Κυρίως Άρθρο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Θέμα : Συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δ.Υ

κ. Υπουργέ

Νε αφορμή την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ.Δ.Υ ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε.
Θεωρούμε ότι η δασική πολιτική θα είναι και για εσάς μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες ώστε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην προστασία και την ανάπτυξη των δασών, είτε αυτά θεωρηθούν ως στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος είτε ως στοιχεία της δημόσιας περιουσίας.
Στην Ένωση Δασολόγων θεωρήσαμε ότι η ένταξη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος αποτελούσε το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του Τομέα, ο οποίος παρεμπιπτόντως παρέμενε για πολλά χρόνια στο περιθώριο της αγροτικής ανάπτυξης, με αποσπασματική χρηματοδότηση, σταθερά και συστηματικά υποβαθμιζόμενος.
Οι προσδοκίες μας αυτές δυστυχώς στην πράξη δεν επαληθεύτηκαν και τα προβλήματα είτε αφορούν στη διάρθρωση είτε στη λειτουργία του τομέα, συνεχίζουν να μας απασχολούν και να επηρεάζουν καίρια τη συμβολή του τομέα στη διαχείριση και την αποτελεσματική προστασία των δασικών πόρων αλλά και στην υλοποίηση έργων μεγάλης εμβέλειας που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας .
Για το λόγο αυτό επιμένουμε στην ανάγκη να συζητηθούν θέματα που έχουν κυρίως θεσμικό χαρακτήρα και αφορούν στην οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, στον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική τους λειτουργία, στη χρηματοδότησή τους από ίδιους πόρους και στην ισχύουσα νομοθεσία, που θεσπίστηκε παρά τις αντιδράσεις μας και από την παρούσα Κυβέρνηση και αφορά σημαντικές αρμοδιότητες του Τομέα .
Θεωρούμε υποχρέωση μας να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα δασικά οικοσυστήματα, ακόμα και μετά τις σχετικές δηλώσεις σας «περί του τι θέλουμε να είναι δάσος¨, ιδιαίτερα όταν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα συνδέεται με το ισχύον Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ .
Για τους παραπάνω λόγους σας υποβάλλουμε υπόμνημα με ιεραρχημένες προτεραιότητες και θα παρακαλούσαμε για την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης με την Ένωση μας, ώστε να συμβάλλουμε με προτάσεις στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής το οποίο θεωρούμε ότι είναι και δική σας προτεραιότητα .
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Μπόκαρης Θάνος Ζήσης


Κυρίως Άρθρο Ι Δελτία Τύπου Ι Ανακοινώσεις Ένωσης Ι Απόψεις Συναδέλφων
Ανακοινώσεις ΠΟΓΕΔΥ κ.α. Ι Αποφάσεις Ι Διοικητικό Συμβούλιο Ι Links ΙΕπικοινωνία

www.peddy.gr