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ¨
ΕΙΤΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ -ΕΙΤΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΌ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔΔΥ

(Πηγή φωτογραφίας: epirusgate)


Average:
Select ratingPoorOkayGoodGreatAwesome


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr