Κυρίως Άρθρο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΣ






ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Συνάδελφοι,

Κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής για την οποία κάνουμε τον απολογισμό της δράσης του Δ.Σ είναι ότι η χώρα μας συνεχίζει να υποφέρει από την μεγαλύτερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση. Μια κρίση που από ότι φαίνεται, ούτε οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, ούτε η εναλλαγή στην Κυβέρνηση, δεν περιόρισαν και συνεχίζει να έχει δυσβάσταχτες και απεχθείς επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, την εργασιακή μας ασφάλεια, ακόμα και στα βασικά συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
Ασφαλώς σας είναι γνωστό ότι οι δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις και το γενικότερο ρευστό πολιτικό περιβάλλον του τρέχοντος έτους (κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, δημοψήφισμα κλπ) είναι και η αιτία που μεταφέρθηκε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, η ημερομηνία των προγραμματισμένων εκλογών μας.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, βρίσκονται όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο αλλά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το πρόβλημα, στο στόχαστρο της πολιτικής των Κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν πιστά τις επιταγές της Τρόικας ή των θεσμών, των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και των εφαρμοστικών τους νόμων, εξαπολύοντας ουσιαστικά ολομέτωπη επίθεση κατά της εργασίας, συμπιέζοντας το κόστος της, αδιαφορώντας για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και το μόχθο των εργαζομένων, λεηλατώντας τα ασφαλιστικά μας ταμεία (στην αρχή με τα δομημένα ομόλογα, μετά με το PSI και σήμερα με τις ρήτρες ελλειμάτων) και εξυπηρετώντας ουσιαστικά το μεγάλο κεφάλαιο και το τραπεζικό σύστημα.
Η κατάσταση που βιώνουμε σαν εργαζόμενοι στο δημόσιο είτε συζητάμε για τα εισοδήματα μας, είτε για τις εργασιακές μας σχέσεις και την υποτιθέμενη εργασιακή μας ασφάλεια, είτε για την περίθαλψη και τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, μοιάζει με ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα.
Ένα μεσαίωνα από τον οποίο δεν εξαιρείται καμία δημόσια υπηρεσία και κανένας εργαζόμενος.
Οι ελπίδες μας (οι ελπίδες κάθε εργαζόμενου) δεν εστιάζονται όπως αποδείχτηκε στην αλλαγή της όποιας Κυβέρνησης, αλλά στην αλλαγή τελικά αυτής της βάρβαρης και αδιέξοδης πολιτικής. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και πρέπει να αποτελέσει τη βάση της ατομικής μας συμπεριφοράς (σε σχέση με τη συμμετοχή μας στα κοινά) αλλά και της συλλογικής μας ευθύνης σαν εκλεγμένα όργανα Διοικητικών Συμβουλίων.
Συνάδελφοι, για την Ένωσή μας όλα τα παραπάνω έχουν ξεχωριστή σημασία Δεν είναι λόγια ευκαιριακού περιεχομένου αλλά συνδέονται με τις πάγιες θεσμικές και συλλογικές μας τοποθετήσεις είτε στη Βουλή (στο επίπεδο συζήτησης νομοσχεδίων) είτε στο κίνημα όπου και στηρίξαμε και στηρίζουμε κάθε αγώνα των εργαζόμενων και του λαού για την ανατροπή του φαύλου κύκλου της λιτότητας και των εκφραστών της.
Αυτό το πολιτικό πλαίσιο λαμβάναμε υπόψη μας και αυτό καθόρισε τις συνδικαλιστικές επιλογές και τις συνεργασίες μας .
Προσπαθήσαμε να εκφράσουμε την αγωνία των συναδέλφων, σε συνεργασία με τους Γεωτεχνικούς και σε κάθε κοινωνικό ή θεσμικό κλαδικό ή εργασιακό ζήτημα που ανέκυπτε όχι απλά με μια τυπική συνδικαλιστική παρουσία, αλλά με αίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στον κλάδο, με πλήρη τεκμηρίωση σε επίπεδο θέσεων και με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των συναδέλφων, όπου και αν υπηρετούσαν.
Συνάδελφοι, για να πάω και στα δικά μας θέματα, στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε, μέσα στο οποίο καταρρέουν και θα συνεχίσουν να καταρρέουν τα πάντα και τη στιγμή που το ίδιο το Κράτος υπό την ομηρία χθες της Τρόικας, σήμερα των θεσμών, παρουσιάζεται ανίσχυρο να οργανώσει τη λειτουργία του, να στηρίξει τις δημόσιες δομές και τη λειτουργία του και να προασπίσει κάθε τι δημόσιο που πλήττεται ή μπαίνει στο στόχαστρο, όπως είναι τα δάση και η δημόσια περιουσία.
Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν εύκολο στόχο όχι μόνο για ευκαιριακές επενδύσεις τύπου fast track, αλλά για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη παρανομία ή καταπάτηση. Και αυτό αποδείχτηκε σε όσους νόμους ή όσες αποσπασματικές διατάξεις με «δασικό ενδιαφέρον» είδαμε να κατατίθενται και πρόσφατα στη Βουλή.
Με άλλα λόγια στο ίδιο έργο θεατές και ίσως και σε ακόμα χειρότερο έργο.
Στον αντίποδα αυτών των δεδομένων οι Δασικές Υπηρεσίες, που ήταν οι θεματοφύλακες της δασοπροστασίας, της ανάπτυξης της ορεινής υπαίθρου, και της αειφορίας των δασικών πόρων, δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση για υποχωρήσεις σε βάρος της προστασίας των δασών και της δημόσιας περιουσίας στο όνομα πάντα της ¨ανάπτυξης¨. Για εμάς δεν είναι τυχαία η προσπάθεια υποβάθμισης των Δασικών Υπηρεσιών, σε επίπεδο διοικητικών δομών, αρμοδιοτήτων, προσωπικού και πόρων ή ακόμη και η φημολογία για το άνοιγμα θεμάτων αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας τους και την αναγκαιότητάς τους και από την παρούσα Κυβέρνηση. Σας παραπέμπω στις τελευταίες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού που ψευδεπίγραφα αναφέρονται είτε «στους εθελοντές προστασίας του περιβάλλοντος» είτε στην «αστυνομία φύσης» ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού των εμπνευστών αυτού του σχεδίου είναι η υπονόμευση ακόμα μια φορά των Δασικών Υπηρεσιών- που όπως φαίνεται (κατά τον αναπληρωτή Υπουργό) δεν προστατεύουν καλά τα δάση …
Αυτή την κατάσταση, δυστυχώς συνάδελφοι, ζούμε όλοι μας σαν εργαζόμενοι. Κυριολεκτικά μας υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας. Είτε στην Κεντρική Υπηρεσία, είτε στις δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες σεναρίων υπονόμευσης, συρρίκνωσης των Υπηρεσιών, συγχώνευσής μας με συναφείς υπηρεσίες ή ακόμη και κατάργησης βασικών αντικειμένων και αρμοδιοτήτων.
Συνεπώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά να παραμένουμε σε εγρήγορση διότι όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά για την Ένωση και τον κλάδο.
Αυτή την κατάσταση καθημερινού άγχους βιώσαμε σε υπερθετικό βαθμό λόγω της θέσης ευθύνης που είχαμε και επιλέξαμε να έχουμε, χωρίς να παραμένουμε στο ρόλο της κριτικής και της άρνησης, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ.
Συνάδελφοι οι Δασικές Υπηρεσίες παρά το ότι αποτελούν ένα ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα της διοίκησης, που θα έπρεπε να είναι η αιτία για την ανάδειξη του έργου τους, στοχοποιήθηκαν, από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου (σας παραπέμπω στα πορίσματα των ελεγκτών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης που έφτασαν να προτείνουν κατάργηση δομών) , υποχρηματοδοτούνται, αντιμετωπίζουν μια απίστευτη γραφειοκρατία που δεν μας επιτρέπει ούτε τα βασικά εφόδια να έχουμε (βλέπετε καύσιμα και λοιπά), έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό, από το Υπουργείο και τέλος ακόμα και για να γίνει συζήτηση για την ανάγκη να αναδιοργανωθούν με πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε διάφορα Υπουργεία-φορείς.
Επομένως συνάδελφοι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων ΣΗΜΕΡΑ αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο θεσμικός – παρεμβατικός - κλαδικός ρόλος του Σωματείου μας (όπου και εκτιμώ ότι μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη), παρά τα καθημερινά εργασιακά ζητήματα σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων που πολλές φορές δεν φτάνουν καν στην Ένωση. Αν και όταν έφτασαν (και μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα) υπήρξαν παρεμβάσεις και μάλιστα καίριες.
Η Ένωση σε θεσμικό επίπεδο λειτούργησε και είχε συστηματική και τεκμηριωμένη παρουσία στις μόνιμες επιτροπές παραγωγής και εμπορίου και περιβάλλοντος της Βουλής. Κληθήκαμε σε όλα τα νομοσχέδια που είχαν δασικό αντικείμενο. Αυτό δείχνει την αποδοχή του Σωματείου μας. Υποβάλλαμε τεκμηριωμένα και όχι αόριστα την αντίθεσή μας άλλοτε στο σύνολο των ρυθμίσεων και άλλοτε με παρατηρήσεις και διορθωτικές προτάσεις. Επαναλαμβάνω, αυτό το κάναμε σε όλα τα σχέδια νόμου ή νομοθετικές ρυθμίσεις, που κατατέθηκαν από διάφορα Υπουργεία και μείωναν το πλαίσιο προστασίας των δασών. Η αναγνωρισιμότητα μας από το πολιτικό σύστημα είναι αποτέλεσμα της επιστημονικά και συνδικαλιστικά σταθερής και τεκμηριωμένης στάσης της Ένωσης .
Βέβαια καλό είναι να γνωρίζει το Σώμα ότι και σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα. Πολλές φορές αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και εμπόδια τα οποία δυστυχώς – οφείλω να το πω - πολλές φορές τα έβαζαν οι δικοί μας «συνάδελφοι». Συνάδελφοι, που προσπαθούσαν να εδραιώσουν τη δική τους παρουσία και δε δίσταζαν να αποδυναμώσουν, στην πολιτική ηγεσία, την παρουσία της Ένωσης. Και αναφέρομαι σε περιπτώσεις είτε συναδέλφων που πολύ γρήγορα αξιοποίησαν πρόσκαιρες ευκαιρίες παραγοντισμού είτε και ιδιωτών μελετητών που προσπαθώντας να στηρίξουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα προωθούσαν ρυθμίσεις (βλ. Δασ. Χάρτες) κατά πως τους βόλευε και ουσιαστικά καταφέρονταν σε βάρος των Υπηρεσιών, που έκαναν τη δουλειά τους, απαξίωναν το έργο και τις αρμοδιότητές μας και συνεπώς στρεφόντουσαν ευθέως κατά του κλάδου μας.
Πέραν αυτών τα οποία αναδεικνύουν την εσωστρέφεια και του δικού μας κλάδου θα ήθελα να αναφερθώ στις ουσιαστικές παρεμβάσεις της Ένωσης σε σημαντικά θεσμικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν και στη συνέχεια.

Α. ΘΕΣΜΙΚΑ
Η Ένωση είχε θεσμική παρουσία σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν
- Ν. 4351/2015 (ΦΕΚ Α´ 164) «Βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις».
Η Ένωσή μας έκανε υπομνήματα και παρεμβάσεις σε νομοσχέδια για τη δημόσια διοίκηση
• (4325/2015 (ΦΕΚ Α´ 47) «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης − Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».)
• 4275/2014 (ΦΕΚ Α΄149) Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) − Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις. Διόρθωση σφάλματος (ΦΕΚ Α΄151). 4146/2013 Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και άλλες διατάξεις. (ΦΕΚ 90/Α/2013)
Η Ένωση μας εναντιώθηκε στις ρυθμίσεις των νόμων
• 4315/2014 (ΦΕΚ Α′ 269) Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα − Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις.
• 4280/2014 (ΦΕΚ Α΄159) Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.
Η Ένωση μας εναντιώθηκε σε βασικές ρυθμίσεις και κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση των διατάξεων νόμων που αφορούσαν στους δασικούς χάρτες
• 4164/2013 Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις. (ΦΕΚ-156 Α/9-7-2013)
Οι προτάσεις που είχαμε τότε καταθέσει επιβεβαιώνονται σήμερα, (και αυτό είναι και απαίτηση μας προς την παρούσα Κυβέρνηση) στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για τοθυς Δασικούς Χάρτες να κινείται στην κατεύθυνση αυτών των προτάσεων και με γνώμονα την εξασφάλιση ξεκάθαρου ρόλου για τις δασικές Υπηρεσίες στις διαδικασίες και τα στάδια του δασικού Χάρτη,

Η Ένωση μας είχε καίρια ενεργό ρόλο στην κινητοποίηση των συναδέλφων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων Υπαλλήλων. Σε αμέριστη πολιτική και προσωπική συνεργασία με την ΠΟΓΕΔΥ, τους συλλόγους εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τα Σωματεία των Δασοπόνων και των Δασοφυλάκων.
Οργανώσαμε ανοιχτές συνελεύσεις των εργαζομένων στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Λάρισα , τη Θεσσαλονίκη το Ηράκλειο.
Εξαντλήσαμε κάθε συνδικαλιστικό και δικονομικό μέσο που είχαμε στη διάθεσή μας και δικαιωθήκαμε. Και εμείς και οι δασοπόνοι και οι Δασοφύλακες που μας ακολούθησαν αλλα και τα εργασιακά σωματεία με τα οποία η ΠΕΔΔΥ έχει εξαιρετική συνεργασία.
• Η Ένωση είχε καίρια συμμετοχή στο οργανόγραμμα της Κεντρικής Υπηρεσίας. Θυμίζουμε σε κάποιους που έχουν κοντή μνήμη και θεωρούν ότι τα πράγματα κινούνται με τον αυτόματο πιλότο, ότι η αρχική πρόταση για το οργανόγραμμα της Ειδικής Γραμματείας Δασών ήταν να συρρικνωθεί σε δυο Δ/νσεις και οκτώ τμήματα και να ενσωματωθεί στη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος .
Υπενθυμίζουμε στο Σώμα ότι αρχικά η δική μας πρόταση αφορούσε διατήρηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, πέντε (5) Δνσεις και 18 Τμήματα, που αργότερα λόγω κάποιων αστοχιών της τότε πολιτικής ηγεσίας μετατράπηκε σε μια γενική Δ/νση Δασών ξεχωριστή, τέσσερις Δ/νσεις και δεκαεπτά τμήματα. Αυτή την πρόταση δέχτηκε η πολιτική ηγεσία και αυτή προχώρησε στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης.
Η Ένωση, άμεσα και τεκμηριωμένα αντιμετώπισε το κατευθυνόμενο πόρισμα των Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο πρότεινε την κατάργηση των Δασαρχείων. Για το θέμα αυτό συλλέξαμε κάθε θετική πληροφορία και τις απαντήσεις των συναδέλφων από τις Περιφερειακές μας υπηρεσίες και το Δ.Σ.
Ήρθαμε σε άμεση επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Συζητήσαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών για τη συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης των δασικών Υπηρεσιών
Προτείναμε τη σύνθεση της επιτροπής η οποία και έγινε αποδεκτή με τη συμμετοχή τριών Δασολόγων.
Είχαμε καθημερινή επικοινωνία με τα μέλη της επιτροπής για την τελική διαμόρφωση του λεγόμενου πορίσματος «αγγελάκα» που όχι μόνο δεν υποβαθμίζει τον Τομέα αλλά αντίθετα τον διαχειρίζεται οργανωτικά με ένα βιώσιμο και σύγχρονο τρόπο, αναλύοντας το έργο των Υπηρεσιών, αξιολογώντας το και προτείνοντας μάλιστα και προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων.
Υπενθυμίζουμε επίσης στο Σώμα τα προηγούμενα πορίσματα της κοινής ομάδας εργασίας των τότε Υπουργείων Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ για τα προεδρικά διατάγματα των αποκεντρωμένων διοικήσεων καθώς και τα πιλοτικά προγράμματα αξιολόγησης των αποκεντρωμένων διοικήσεων Ηπείρου και Αττικής. Σε όλα αυτά η ΠΕΔΔΥ έχει συνεισφέρει καταλυτικά.
Η ΠΕΔΔΥ τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα δασικής πολιτικής που ανέκυπταν αυτό το διάστημα και αφορούσαν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, στην οργάνωση του τομέα και την κάθετη υπαγωγή του σε ένα Υπουργείο.
Η Ένωση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν χειραγωγήθηκε από κανένα, εξέφρασε ελεύθερα τις απόψεις της και υποστήριξε τα αιτήματα του κλάδου όπως αυτά συζητούνταν και διαμορφώνονταν στο Δ.Σ.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι μετά και τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η ένωσή μας έχει απευθύνει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συνάντηση μαζί τους ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα του τομέα, χωρίς μέχρι σήμερα καμιά ανταπόκριση. Ελπίζουμε τα πράγματα να μη συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, ώστε να μη βλέπουμε μεμονωμένες κινήσεις φίλων ή γνωστών, τα γνωστά κομματικά παραγοντιλίκια και προσπάθειες να υποκατασταθούν τα συλλογικά όργανα από κομματικές ομάδες …

Συνάδελφοι,

Συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί πρόκληση για τον καθένα μας, η ανάγκη να αναβαθμίσουμε τον επιστημονικό και κοινωνικό μας ρόλο και να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία τον κλάδο μας και τη δασική υπηρεσία.
Συνεπώς η Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει τη θεσμική της δράση, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές της παρεμβάσεις επικεντρώνοντας την προσπάθειά της στα εξής:
 Στο να παραμείνει ενιαίος και αδιαίρετος από άποψη υπηρεσιακών δομών και αρμοδιοτήτων ο τομέας μας
 Να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του, με κάθετη υπαγωγή, σε ένα Υπουργείο (Διασύνδεση Κεντρικών και Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών)
 Να επανεξεταστεί το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τη δασοπροστασία (με κατάργηση δασοκτόνων διατάξεων των νόμων 4280/2014 και 4315/2014 και των νόμων που αφαιρούν αρμοδιότητες από τις δασικές Υπηρεσίες και ιδίως για τους δασικούς χάρτες) .
 Να χρηματοδοτείται αυτόνομα ο τομέας από πόρους που θα προέρχονται από τις δασικές δραστηριότητες και θα διατίθενται για τη δασική ανάπτυξη και προστασία. ( Αυτόνομη – επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση – χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού).
 Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη συνέχιση του έργου των δασικών χαρτών (υπόλοιπο ανάθεσης και αναρτήσεις) και του δασολογίου.
 Να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες με επιστημονικό προσωπικό ακόμα και σήμερα που περνάμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και να αξιοποιηθεί το πόρισμα με το οποίο αξιολογήθηκαν οι Δασικές Υπηρεσίες (πόρισμα Αγγελάκα)
 Να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούνται από δημόσιες αρχές στα δάση (Εθνικοί δρυμοί) και τη θήρα (έλεγχος θήρας) που σήμερα εμπλέκονται αναρμόδιοι ιδιωτικοί φορείς, χωρίς ουσιαστικά καμιά ανάληψη ευθύνης (κατάργηση Φορέων Διαχείρισης, και Ιδιωτικής Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής)
 Να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης συναδέλφων σε θέματα διαχείρισης δασών, διευθέτησης χειμάρρων και χρήσης λογισμικών για τον έλεγχο των δασικών χαρτών.
Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ θεωρεί ότι έχει προ πολλού ξεπεραστεί κάθε κρίσιμο όριο στα θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι άμεση πλέον η ανάγκη να αλλάξει η εφαρμοζόμενη δασική πολιτική, που ανεξαρτήτως προθέσεων οδηγεί στην αλλαγή χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων και στη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας και να ενισχυθεί θεσμικά το πλαίσιο δασοπροστασίας.
Συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα όσοι συμμετείχαμε με θέσεις ευθύνης στο Προεδρείο δεχόμαστε κάθε καλόπιστη κριτική για τις πράξεις μας και ιδίως για όποιες παραλείψεις εντοπίσει το Σώμα ή ο κάθε ένας από εσάς.
Σας ζητώ να κατανοήσετε τα ανθρωπίνως δυνατά όρια, ότι ακόμα και γι αυτό το έργο (πολύ ή λίγο όπως θέλετε κρίνετέ το) αφιερώσαμε κάποιοι στο διοικητικό Συμβούλιο πολύ προσωπικό χρόνο και το ότι εργαστήκαμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον των μελών μας.
Για τους παραπάνω λόγους σας καλώ να υπερψηφίσετε τον απολογισμό της δράσης του Συμβουλίου και να στηρίξετε την Ένωση στην προσπάθεια για την επίτευξη των κοινών στόχων και κυρίως την αναβάθμιση του κλάδου και την αναδιοργάνωση του Τομέα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ



Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr