Κυρίως ¶ρθρο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΕΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Διδότου 26 - 10680 Αθήνα
Αθήνα 9-1-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου συνάντηση της Ένωσής μας με την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, τον αρμόδιο για τα δάση Υφυπουργό, κ. Θάνο Μωραΐτη και τον Ειδικό Γραμματέα Δασών κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή μας, θέσαμε στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του Υ.Π.Ε.Κ.Α το θέμα της μέχρι σήμερα έλλειψης επικοινωνίας και συνεργασίας με την Ένωσή μας, τόσο για τη διευθέτηση των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων του Τομέα όσο και για τη διατύπωση και προώθηση νομικών ή άλλων διοικητικών ρυθμίσεων που αφορούσαν στη λειτουργία, τη χρηματοδότηση του και το νομικό πλαίσιο για τη δασοπροστασία (Πράσινο Ταμείο-Δασικοί χάρτες κλπ) .
Τονίσαμε την επιστημονική κυρίως παρουσία της Ένωσης από το έτος 1975 και μετά και τον διαχρονικό αγώνα ενάντια σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν από τις διάφορες κυβερνήσεις να ψηφιστούν νόμοι με αντιδασικό περιεχόμενο και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
Μεταφέραμε στην πολιτική ηγεσία την έντονη δυσαρέσκεια όλων των εργαζόμενων στο Δασικό Τομέα (Κεντρικών και Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών) για τη μέχρι σήμερα απαξίωση και την περιθωριοποίηση του..
Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση είναι:
- Η αναμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας.
Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για την ανάγκη πλήρους νομοθετικής ρύθμισης για τον ορισμό του δάσους (πέρα από τη λογική των αποσπασματικών ρυθμίσεων και εγκυκλίων), την κατάργηση διατάξεων που έχουν αντιδασικό χαρακτήρα (όπως του Ν. 2742/1999 για τους φορείς διαχείρισης, του Ν. 3147/2003, του Ν. 3208/2003 κλπ), ακόμα και του αναχρονιστικού πλαισίου για τη θήρα. Επίσης τονίσαμε τη διαχρονική θέση μας, που την έχουμε εκφράσει σε όλα τα επίπεδα, για τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου και του αποφασιστικού και ελεγκτικού ρόλου τον οποίο θα πρέπει να έχουν οι δασικές Υπηρεσίες.
Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι όλα αυτά τα θέματα θα εξεταστούν στο επίπεδο λειτουργίας της σχετικής ομάδας εργασίας που ήδη λειτουργεί και στην οποία μετέχουν νομικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των δασικών χαρτών, αναγνώρισε το ρόλο των δασικών υπηρεσιών και την καθοριστική εμπλοκή τους στον έλεγχο – θεώρηση – ανάρτηση – εκδίκαση αντιρρήσεων – κύρωσή τους και ζήτησε τη στήριξη του κλάδου μας στο έργο αυτό.
Επειδή η ΠΕΔΔΥ συμμετέχει θεσμικά στην ομάδα εργασίας, μας ζητήθηκε να καταθέσουμε προτάσεις σε όλα τα θεματικά πεδία που επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας (Προστασία Δασών, Διαχείριση, Θήρα- Βιοποικιλότητα ). Για το λόγο αυτό σας καλούμε να αποστείλετε στην Ένωση προτάσεις για βελτίωση του νομικού πλαισίου ή να επισημάνετε προβλήματα για τα οποία απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
- Ενσωμάτωση του Τομέα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής .
Αναφερθήκαμε στα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη μεταφορά του τομέα στο ΥΠΕΚΑ (κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Ειδικής Γραμματείας από τους πόρους του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών, χρηματοδοτήσεις Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, λειτουργία Πράσινου Ταμείου - διασφάλιση εσόδων από δάση) ακόμα και την εξαίρεση των δασολόγων από τη στελέχωση διοικητικών μονάδων με συναφές (με την ειδικότητα μας) αντικείμενο.
Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στα σχέδια οργανισμών για τις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ που κυκλοφορούν ανεπίσημα και που οδηγούν ουσιαστικά σε εξαφάνιση της Κεντρικής Υπηρεσίας. Για άλλη μια φορά ζητήσαμε την κάθετη διάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας και την υπαγωγή όλων των δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΚΑ.
Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι όλα τα έσοδα από τα δάση θα διατίθενται στον τομέα και ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου θα συμμετέχει Δασολόγος, εξήγησε τη λογική που διέπει τη γενικότερη σύσταση για τα σχέδια των οργανισμών όλων των Υπουργείων, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο σχέδιο οργανισμού ενώ αποδεχόμενη παράλληλα την ιδιαιτερότητα του τομέα δεσμεύτηκε για την πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την Ένωσή μας, για την κατάρτισή του στο άμεσο μέλλον. Για το θέμα της κάθετης διάρθρωσης η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μας ενημέρωσε ότι συμφωνεί με τη θέση της ΠΕΔΔΥ και για το λόγο αυτό είχε προηγηθεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών .
- Ενίσχυση Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών με προσωπικό καταργούμενων φορέων .
Συζητήθηκε το θέμα της ενσωμάτωσης του προσωπικού της καταργηθείσας Αγροφυλακής στις Κεντρικές και Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες.
Ζητήσαμε να προχωρήσει η σχετική διάταξη για την υπαγωγή των αγροφυλάκων στους κλάδους δασικών υπαλλήλων (δασοφυλάκων) σε αρμοδιότητες που αφορούν στα δάση και τη δασοπροστασία και όχι την αγροτική ασφάλεια.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συμφώνησε με την ανάγκη ενσωμάτωσης του προσωπικού της αγροφυλακής στις δασικές Υπηρεσίες και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και πάλι το θέμα των αρμοδιοτήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
- Οργανισμός Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών .
Αναλύσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα πρόσφατα Προεδρικά Διατάγματα για τους οργανισμούς των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και αφορούν στις αρμοδιότητες, τη λειτουργία των Υπηρεσιακών μονάδων, τις ειδικότητες και τον αριθμό των μεταφερόμενων οργανικών θέσεων.
Επιμείναμε στην προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν τα Π.Δ. και τα δυσμενή αποτελέσματα που θα έχουν για τα δάση και τη δημόσια περιουσία, αν θα εφαρμοστούν ως έχουν.
Ζητήσαμε να αναλάβει πρωτοβουλία το Υ.Π.Ε.Κ.Α για τη συγκρότηση μιας κοινής, με το Υπ. Εσωτερικών, επιτροπής που θα επανεξετάσει και θα διορθώσει άμεσα τα Π.Δ. για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.
Η πολιτική ηγεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α ήταν ενημερωμένη για το πρόβλημα με τα Π.Δ και μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή και έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επαφών ανάμεσα στα δυο Υπουργεία για τον εντοπισμό των προβλημάτων και τη διόρθωση των Προεδρικών Διαταγμάτων. Εννοείται ότι η Ένωσή μας τέθηκε στη διάθεση της Υπουργού , ώστε να τεκμηριωθούν οι θέσεις της, για μια αποτελεσματική και σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία του Τομέα, όχι μόνο με διατήρηση των οργανικών θέσεων όσων υπηρετούν σήμερα, αλλά και των οργανικών θέσεων που κρίνονται απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία του, κάτι που σημειώνουμε είναι και σχετική παρατήρηση του Ε΄ τμήματος του Σ.τ.Ε που επεξεργάστηκε τα Π.Δ .
Σαν Π.Ε.Δ.Δ.Υ εκτιμούμε ότι έστω και σήμερα, με τη συνάντηση αυτή, ξεκινά ένας διάλογος ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί διότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα τόσο με το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τη δασοπροστασία όσο και με την οργάνωση και τη λειτουργία του τομέα στο σύνολο του .
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εξέφρασε την ίδια βούληση για συνεργασία, ενόψει μάλιστα των δυσκολιών που αναδεικνύονται σε σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, όπως το έργο των δασικών χαρτών ή η αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας ακόμη και με το θέμα των οργανισμών των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών.
Συνάδελφοι , αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι όταν η πολιτική ηγεσία δεν συνεργάζεται έγκαιρα με την καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία και τις σχετικές επιστημονικές ενώσεις τα αποτελέσματα όχι μόνο απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα, αλλά είναι και καταστροφικά. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι ο κατακερματισμός του τομέα ανάμεσα στα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, (άσκηση δασικής πολιτικής), Εσωτερικών (θέματα προσωπικού, διοίκησης και λειτουργίας Υπηρεσιών) και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (εφαρμογή πολιτικής) είναι επίσης καταστροφικός.
Εμείς ζητάμε ακόμη και σήμερα να επανεξεταστεί το θέμα της κάθετης διάρθρωσης του τομέα και της υπαγωγής του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Διαφορετικά η προχειρότητα που επέδειξε το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη φορά στο θέμα των οργανισμών, θα γίνει κανόνας και θα οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και απαξίωση, χωρίς να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο βάρος των υποχρεώσεων που μας αναθέτει η Πολιτεία, μέσω του αρμόδιου για τη δασική πολιτική, Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, αν δε θέλουμε να εμφανίζονται κάθε τόσο νέες γενιές αυθαιρέτων, αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για την προσφορά υπηρεσιών και αγαθών στους πολίτες και κυρίως για την ενίσχυση της οικονομίας στην ορεινή ύπαιθρο,
Τότε
Οφείλουν οι αρμόδιοι Υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απέναντι όχι μόνο σε μια Υπηρεσία που έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου αλλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία που ζητά επιτέλους την αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων αρχών και κυρίως όσων διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία και οφείλουν να προστατεύουν αποτελεσματικά τα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ ΘΑΝΟΣ ΖΗΣΗΣ


Κυρίως ¶ρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr