Κυρίως Άρθρο

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜ.ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νοέμβριος 2015
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη - επιτέλους! - των οργάνων Διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων που γίνονται λίγο μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου και ενόσω ξεδιπλώνονται καθημερινά τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα, βρίσκουν τον κλάδο μας στη χειρότερη κατάσταση του πρόσφατου παρελθόντος και τον ελληνικό λαό, μετά από 6 χρόνια “μνημονιακών” πολιτικών, απολύτως φτωχοποιημένο. H επιφανειακή ελπίδα πως η κατάργηση των μνημονίων και η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θα ήταν μια απλή υπόθεση κυβερνητικής αλλαγής δεν επαληθεύτηκε. Αλλά η ανάγκη που κινητοποίησε το λαϊκό-εργατικό κίνημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν εξανεμίστηκε. Είμαστε ακόμη ζωντανοί, στην σκηνή των κοινωνικών αγώνων, με στόχο την ανατροπή που έχουμε ανάγκη. Κανένας συμβιβασμός σε κυβερνητικό επίπεδο δεν μας επιβάλλει να υποστείλουμε τις σημαίες του αγώνα.
Με τις στρατηγικές επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που με προσήλωση και συνέπεια εκτέλεσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που και η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει έστω κι αν ιδεολογικά διαφωνεί, η οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική & περιβαλλοντική κρίση βαθαίνουν, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην καταστροφή και το λαό σε απόγνωση.
• Αύξηση φορολογίας, μέσω αύξησης συντελεστών ΦΠΑ, διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση φορολογίας σε επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες
• Δραματική μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, κατάργηση ΕΚΑΣ, περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες για την υγεία
• Εκποίηση δημόσιας περιουσίας
• Συνέχιση του εργασιακού μεσαίωνα, πάγωμα κάθε σκέψης για επαναφορά του βασικού μισθού.
Είναι λίγα μόνο από τα όσα καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση κατ’ επιταγή των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε.




Οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στο Δημόσιο
Ο Δημόσιος Τομέας παραμένει στο στόχαστρο. Μετά από την ελπιδοφόρα δικαίωση των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος στο δημόσιο, με τις επαναπροσλήψεις των συναδέλφων μας (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, ΕΡΤ κλπ) που απολύθηκαν από τις ιδεολογικά ταυτισμένες με τα μνημόνια, προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έρχονται η υποχρεωτική κινητικότητα και νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, μέτρα που θα επιφέρουν νέα επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο και νέα απώλεια εισοδημάτων για τον δημόσιο υπάλληλο.
Παράλληλα, υλοποιώντας τις προηγούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις για μικρότερο δημόσιο, κάνοντας νέες προσλήψεις με το σταγονόμετρο, η εντατικοποίηση της εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Στον τομέα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, μετά την κατάργηση των διαφόρων εισφορών υπέρ του ΜΤΠΥ και της δυνατότητας χρηματοδότησής του από το ΑΚΑΓΕ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, οδηγείται στην κατάρρευση
Ταυτόχρονα με την από χρόνια υλοποιούμενη απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών και της δημόσιας περιουσίας, έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Δασική υπηρεσία και δασική πολιτική
Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές της ΠΕΔΔΥ, η Δασική Υπηρεσία δέχθηκε νέες επιθέσεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με στόχο την πλήρη αποδυνάμωσή της.
Τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων που προώθησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έθεσαν την Κεντρική Υπηρεσία στο κρεβάτι του Προκρούστη, καταργώντας εν τέλει την Ειδική Γραμματεία Δασών και περιορίζοντας τον Τομέα, σε μια Γενική Δ/νση με την παράλληλη κατάργηση της Δ/νσης Δασικών Χαρτών και την απόσπαση της αρμοδιότητας από τη Δασική Υπηρεσία, ολοκληρώνοντας το έργο του 4164/13 και στο διοικητικό επίπεδο. Οι δε περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, μέσω πορισμάτων σοφών κατά παραγγελία, ήρθαν αντιμέτωπες με καταργήσεις και συγχωνεύσεις.
Παράλληλα την τελευταία τριετία προστέθηκαν πλήθος αντιδασικών διατάξεων με αποκορύφωμα τους νόμους 4280/14 & 4315/14, επιδεινώνοντας το ήδη προβληματικό νομικό περί δασών πλαίσιο, ώστε με λογικές fasttrack να επέλθει η «ανάπτυξη» που η εγχώρια και ευρωπαϊκή ελίτ ονειρεύονται, εις βάρος του λαού και του φυσικού μας πλούτου.
Σήμερα, δυστυχώς παρά τις ελπίδες, για αναδιοργάνωση σε ενιαία βάση της Δασικής Υπηρεσίας και για κατάργηση όλων των δασοκτόνων και περιβαλλοντοκτόνων διατάξεων, το αίτημα για ανατροπή της σημερινής κατάστασης αποσύνθεσης της υπηρεσίας, παραμένει στον θάλαμο αναμονής των υπουργικών γραφείων. Παράλληλα κάθε αλλαγή των Ν. 4280/14 και 4315/14, έχοντας πλέον τον τίτλο των “μνημονιακών δεσμεύσεων”, αποτελεί μονομερή ενέργεια.
Μέχρι τώρα υπό τις πιέσεις του οικολογικού κινήματος και των αποφάσεων του ΣτΕ, παραμένουν σε ισχύ κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Η ΠΕΔΔΥ
Σε όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον τομέα, η ηγεσία του συνδικαλιστικού μας οργάνου έχει σημαντικές ευθύνες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η συλλογική λειτουργία της Ένωσης έχει υποκατασταθεί από τις προσωπικές και διαδρομίστικες «επαφές» Προέδρου και Αντιπροέδρου, οι οποίοι ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τα μικροκομματικά συμφέροντα των πολιτικών χώρων που εκφράζουν οι παρατάξεις τους, άλλοτε υψώνουν τους τόνους κι άλλοτε εν κρυπτώ συνδιοικούν.
Ουσιαστικά η ΠΕΔΔΥ έβαλε πλάτη στην ψήφιση του 4164/13 με τον οποίο αποσπάστηκε το αντικείμενο των δασικών χαρτών από την υπηρεσία και παραδόθηκε εν μία νυκτί στην ΕΚΧΑ ενώ ουδέποτε αντέδρασε δυναμικά στην ψήφιση των ν. 4280 και 4315/14 που παραδίνουν τα δάση μας στα τουριστικά, ενεργειακά και βιομηχανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και ξύπνησε από το μνημονιακό της λήθαργο μόνο όταν απειλήθηκε η ύπαρξη των Δασαρχείων της χώρας η ίδια η υπόσταση της Δασικής Υπηρεσίας.
Γι' αυτό άλλωστε, κατά παράβαση του καταστατικού της Ένωσης, οι παρατάξεις ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ που ηγούνται, κατήργησαν κάθε δημοκρατική διαδικασία διοικώντας χωρίς να συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο και έφτασαν στο σημείο να καθυστερούν την σύγκληση της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης και τις εκλογές κατά έναν ολόκληρο χρόνο.
Γιατί γνωρίζουν ότι οι συνάδελφοι με τη συμμετοχή τους, το λόγο τους και την ψήφο τους θα αποδώσουν τις ευθύνες που στον καθένα μας αναλογούν. Θα αναγνωρίσουν τις συνεπείς αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και θα απαξιώσουν όσους τόσα χρόνια επιδίδονταν στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα και όχι αυτά του κλάδου.
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Όσοι στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ πάντα μιλάμε με καθαρά λόγια και δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ την κατάσταση. Πολύ περισσότερο τώρα, που η κυβερνητική αλλαγή είναι φανερό ότι δεν οδηγεί αυτόματα σε έκπτωση των μνημονιακών πολιτικών.
Οι εκτιμήσεις μας για τις επερχόμενες εξελίξεις, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε απ’ τις μέχρι σήμερα πολιτικές που ασκήθηκαν στον τομέα που υπηρετούμε, είναι δυσοίωνες. Ο χειμώνας που έρχεται δεν θα κρατήσει μόνο τρείς μήνες. Το λαϊκό – εργατικό κίνημα είναι αυτό που πρέπει να διαλύσει τα σύννεφα και να σηκώσει πάλι τον ανοιξιάτικο ήλιο πάνω από την πατρίδα μας. Χωρίς αυταπάτες αλλά αξιοποιώντας την βαριά πολιτική ήττα του παλιού πολιτικού συστήματος οφείλει να διευρύνει τις χαραμάδες που ανοίχτηκαν με τους μέχρι τώρα αγώνες του.
Με την σημαία του αγώνα ψηλά, θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε όλους τους εργαζόμενους, διεκδικώντας τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία. Δεν θα χαθούμε στους λαβύρινθους της συναίνεσης, δεν θα ηττηθούμε από τον Μινώταυρο της αδιαφορίας, ούτε θα γίνουμε μοιρολογίστρες για μια ήττα που δεν είναι δική μας. Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουμε, δεν μηδενίζουμε ότι πετύχαμε, διεκδικώντας το δίκιο μας.
Στη σημερινή συγκυρία δεν μένουμε απαθείς, αφήνοντας άλλους να αποφασίζουν για το δικό μας μέλλον. Καθήκον μας ως εργαζομένων είναι να αντισταθούμε αποφασιστικά στα εφιαλτικά σενάρια που απεργάζονται για το λαό της χώρας μας οι οικονομικές ολιγαρχίες με αιχμή του δόρατος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δόγμα ΤΙΝΑ “Thereisnoalternative” πρέπει να ηττηθεί στη συνείδηση του κόσμου της εργασίας ώστε νέα ελπίδα να δώσει δύναμη και ορμή για τους νέους αγώνες που θα κληθούμε να δώσουμε:
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
• Σας καλούμε σε καθολική συμμετοχή στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης στις 11 Δεκεμβρίου 2015/
• Σας καλούμε στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της ΠΕΔΔΥ στις 18 Δεκεμβρίου, να επιλέξετε το ψηφοδέλτιο της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ.
• Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στην παράταξη μας συμβάλλοντας ο καθένας χωριστά στην παραγωγή συνθετικής άποψης για τα εργασιακά, κλαδικά και θεσμικά προβλήματα μας.
• Σας καλούμε σε συνεχή διάλογο και αγώνα και υποσχόμαστε να σταθούμε αντιμέτωποι σε κάθε μορφής κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Για ΔΣ ΠΕΔΔΥ
1. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
2. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΥΜΕΛΑ
4. ΖΙΓΚΙΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
5. ΚΟΣΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
6. ΚΑΛΛΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
7. ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ
8. ΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΒΕΡΕΝΙΚΗ
9. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
10. ΜΑΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
11. ΠΑΖΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
12. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
13. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
14. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
15. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
16. ΠΕΤΡΟΥ-ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
17. ΠΡΩΙΜΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
18. ΣΤΑΓΓΙΔΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
19. ΤΟΚΑΤΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
20. ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
21. ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ ΡΗΓΑΣ
22. ΤΣΙΑΜΗ ΑΝΝΑ
23. ΤΣΙΠΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
24. ΦΟΥΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ
25. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ
Για αντιπροσώπους ΠΟΓΕΔΥ
1. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
2. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΥΜΕΛΑ
4. ΖΙΓΚΙΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
5. ΚΟΣΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
6. ΚΑΛΛΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
7. ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ
8. ΛΟΥΚΑ ΒΕΡΕΝΙΚΗ
9. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
10. ΜΑΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
11. ΠΑΖΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
12. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
13. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
14. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
15. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
16. ΠΕΤΡΟΥ-ΒΑΡΟΥΧΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
17. ΠΡΩΙΜΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
18. ΡΗΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
19. ΣΤΑΓΓΙΔΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
20. ΣΤΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
21. ΤΟΚΑΤΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
22. ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
23. ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΡΗΓΑΣ
24. ΤΣΙΑΜΗ ΑΝΝΑ
25. ΤΣΙΠΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
26. ΦΟΥΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ
27. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr