Κυρίως ¶ρθρο

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ
ΜΑΗΣ 2010

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της ΕΕ και του ΔΝΤ με την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αξιοποιώντας τη διεθνή καπιταλιστική κρίση, επιχειρούν μια σειρά μόνιμων ανατροπών. Μειώνουν τους μισθούς και ονομαστικά αλλά και με την πρόσθετη φορολογία,πάνω απο 15%.Στις εργασιακές σχεσείς,γενικεύουν τις ελαστικές ευέλικτες σχέσεις εργασίας.Καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και το μετατρέπουν σε ανταποδοτικό –κεφαλαιοποιητικό και ταυτόχρονα σφαγιάζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών στο δημόσιο σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωδικαστήριου και τις επιταγές της ΕΕ.
Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης η δρομολογημένη αναδιάρθρωση (σχέδιο «Καλλικράτης»), στοχεύει από την μια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση με εργαλείο την «ανταποδοτικότητα». Η ανάθεση αρμοδιοτήτων παιδείας, υγείας, πρόνοιας και επιπλέον φορολογίας στους νέους ΟΤΑ ενισχύει τις αντιλαϊκες ανατροπές διευκολύνοντας την απαλλαγή του κεντρικού κράτους απο την υποχρέωση παροχής ενιαίων δωρεάν και υψηλής ποιότητας αντίστοιχων υπηρεσιών.
Εμείς οι εργαζόμενοι του δασικού χώρου, ζούμε το τελευταίο διάστημα έναν επιπλέον εφιάλτη.
Μια ατέλειωτη αλυσίδα θεσμικών παρεμβάσεων τα τελευταία 35 χρόνια είχαν στόχο τον περιορισμό του δασικού χώρου, τη μείωση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και τη διευκόλυνση της αλλαγής χρήσης τους και παράλληλα τη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της δασικής υπηρεσίας και των εργαζομένων σ’ αυτήν.
Η τελευταία θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης (Ν. 3818/2010), αφαιρεί ουσιαστικά την αρμοδιότητα της κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη δασική υπηρεσία και την παραδίδει στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου), η οποία μάλιστα έχει βεβαρυμμένο παρελθόν σε θέματα προστασίας δασικών οικοσυστημάτων και δημόσιας περιουσίας, ενώ αποπειράται με πλάγιο τρόπο να νομιμοποιήσει το δασοκτόνο ορισμό του δάσους που περιλαμβανόταν στο ν. 3208/2003.
Με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αφού απονέμεται στις ΑΠΕ η ιδιότητα του υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος και ανακηρύσσονται ως μη οχλούσες δραστηριότητες (γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργία τους σε οποιοδήποτε χώρο), παράλληλα γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα από τη δασική υπηρεσία να προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον.
Σε οργανωτικό επίπεδο είχαμε τη μεταφορά του τομέα των δασών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αποτέλεσμα της μεταφοράς είναι η «εξαφάνιση» της Γενικής Διεύθυνσης Δασών τους τελευταίους έξι μήνες με τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα.
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και σχέδιο διάταξης για τη «μεταφορά» της Αγροφυλακής στη δασική υπηρεσία. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης αυτής αντί να μεταταχθούν οι αγροφύλακες στη δασική υπηρεσία ως δασοφύλακες, μετατρέπεται η δασική υπηρεσία σε Αγροφυλακή μια και μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες της στη δασική υπηρεσία. Μήπως τελικά απώτερος σκοπός είναι η διάλυση της δασικής υπηρεσίας ή η μετατροπή της σε υπηρεσία φύλαξης της υπαίθρου, προκειμένου να ανατεθεί η διαχείριση των δασών σε φορείς διαχείρισης, δηλαδή η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα δάση;
Η Δασική Υπηρεσία, που έχει την αρμοδιότητα για την προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων και την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, για αρκετά χρόνια τώρα, αντί να οργανωθεί να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί, υποβαθμίστηκε και απαξιώθηκε και σήμερα έχει φτάσει στα πρόθυρα της διάλυσης.
Μετά την αποκέντρωση του 1997 με την οποία η δασική υπηρεσία διασπάστηκε σε δύο Υπουργεία (Εσωτερικών μέσω των Περιφερειών και Αγροτικής Ανάπτυξης), χάθηκε κάθε έννοια προγραμματισμού, συντονισμού και στοιχειώδους λειτουργικότητας, ενώ ακολούθησε το 1998 η αφαίρεση του αντικειμένου της δασοπυρόσβεσης, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό που θα εξασφάλιζε την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών, με καταστροφικές για τα δασικά οικοσυστήματα αλλά και την κοινωνία συνέπειες.
Οι πιστώσεις στα δάση μειώνονται κάθε χρόνο και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επαρκούν ούτε να εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών. Τελευταίο κρούσμα είναι η πρόθεση του Υπουργείου να ιδρύσει το «Πράσινο Ταμείο» ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου Α.Ε., με συνένωση του ΕΤΕΡΠΣ και του Ταμείου Δασών. Τις αποφάσεις για τις χρηματοδοτήσεις θα παίρνει το «Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής» (που θα διορίζεται από την Υπουργό) στη σύνθεση του οποίου θα συμμετέχουν και ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι μπορεί να έχουν και οικονομικές δοσοληψίες με το Ταμείο, χωρίς να είναι καν καθορισμένες οι προς χρηματοδότηση δραστηριότητες.
Όσα συμβαίνουν τελευταία στο χώρο μας συνιστούν τεράστια αλλαγή προς το χειρότερο, διαψεύδοντας οικτρά όλους όσους περίμεναν την αναβάθμιση της υπηρεσίας και του κλάδου με την υπαγωγή μας στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι φανερό πλέον συνάδελφοι, τις αρμοδιότητες ήθελαν, όχι την υπηρεσία και το προσωπικό.
Απέναντι σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση η ΠΕΔΔΥ αντί να οργανώνει αγώνες και να αντιστέκεται, με ευθύνη της πλειοψηφίας που συγκροτεί το προεδρείο της, αν δεν συναινεί στις αντιδασικές και αντεργατικές πολιτικές, στην καλύτερη περίπτωση σιωπά και αδρανεί. Δεν αντιδρά ούτε καν σε επίπεδο καταγγελίας της πολιτικής αυτής. Δεν ενημερώνει. Αντίθετα με αντισυνδικαλιστικές πρακτικές προσπαθεί να ανατρέψει επιστημονικά τεκμηριωμένες, συνδικαλιστικά θωρακισμένες μέσω αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων και ιστορικά δικαιωμένες πάγιες θέσεις του κινήματος. Ο κυβερνητικός, κομματικός, παραγοντικός συνδικαλισμός στο απόγειο του.
Σήμερα όντας αντιμέτωποι με μια πολιτική που αξιοποιεί την καπιταλιστική κρίση για να κατεδαφίσει και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζόμενων που έχουν απομείνει, είναι πιο καθαρό ότι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από κλάδο και εργοδότη, είναι ο δρόμος της ταξικής συσπείρωσης και του ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή της αντιλαικής πολιτικής της ΕΕ και της διεκδίκησης ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με στόχο και γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού.
Για μας τους μισθωτούς δασολόγους του δημοσίου, ο δρόμος αυτός στηρίζεται σε τρείς προυποθέσεις:
ΠΡΩΤΟ, να απορρίψουμε τις αυταπάτες οτι μπορούν να υπάρξουν ριζικές, συμφέρουσες και μόνιμες για μας λύσεις στα προβλήματα του κλάδου μας, χωρίς γενικότερες αλλαγές στο κοινωνικοπολιτικό τοπίο η οτι υπάρχουν δήθεν διέξοδοι και λύσεις «ανεξάρτητες» απο πολιτική κατεύθυνση και αποκλειστικά φτιαγμένες για το δικό μας κλάδο.
ΔΕΥΤΕΡΟ, να συμβάλουμε, ως συνδικαλιστικός φορέας εργαζόμενων επιστημόνων, αλλά και δημοσίων υπαλλήλων, στην ενημέρωση του λαού για τις καταστροφικές επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής (περιβάλλον, «πράσινη ανάπτυξη», ΑΠΕ κλπ).
ΤΡΙΤΟ, να αναπτυχθούν αγώνες, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες μας, αγώνες μαζικοί, καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι, αγώνες που να συμπορεύονται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ.
Η αλλαγή πλεύσης που εμείς προτείνουμε στην ΠΕΔΔΥ (αλλά και στην Ομοσπονδία) δεν μπορεί να συμβεί χωρίς σημαντικές αλλαγές στον συσχετισμό των συνδικαλιστικών δυνάμεων του χώρου μας, χωρις να αποδυναμωθούν σημαντικά οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ.
Η ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ μιλάει για την ανάγκη μαζικών ενωτικών και πολιτικοποιημένων αγώνων, σε ρήξη με τις ηγεσίες των ΓΕΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αγώνων που μέσα από την πάλη για τα δικαιώματα του σήμερα, θα αναδεικνύεται η ανάγκη για ριζικές ανατροπές, για να πάρει ο εργαζόμενος λαός την εξουσία στα χέρια του και να αποδεσμευτεί η χώρα απο τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων (ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ κλπ)
Η ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ θεωρεί οτι δε μπορούμε να ελπίζουμε στην ικανοποίηση των αναγκών μας και οτι θα υπερασπίσουμε τα δικαιωματά μας που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο, οσο εφαρμόζεται συνολικά αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Κανένας «κλαδικός αγώνας» από μόνος του δε μπορεί να αποκρούσει αυτή την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα δώσουμε τη μάχη για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκχώρηση της δημόσιας δασικής περιουσίας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και σημαντικών αρμοδιοτήτων της δασικής υπηρεσίας σε ΑΕ, ιδιώτες, φορείς διαχείρησης, η μέσω τών ΟΤΑ με την διαδικασία των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΕΠΑΡΚΩΣ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ
 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
 ΣΤΑΘΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕ 1% ΤΟΥ ΑΕΠ
 ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Α.Ε.
 ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 Να ανακληθούν άμεσα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα
 Πραγματικές αυξήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας
 Πλήρη-σταθερή δουλειά για όλους 7ωρο-5θημερο-35ωρο.
 ΟΧΙ στις απολύσεις και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
 Να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ακυρωθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
 Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Καθολικής Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το αναστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στόν τοίχο για πολλά χρόνια. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχουμε. Έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειες μας, στις νεότερες γενιές, να αντισταθούμε.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ
ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΦΩΝΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΓΕΔΥ
1 ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1 ΒΟΥΡΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2 ΒΟΥΡΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 2 ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜ.
3 ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 3 ΜΠΕΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
4 ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. 4 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤ.
5 ΜΠΕΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5 ΠΕΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
6 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤ. 6 ΠΕΤΡΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
7 ΠΑΠΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. 7 ΡΙΣΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
8 ΠΕΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
9 ΠΕΤΡΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
10 ΡΑΛΛΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΑ
11 ΡΙΣΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
12 ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΟΥ ΑΛΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
13 ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΚΩΝ/ΝΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
14 ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
15 ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡ.
16 ΤΣΙΓΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
17 ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ



Κυρίως ¶ρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr