Κυρίως Άρθρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Σκοπιμότητα ή πολιτική υποκρισία»

Με έκπληξη είδαμε στην Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δ.Υ τις αντιδράσεις διαφόρων «θεσμικών» εκπροσώπων σχετικά με τη δημοσιότητα και την ένταση που υπήρξε με αφορμή τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στην Ανατολική Αττική για τα οποία υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Το πόσο σύνθετο και πόσο ιδιαίτερο, πολιτικά και κοινωνικά, είναι το θέμα των αυθαιρέτων ασφαλώς μπορεί να γίνει κατανοητό από τον καθένα. Όμως εκείνο που δεν μπορεί να παραβλεφθεί, από κανέναν και πολύ περισσότερο από την πολιτική ηγεσία, τους τοπικούς Βουλευτές και τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έκαναν παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, είναι το ισχύον νομικό πλαίσιο για το χειρισμό αυτών των υποθέσεων (δασική-περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία), το οποίο δεν επιτρέπει οιασδήποτε λογικής υπερβάσεις ή διαφορετικό και κατά περίπτωση χειρισμό των θεμάτων αυτών από τα αρμόδια όργανα της Διοίκησης.
Στις υποθέσεις της Ανατολικής Αττικής που απασχόλησαν τα ΜΜΕ έχουν προηγηθεί πράξεις της διοίκησης, δικαστικές προσφυγές και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια, με τις οποίες επιβάλλεται η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Δηλαδή οι θιγόμενοι πολίτες έχουν εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν παραδώσει οι ίδιοι τα κτίσματα τους για κατεδάφιση για να τύχουν των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων σε σχέση με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.
Για την Ένωσή μας η εύλογη απορία που δημιουργείται δεν αφορά στην αντίδραση των πολιτών, αλλά στη σπουδή ορισμένων πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, να μπουν στη λογική της «πολιτικής διαχείρισης» αυτής της υπόθεσης και ουσιαστικά να στραφούν κατά της δέσμιας υποχρέωσης της πολιτείας να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων.
Οι αιτιάσεις που προβλήθηκαν από ορισμένα τοπικά πολιτικά στελέχη, περί «εκκρεμότητας με τη σύνταξη του δασολογίου σύμφωνα με κοινοτική οδηγία», σαν λόγο για την ματαίωση των προγραμματισθέντων κατεδαφίσεων, είναι κατά την άποψή μας υποκριτικές, αστήριχτες και αδόκιμες μιας και η προβλεπόμενη ενδικοφανής διαδικασία της υφιστάμενης δασικής νομοθεσίας για το χαρακτηρισμό των εκτάσεων και την κήρυξη αυτών ως αναδασωτέων καθώς και η νομολογία των ανωτάτων διοικητικών δικαστηρίων σχετικά με τη διαδικασία αυτή, έχουν παγιώσει την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου για τον διοικούμενο πολίτη αλλά και για την Πολιτεία.
Επιπροσθέτως η νομοθεσία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ( Ν. 4178/13 - ΦΕΚ Α΄ 174) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΡΗΤΑ τακτοποιήσεις αυθαιρέτων σε δάση, αιγιαλούς, παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους κλπ και αυτή η απαγόρευση ήταν και είναι γνωστή σε όλους τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία τακτοποίησης και κυρίως στη διοίκηση.
Η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ανάγκη προστασίας των δασών, που στη χώρα μας είναι περιουσία του Δημοσίου και να διαλέξει ανάμεσα στην υποκρισία και το λαϊκισμό από τη μια πλευρά. που εκφράζονται με «κινητοποιήσεις», «αναβολές και προσκόμματα» που στοχεύουν άμεσα ή έμμεσα στη λειτουργία του Κράτους και την υπευθυνότητα και τη σταθερότητα απόδοσης δικαίου από την άλλη, που εκφράζεται μέσα από την θεσμική λειτουργία των ανεξάρτητων εξουσιών της πολιτείας.
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) ζητά από τα εμπλεκόμενα στο θέμα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, να στηρίξουν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των δασών, τη Διοίκηση, που προσπαθεί να εφαρμόσει την περιβαλλοντική - δασική και πολεοδομική νομοθεσία και που εμμέσως βάλλεται και στοχοποιείται και την Ελληνική Δικαιοσύνη οι αποφάσεις της οποίας πρέπει να εκτελούνται και να συμβάλλουν ενεργά στο να σταματήσει επιτέλους αυτή η νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων που καλλιεργείται χρόνια τώρα σε περιοχές οικιστικού ενδιαφέροντος όπως η Αττική.
Στην κατεύθυνση αυτή θα βρουν δίπλα τους όλους τους Έλληνες Πολίτες

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΠΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ν.ΜΠΟΚΑΡΗΣ Γ.ΠΑΠΑΡΤΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr